8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Onemocnění hrozící z konzumace neošetřeného mléka

22. 05. 2010 | Nemoci

Listerióza

Listeria monocytogenes je všudypřítomný patogenní mikroorganismus, vyskytuje se v půdě, ve vodě odpadní a říční, v hnoji, u zvířat (především u kuřat, dobytka a ovcí) i na rostlinách. Způsobuje onemocnění z potravin zvané listerióza, které vzniká především po konzumaci nepasterovaných mléčných výrobků, kontaminované zeleniny a při požití nesprávně připraveného jídla z masa. Může se projevit střevními a žaludečními potížemi, bolestmi hlavy, zvracením, průjmem atp. Nejvíce ohrožení jsou staří lidé, novorozenci, lidé s rakovinou, nemocní AIDS, žloutenkou nebo lidé se sníženou obranyschopností organismu z jiných příčin. Těhotným ženám může listerióza způsobit předčasný porod nebo potrat.

V podmínkách pro růst a množení je Listeria monocytogenes proti ostatním patogenním mikroorganismům neobvyklá, protože se dokáže množit už při chladničkových teplotách

(3 – 4 °C) a roste i při vyšších teplotách (45 – 50 °C). Běžný pasterační proces však nepřežije.


Kampylobakteróza

Campylobacter jejuni a Campylobacter coli vyvolávají akutní střevní infekci kampylobakterózu. V přírodě jsou kampylobaktery velmi rozšířeny. Campylobacter jejuni se vyskytuje hlavně u drůbeže a Campylobacter coli u prasat. Z těchto zdrojů se nakazí nejčastěji člověk. Infekce nastává požitím infikované potravy, kravským mlékem nebo vodou. Onemocnění je provázeno bolestmi břicha, výrazným průjmem, někdy i krvavým, bolestmi hlavy a horečkou.  Infekce u člověka často souvisí s tepelně špatně upravenou potravinou.

 

V České republice, kde na přelomu 80. a 90. let byla kampylobakteróza téměř neznámým onemocněním, bylo v roce 2000 evidováno téměř 17 tisíc případů onemocnění. Kampylobakterózou také v souvislosti s mlékem z mlémomatů onemocnělo 71 osob v Jižních Čechách.

 

Salmonelóza

Salmonella spp. patří mezi patogenní mikroorganismy. Vyskytuje se hojně u zvířat. Dále může být jejím zdrojem půda, hmyz, zvířecí výkaly, syrové maso a další. Zdrojem onemocnění jsou tepelně nedostatečně opracované potraviny a výrobky z nich.

Způsobuje onemocnění salmonelóza s akutním nebo chronickým charakterem. Příznakem salmonelózy je zvracení, průjem, pocity nevolnosti, břišní křeče, horečka, bolesti hlavy a dochází také k odvodnění organismu.

Onemocnění může způsobit už i 15 – 20 buněk. Přímé šíření salmonelózy od člověka k člověku je velmi výjimečné, bakterie se musí dostat do potraviny (do trávicího ústrojí).

To se děje buď rukama, nebo pomocí nástrojů, proto je velmi důležité dodržování zásad hygieny. Salmonely se množí v každé potravině, mají-li dostatek vlhkosti, přiměřenou teplotu a pH. Optimální teplota pro jejich růst a rozmnožování je 37°C, jsou ale schopné množit se v potravinách i při teplotách 10 – 45 °C. Pasterační proces nepřežijí.


Infekce bakterií E. coli O 157 : H7

Escherichia coli je známá jako příčina „průjmu cestovatelů a dětí“ řadu let. V posledních letech na sebe upoutává pozornost zejména serotyp E. coli O157 : H7, který produkuje toxiny tzv. verotoxiny. Ty jsou zodpovědné za ničení částí sliznice tlustého střeva, což vede ke krvavým průjmům infikovaných jedinců, někdy dochází i k poškození ledvin. Infekční dávka je velmi nízká. Člověk se nejčastěji infikuje nedopečeným masem nebo nepasterizovaným mlékem. Zdrojem onemocnění je nemocný člověk a hovězí dobytek. Inkubační doba je relativně dlouhá, a to 3 až 8 dní.

 

Epidemie E. coli O157: H7 je vážným problém Severní Ameriky, Japonska, jižní Afriky, Austrálie a některých oblastí v Evropě. V České republice byl případ výskytu

E. coli O157: H7 zachycen v roce 1995, právě po konzumaci nepasterovaného mléka.

 

Stafylokoková enterotoxikóza

Stafylokoky jsou velmi odolné na vlivy zevního prostředí. Onemocnění stafylokoková enterotoxikóza je vyvoláno tzv. enterotoxiny, které snesou 20–ti minutový var.

Enterotoxikóza se projevuje náhlým začátkem – nevolnost, křeče v břiše, zvracení, obvykle i průjmy. Onemocnění má dramatický průběh.

 

K nákaze dochází požitím potraviny, která byla kontaminována stafylokoky a po určitou dobu uchována za podmínek umožňujících namnožení mikrobů a produkci toxinů. Pomnožení mikrobů napomáhá vysoký obsah bílkovin a teplé období.

 

Zdroj: Tetrapak.com

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !