8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ořechy - zdravá a chutná svačinka

15. 07. 2009 | Diety
Ořechy patří k nejcennějším potravinám, které příznivě působí na naše zdraví. Především jako prevence při srdečních onemocněních a také prospívají paměti. Jsou bohaté na bílkoviny, vitamíny skupiny B a E. Obsahují velké množství minerálních látek a stopových prvků zejména hořčík, měď a zinek.

Zásobují náš organismus nenasycenými mastnými kyselinami a vlákninou. Na druhé straně mají vysokou fyziologickou spalnou hodnotu, proto bychom je měli konzumovat sice pravidelně, ale s mírou.

Pomáhají také příznivě regulovat tlak, odbourávají cholesterol a dobře působí na střeva.

Mají mnohostranné použití. Můžeme je jíst samostatně jako delikatesu nebo je přidávat do různých pikantních pokrmů, moučníků, jako přísadu do pečení.
Průmyslově se využívají k výrobě oleje, ze zelených plodů se vyrábí likér tzv. ořechovka, nebo se nakládají do octu, jedná se především o vlašské ořechy.

Ořechy, zdravá a chutná svačinkaNáš trh nabízí různé druhy a velikosti oříšků, celé, loupané, pražené nebo také solené.

Pražené oříšky mají sice výraznější chuť, ale pražením při vysokých teplotách se ničí část cenných látek. Méně hodnotné jsou také solené oříšky, které jsou často nabízeny ve vakuovaném balení. Na trhu je nabízená celá škála této vysoce hodnotné potraviny od arašídů též zvaných "burských oříšků" až po vlašské ořechy.

Velice oblíbené jsou lískové oříšky, které obsahují mnoho vitamínu B a E, nejchutnější jsou pozdě na podzim nebo v zimě , kdy jsou čerstvé, strouhané používáme na posypávání müsli. Dále to jsou mandle, které máme v oblibě pro svou zajímavou chuť. Nezbytnou součástí jídelníčku jsou také vlašské ořechy, které konzumujeme především jako dezert.

Při jejich nákupu bychom měli dát přednost v obchodech s přírodními potravinami, které neobsahují chemické konzervační látky ani barvící přísady.

Abychom si je dobře vychutnali, je třeba věnovat velkou pozornost také jejich skladování. Obsahují velké množství tuků proto se mají skladovat jen omezenou dobu. Mohou totiž žluknout. Dáváme raději přednost ořechům neloupaným, které můžeme skladovat 6 měsíců na chladném a temném místě.

V horkých dnech vás určitě osvěží vanilková zmrzlina s vlašskými oříšky a čokoládovou polevou.

Zmrzlinový dort s oříšky a čokoládovou polevou

1l vanilkové zmrzliny,
1 šálek drobně pokrájených vlašských oříšků
2 lžíce rumu,
150 g čokoládové polevy

Zmrzlinu necháme změknout promícháme s oříšky a rumem, touto směsí naplníme dortovou formu a dáme do mrazáku. Když je zmrzlina tuhá, odepneme boční stěnu dortové formy polijeme čokoládovou polevou a dáme do mrazáku opět ztuhnout. Hotovou zmrzlinu, krájíme podobně jako piškotový korpus.


Oříšky velice dobře prospívají našemu zdraví. Neměly by chybět v jídelníčku každého z nás, pro svůj vysoký obsah vitamínu a nerostných látek. Měli bychom je jíst denně třeba v podobě malé svačinky.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
mame orisky radi, manzel si kazdy den po veceri jeste vylouska par vlasaku jako dezert
Obrázek uživatelky
profil
len škoda že su tak drahé
Obrázek uživatelky
profil
Musím také louskat pro celou rodinu.Jinak by to nikdo nejedl.Máme vlašák na zahradě.Peču i ruzné pečivo a je o něj zájem.
Obrázek uživatelky
profil
jsou fajn, nejlepší, když se ještě loupou ...
Obrázek uživatelky
profil
vlašské ořechy máme doma, takže je také i rádi jíme. Jenomže louskat je musím já.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles