Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Klíšťata přenášejí i další zákeřná onemocnění

27. 09. 2009 | Nemoci

Klíšťovou encefalitidu a lymeskou borreliózu zná patrně každý a každý také ví, že tato dvě onemocnění jsou přenášená klíšťaty. Virus klíšťové encefalitidy a bakterie zvaná borrelie však nejsou jediní možní obyvatelé útrob malého roztoče. Prostřednictvím klíštěte se na nás mohou v rámci České republiky přenést také ehrlichióza, bartonellóza, babesióza nebo rickettsióza.

Ehrlichióza napadá bílé krvinky a ohrožuje imunitu

Také ehrlichiózu stejně jako lymeskou borreliózu způsobuje bakterie. Tato bakterie je však v porovnání s ostatními velmi drobná a v lidském organismu se specializuje na napadání bílých krvinek, dovnitř kterých dokáže proniknout. Bílé krvinky jsou buňky zodpovědné především za imunitu. V některých případech může být ehrlichióza i smrtelná, zvláště pokud jí onemocní člověk, jehož imunita byla již předem oslabená (lidé bez funkční sleziny, lidé po transplantacích). Zajímavé je, že ehrlichiózou onemocní čtyřikrát častěji muži než ženy.

Jak ehrlichióza vypadá

Onemocnění se začíná projevovat obvykle 5 až 14 dní po přisátí infikovaného klíštěte. K prvním příznakům patří úporná bolest hlavy, bolesti svalů, horečka a zimnice, připojit se může i nevolnost a zvracení. Pro ehrlichiózu je také typický určitý druh vyrážky, ta však nemusí být patrná u všech nakažených.

Je možné ehrlichiózu léčit?

Tak jako ostatní bakteriální infekce je možné ehrlichiózu celkem dobře léčit antibiotiky. Pokud má nakažený člověk v pořádku imunitní systém a s léčbou se začne včas, onemocnění není nebezpečné. Pokud však nastanou komplikace, může jinak krátce trvající onemocnění přejít do chronické formy, a pacienta dokonce ohrozit i na životě. V těžkých případech onemocnění může dojít ke značnému snížení počtu krevních destiček v krvi nemocného člověka, což se projeví krvácením a vznikem modřin i po jinak úplně zanedbatelném poranění.

Jak ehrlichiózu poznám?

Když vás pár dní po odstranění klíštěte rozbolí hlava a necítíte se dobře, většinou to věští přítomnost obvyklejší choroby přenášené klíšťaty – klíšťové encefalitidy. K podezření na ehrlichiózu by však mělo dojít tehdy, pokud se v krvi nemocného člověka zjistí snížený počet bílých krvinek. Bakterie pronikající dovnitř bílých krvinek totiž tyto buňky ničí a snižují tak jejich množství v organismu. V případě podezření lze přítomnost onemocnění potvrdit nebo vyvrátit pomocí speciálních laboratorních testů.


Zdroj: Klíšťová-encefalitida.cz


Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Tady se píše pouze jak jsou klíšťata nebezpečná a v Austrálii u nich zjistili ve slinách nějakou látku, která ničí rakovinové buňky. Zrovna jsem se tomu musela smát, protože jsem nosička klíšťat, mám jich vždy nejvíce z celé rodiny. To bych potom tu záludnou rakovinu asi neměla. Zatím jsme od klíšťat chytli jenomo samé známé nemoci.
Obrázek uživatelky
profil
Tak mám další antibiotika už 3. Výsledky mám pořád hodně vysoké. Snad to pomůže a navíc mám i zánět v těle.Smajlík Tak mně asi infekční v nemocnici nemine. Dostanu kapačky tak mi držte palce at se brzo uzdravím
Obrázek uživatelky
profil
v rodině mi co se týče klíšťat říkají, že jsem pro ně autobus, převozník atd. Bojím se jich, jak už jsem napsala, ale troufla jsem si do lesa po letech, už jsem měla prostě absťák. Vzala jsem si dva B-komplexy, manžel mi řek, abych si vzala celý plato...SmajlíkDifusil je nejprve pro mne, pak pro ostatní, protože klíšťata nosím jenom já. To mi stříkají i po zádech jako sprajeři. Hele, nechytlo se...!!!zázrak
Obrázek uživatelky
profil
od te doby i ja co jsem ho mela, na houby nechodim.Mam z nich des a hruzu.Ani se sprejem si nejsem jista. Ockovani je dost drahe.
Obrázek uživatelky
profil
taky se ho bojím a štítím,je to horší,než pavoukSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles