8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Největší metla lidstva - deprese a úzkost

3. 03. 2010 | Péče o tělo

Asi každý někdy zažil tyto dva stavy. Možná to jen neumí pojmenovat, ale většinou se tyto problémy nevyhnou nikomu. Dnešní doba je velice uspěchaná a stresující. Dnes člověk středního věku řekne, že nikdy stav deprese jako dítě nezažil. Dítě dnešní generace však tyto pocity velmi dobře zná, i když je třeba neumí vysvětlit. Jak je tedy definovat? A jak s nimi pracovat?

Deprese je podle psychologických knih stav, kdy je člověk sklíčený, smutný, zranitelný, sebeobviňující, nerozhodný, bezmocný a má sebevražedné myšlenky. Osoba v depresi může být buď agresivní a nebo se tzv. ,,stáhnout do sebe". Ani v jednom případě není radno být na člověka hrubý a vyčítat mu, co dělá a jak se chová - nemůže za to! Měli bychom se tedy ,,obrnit", snažit se člověka uklidnit a přivést ho na jiné myšlenky. Často je to velice těžké, protože depresivní člověk vyčítá všechno nám, dokonce i to, že se o něj staráme. 
    

Nejlepší je s depresivním jedincem pracovat takto: Vysvětlit mu, že nečinnost vede pouze k ještě větší depresi. Měl by tedy vstát a dělat činnost, která ho baví. Složité a dlouhé úkoly může nechat na později, až mu bude lépe. Pokud se opravdu rozhodnete pomoct, musíte se člověku věnovat a poskytnout mu psychickou podporu. Bude-li se chtít vyplakat, nechte jej. Pokud nechce mluvit o ničem spojeném s depresí, povídejte si tedy o něčem jiném. Snažte se zjistit, jestli mu někdo neublížil, nebo jestli se mu nevybavilo trauma z dětství. Zdůrazněte, že je důležité věřit, že vše špatné se obrátí v dobré! Pokud bude deprese přetrvávat několik týdnů, jedná se už o nemoc a je třeba ji léčit, ať už psychologem nebo psychiatrem. Poraďte se tedy s odborníkem, třeba společně zajděte k lékaři na nějakou terapii, kde vám dále poradí.

Druhou častou chorobou je úzkost. Je méně známá a hůře představitelná. Pokud bychom ji chtěli definovat, je to příprava organismu na to, co by se mohlo stát. Většinou trpíme úzkostí, pokud máme z něčeho strach a neumíme se s ním vypořádat. Např. dítě se bojí kantora ve škole. Neví proč, ale jeho mozek vymyslí, že mu třeba dá z něčeho pětku nebo k němu bude hrubý. Následuje zvláštní pocit uvnitř hrudníku, který nás jako by dusí a ,,užírá". Nemůžeme se na nic soustředit. Mohou se objevit i fyziologické příznaky jako je zrychlený dech a tep, pocit, že se nemůžeme nadechnout, pocení, chuť křičet nebo plakat a ono to nejde... Takovýchto příznaků můžeme najít spoustu. Většinou si neporadíme sami, musíme vyhledat odborníka. Stav úzkosti často dlouho a opakovaně přetrvává. Není to jen obyčejný strach, ale ani fobie. Je to něco mezi tím. V každém případě můžeme zkusit alespoň techniky relaxace a meditace. 
     
Ale všechny, kdo mají takové či podobné problémy, vyzývám, aby zašli na konzultaci k psychologovi a následně třeba i k psychiatrovi. Není ostuda brát prášky!!! Bereme je proto, abychom mohli fungovat, ne proto, že jsme blázni!

Pro zájemce bych ještě chtěla doporučit několik knih, které mně osobně pomohly: Jak se zbavit napětí, stresu a úzkosti - Jan Práško
               Jak zvládat depresi - Jaro Křivohlavý
               Síla pozitivního myšlení - Norman Vincent Peale

Angee - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Je to hrozné a mnoho lidí tu tíhu nemoci neunese a bohužel to někdy končí dost špatně.
Obrázek uživatelky
profil
HROZNÁ NEMOC-MÁ JÍ V RODINĚ 3
Obrázek uživatelky
profil
,,Oblbováky" začnou pořádně působit až Vaše sestra se sebou začne pracovat. Měla by vyzkoušet relaxaci a třeba nějakou skupinovou terapii. Ať se poradí se svou psycholožkou. Musí se jí zvýšit sebevědomí. Hlavně MUSÍ VĚŘIT, že všechno bude lepší. Měla by si přečíst knihu Síla pozitivního myšlení - Norman Vincent Peale. Přeji hodně štěstí a síly.
Obrázek uživatelky
profil
Článek je dobrý, bohužel mojesestra trpí již léta depresemi a úzkostí, nemůže najít práci, nepochopení manžela a já s mmou tríme strachy,že si něco udělá. Psycholožka ji byla nápomocná, bohužel ji lékařka poslala na pschiatrii, kde se píší pouze oblbováky, nic neřeší.
Obrázek uživatelky
profil
doporučuji již zmiňovanou literaturu nebo odborníka, než bude pozdě! hodně zdaru a síli do života. věřím, že se Vám to podaří
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles