8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Od zubaře s osteoporózou?

16. 11. 2009 | Nemoci
Rentgen zubů nemusí sloužit jen k vyhledávání kazů. Při tomto vyšetření totiž může být náhodně odhalena i osteoporóza. Vědci vyvinuli unikátní softwarový program, který je schopen rozeznat snižující se kostní denzitu (hustotu kosti) i na zubním rentgenu. Snímkování zubů se tak může v budoucnu stát vyhledávací metodou pro diagnostiku osteoporózy.


Dolní čelist postižená osteoporózou

Z výzkumu vyplývá, že rutinně prováděný rentgen zubů je jednoduchou a levnou metodou, která může pomoci vyhledávat pacienty s osteoporózou. Místem, které lékař u pacienta sleduje, je dolní čelist. U lidí, u kterých se podaří objevit ztenčení kosti na rentgenu čelisti, se pak může přistoupit k nákladnějším a specifičtějším vyšetřením.


Levná screeningová metoda

V Americe je dokonce doporučeno ženám ve věku nad 65 let absolvovat preventivní vyšetření denzitometrem. V zemích, kde tento systém péče není hrazen ze zdravotního pojištění, ovšem zůstávají pacienti bez vyšetření. Mnoho lidí (a zvláště žen) se pak o své nemoci dozví až v okamžiku, kdy je kostní tkáň již vážně narušena a dojde například ke zlomenině.


Rentgen vyhledal polovinu pacientů

Do studie, kterou vědci chtěli ověřit přínos a výtěžnost rentgenu zubů v diagnostice osteoporózy, bylo zahrnuto 652 žen ve věku 45–70 let. Všechny ženy absolvovaly DXA (denzitometrii) a panoramatický snímek zubů se zobrazením dolní čelisti. Osteoporózu prokázala DXA u celkem 140 žen a u více než poloviny z těchto pacientek se zobrazila i na rentgenovém snímku zubů.

Podle odborníků je třeba dalších výzkumů, které potvrdí rentgen zubů jako „screeningovou metodu“ pro diagnostiku osteoporózy. Jde totiž také o zcela nový přístup k pacientovi, kdy první podezření na osteoporózu vznese zubní lékař. 


Zdroj: Osteoporóza.cz

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Důležité je, aby lékař zavčasu poznal, že člověk trpí osteoporózou. Na Nových Hradech ve výzkumném ústavu již vyzkoumaly nějaký vhodný lék na tuto neoc, takže se ho snad v brzké době dočkáme.
Mám z toho velikou radost, že podstatné části lidí se opět zlepší kvalita života.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles