8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Objevte kouzlo labilních ploch

1. 11. 2009 | Fitness
Osteoporóza a nebezpečí zlomenin jdou spolu ruku v ruce. A protože zlomeniny vznikají nejčastěji důsledkem pádu, snaží se lidé trpící osteoporózou riziko pádu co nejvíce snížit. Mnozí bohužel zvolí strategii "čím méně aktivního pohybu, tím lépe". Zapomínají ale, že svaly, které pomáhají udržet rovnováhu a zamezují tak pádu, nečinností rychle zleniví. Tomu můžete předejít cvičením na labilních plochách. Jak je tedy posilovat?


Hluboké svaly jsou prostě nezastupitelné

Právě cvičením na labilních plochách se totiž posilují svaly hlubokého stabilizačního systému. Obecně do něj patří všechny svaly, které jsou v blízkosti kloubů. Ačkoliv o nich ani nevíme, mají velmi důležitou funkci. Jejich úkolem je zajišťovat stabilitu kloubů a především páteře. Jakmile jsou oslabené, musí se na udržení stability páteře podílet okolní svaly, které k tomu nejsou určené. Ty se tak přetěžují a k bolestem zad už není daleko. A navíc jakékoli zakopnutí může skončit zlomeninou, protože schopnost udržet rovnováhu a nespadnout je kvůli oslabeným hlubokým svalům značně snížená.


Názvem se nenechte odradit

Cvičení na labilní ploše působí už podle samotného názvu trochu podezřele a ne příliš bezpečně. Skrývá se za ním ale celá řada nevinně vypadajících balančních pomůcek, jako je například známý gymnastický míč, overball, bosa, labilní úseče a řada jiných. Právě cvičením na nich se hluboké stabilizační svaly aktivují a dochází k výraznému zlepšení rovnováhy. Kostem cvičení také prospívá. Pohyb totiž stimuluje kostní metabolismus a tím je riziko zlomenin kostí, které jsou namáhány, mnohem nižší.

Samotné cvičení také není až tak složité. Chce to jen trochu cviku. A pokud se provádí správně, pád nehrozí. A za zkvalitnění života ta trocha námahy určitě stojí.


Zdroj: Osteoporóza.cz


Mangovka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
darek..........takovy mic
Obrázek uživatelky
profil
pilates na míči je super, cvičím ho denně Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Cvičení na míči je dobrá věc, nebo na něm sedět u počítače.
Obrázek uživatelky
profil
Balón je super na držení rovných zad u stolu.Všem vřele doporučuji!!
Obrázek uživatelky
profil
Doma cvičím na míči, chci si ještě koupit rotoped.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles