Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Obezita u mladých škodí více srdci mužů než dívek

11. 11. 2009 | Nemoci
Kilogramy tuku, které na sebe „nabalují“ náctiletí lidé, je dnes významným problémem, a to především v západních zemích. Ukazuje se, že srdci škodí už v době, kdy dotyčný ještě nepociťuje žádné příznaky onemocnění a krevní tlak je zatím normální.


Aldosteron jako kontrolka hrozícího onemocnění srdce

Vědci lékařské fakulty v Georgii zkoumali 126 studentů střední školy a zjistili, že u obézních mladých mužů se objevuje zvýšená hladina tzv. aldosteronu. Aldosteron je hormon, který vytváří nadledviny každého zdravého člověka. Stará se o hladinu některých minerálů, ale rovněž o množství vody v těle. V případě, že je ho ale nadbytek, voda se v organismu zadržuje a tím stoupá i krevní tlak. Pozoruhodné však bylo zjištění, že je u obézních chlapců měřitelná vyšší hladina této látky již v době, kdy je tlak krve prozatím v normě. Tento objev by mohl být využit k časnému odhalení hrozícího srdečního onemocnění, které se v důsledku vysokého krevního tlaku může rozvinout.

Důležitý je poznatek, že přestože je na počátku u obézních se zvýšeným aldosteronem krevní tlak normální, o srdci samotném to říci nelze. Objevují se na něm první změny ve struktuře, které představují do budoucna velké nebezpečí. A to je důvod, proč je výhodné odhalit díky novým znalostem o aldosteronu tyto změny včas. Čím dříve je totiž takový nemocný léčen, tím menší dopady bude obezita na jeho srdce a cévy mít.


Proč se aldosteron zvyšuje?

Zvýšená hladina zmíněného aldosteronu souvisí s vyšším obsahem tukové tkáně, která jako by vybízela nadledviny k tvorbě stále většího množství tohoto hormonu. Proč ale hladina této látky zůstává u obézních dívek většinou normální? Je to pravděpodobně způsobeno produkcí ženských pohlavních hormonů, které do jisté míry chrání ženy před srdečními chorobami.

Nová zjištění o možnosti včasné předpovědi onemocnění srdce a cév díky hormonu aldosteronu jsou sice dobrou zprávou, přesto však zůstává hlavní problém nevyřešen. To, co by srdci skutečně pomohlo, jsou „zdravá“, nikoliv nadbytečná kila. 


Zdroj: Kardiochirurgie.cz


Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Také jsem již rok obézní, po léčbě rakoviny jsem přibrala. Musím shodit, když čtu názory paní Evlky 2l. Dík za rady.
Obrázek uživatelky
profil
Vzájemná podpora je důležitá, kdo to nezažil, nepochopí, drž se.
Obrázek uživatelky
profil
Díky za tvoje názory. Docela mě to posiluje abych vydržela, ať už s pohybem nebo se změnou jídelníčku. Pořád se v tom nějak motám, ale hlavně, že už jsem alespoň začala. Snad se mi to taky podaří.
Obrázek uživatelky
profil
V jedné studii lékařů četla, že každých 10% nadváhy ukrátí život o pět let. Takže já měla 94 kg a nadváha byla 24 kg, měla bych mít váhu asi 65 - 69. Jedno procento z toho je asi 0,69, měla jsem tedy asi 36% nadváhy, takže dobrých 17 let života, nezhubla jsem hned, tělo jsem přetěžovala 8 let nadváhou, tak možná jsem si vtátila deset let, ale ušetřila jsem si tím zhubnutím určitě spoustu otravností s léčením různých nemocí z obezity.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles