Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Není motýl jako motýl, není vlk jako vlk........

4. 06. 2008 | Nemoci
Lupus erythematosus – zkratkou SLE - je málo známé onemocnění, které má velmi mnoho podob a v odborné literatuře se mu říká “velký mystifikátor”.
Je to velmi stará nemoc, první zmínky o ní najdeme už 400let před Kristem.
Latinský překlad slova lupus je vlk,protože nemocní prý svou vyrážkou v obličeji vypadali, jakoby je kousnul vlk do obličeje.
        
Lupus patří mezi nemoci imunity, nemoci auto-imunitní,kdy se imunita “splaší” a začne působit proti vlastnímu tělu.
Počet těchto autoimunitních chorob se celosvětově rapidně zvyšuje.Pro informaci: do stejné skupiny patří například roztroušená sklerosa, Crohnova choroba, revmatoidní arthritida a mnoho dalších.
Na celém světě  trpí lupusem SLE přibližně 5 miliónů lidí a vic jak sto tisíc jich přibývá každým rokem.

Najčastěji onemocní ženy mezi 18. a 25. rokem života,protože nemoc má souvislost s hladinami pohlavních hormonů, hlavně estrogenů.
Lupus -SLE- je systémovým onemocněním organismu, které postihuje kůži, vnitřní orgány (nejčastěji ledviny)a může spůsobit velkou únavnost, poruchy v krevním obraze, poruchy srážení krve, ale také přechodné záněty koubů, šlach a vaziva.
Lupus9 z 10 postižených touto nemocí má revmatické těžkosti – léčí se u revmatologa. Pro chorobu je velmi typické začervenání pokožky v obličejí - tvaru motýla na nose a lících. Tato kosmetická “nepříjemnost” dostala název motýlový erytém. Vyskytuje se ale jen asi u poloviny nemocných, kteří se potom léčí u kožního lékaře.

Velmi důležité je vědět, že nemoc aktivuje sluneční ozáření, proto pacienti mohou na slunce jenom pod ochranou krémů s vysokým UV faktorem. Někdy dokonce dochází nejprve ke projevům sluneční alergie.A teprve při zjištování příčin se nakonec může vyklubat z této situace onemocnění lupus -SLE.
Někdy si lupus - SLE z neznámých důvodů “vybere” ledviny. Jejich onemocnění není dlouho rozpoznáno, protože ledviny nebolí.V moči se vyskytuje třeba “jen” bílkovina, která nereaguje na léčbu antibiotiky. Tady je hodně důležité nečekat a najít si odborníka na ledvinové nemoci - nefrologa a poradit se s ním.

Zejména v počátečních stadiích není vůbec jednoduché lupus SLE rozpoznat, protože opravdu umí napodobit nejrůznější onemocnění a za ně se před lékaři “skrýt”.

Lupus není je doposud plně vyléčiteľný, když se však  zjistí včas a správně sa léčí, mohou jím postižení lidé žít plnohodnotný život jako ostatní zdraví lidé.
Pro zajištění informací pro ostatní “spolu-nemocné” založila jedna z pacientek internetové stránky, které se věnují této nemoci z mnoha pohledů. Poskytují podobně nemocným informační základnu, ale také pocit sounáležitosti a podpory.

Stránky se jmenují www.lupusinky.estranky.cz  a sdružují lidičky - ženy i muže, kterých je ale podstatně méně z celých čech,stránky navštěvují i pacineti ze Slovenska.Jejich nemoc sice není moc známá, patří mezi ty závažnější, ale to jim nebrání,aby se navzájem nepodporovali a žili v optimistickém naladě.A to může pomoci překonávat mnohé překážky.
Znáte-li někoho ve svém okolí, kdo se s touto nemocí “potýká” a o internetových stránkách nic netuší, řekněte mu o nich. Určitě ho moc potěšíte a uděláte dobrý skutek.

Chystá se i příručka pro pacienty s lupusem SLE. Až bude na trhu, také vám o ní dáme na Chytré Ženě  jistě vědět.



Agata – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
o této nemoci jsem moc nevěděla,je dobře že byl tento článek napsaný.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík Slyšela jsem o této nemoci, měla jsem ale úplně jinou představu, co "vlk" znamená. Díky tomuto článku jsem zase moudřejší.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles