MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Parkinsonova nemoc - možnosti moderní léčby

2. 05. 2010 | Nemoci

Jak již bylo zmíněno, v léčbě Parkinsonovy nemoci zatím neexistuje žádný léčebný postup, jímž by bylo možné onemocnění trvale zastavit nebo jej dokonce vyléčit. Přesto se jednotlivé příznaky Parkinsonovy nemoci daří velmi účinně a dlouhodobě omezit.

 

Léčba Parkinsonovy nemoci zdaleka nespočívá pouze v užívání léků. Nejúspěšnější je takové léčení, ve kterém se kombinuje léčba farmakologická (léky) s postupy nefarmakologickými. Farmakologická léčba sice zasahuje biologický podklad chorobných projevů, ale sama o sobě nevede nutně k návratu ztracených funkčních schopností. Proto jsou nedílnou součástí léčebné péče o pacienta s Parkinsonovou nemocí režimová opatření, rehabilitace, cvičení a pohybová aktivita. Cílem těchto postupů je aktivní potlačování příznaků nemoci, jež mohou být překonány, včetně úpravy režimu a tvorby náhradních stereotypů pro funkce, které se navzdory léčbě nepodaří plně obnovit.

 

Pro každého nemocného je nesmírně důležité vytvořit si vhodný postoj k onemocnění a k léčbě. Samozřejmě se nejedná o snadný úkol, který by se povedlo ihned splnit. Pacient nesmí pasivně spoléhat pouze na pomoc lékaře a užívání léků. Velmi důležitá je vlastní vůle k pravidelnému pohybu, cvičení, k aktivnímu překonávání obtíží a hledání náhradních způsobů řešení při zdravotních komplikacích života.

 

Neobyčejně důležitým předpokladem úspěšného boje pacienta s jeho nemocí je zároveň podpora, které se mu dostává od jeho rodiny a blízkých. Díky svému chápavému a poučenému postoji mohou nemocnému velmi usnadnit překonávání nejrůznějších problémů a překážek spojených s nemocí.

 

Každý nemocný má právo na informace o nemoci a o možných způsobech jejího léčení. Dobře informovaný pacient se lépe dokáže poradit o svých problémech a stává se partnerem lékaře při rozhodování o léčebném postupu, kdy je vždy nutno vážit možný efekt léčby vzhledem k situaci a potřebám nemocného a ve vztahu k potenciálním rizikům.

 

Existuje celá řada léků používaných při léčbě Parkinsonovy nemoci, které jsou v České republice dostupné:

 

Léky přímo nahrazující chybějící dopamin (levodopa, agonisté dopaminu)

Léky zasahující do metabolismu dopaminu (inhibitory katechol-O-metyltransferázy, inhibitory monoaminooxidázy typu B)

Léky ovlivňující jiné transmiterové systémy (amantadin, anticholinergika)

Léky používané v léčbě vedlejších příznaků a komplikací Parkinsonovy nemoci (domperidon, antidepresiva, anxiolytika, sedativa a hypnotika, atypická neuroleptika).

 

Pro člověka, který trpí Parkinsonovou nemocí, existují pouze dvě možnosti: vzdát se, nebo bojovat. Druhá možnost není snadná, přináší nutnost každodenního vzdorování tělesným obtížím i skepsi a nejistotě. Je to však jediná cesta, jak úspěšně nemoci čelit

a současně se s ní naučit žít. Průběh nemoci a míra obtíží jsou totiž závislé stejně tak na léčbě, jako na duševním stavu pacienta.

 

Zdroj: Společnost Parkinson

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je o Parkinsonov nemoci, pouze ty nejchytřejší zřejmě neumějí část a dělají s postiženého člověka hlupáka.
Obrázek uživatelky
profil
máš pravdu, víš o čem je řeč. Moje mamka má zrovna tuto kombinaci a je to děs. A nedovedu si představit, že by řídila auto.

Koukám, že Zdenka58 řádí zase tady.Už dělala zle na cestování.Smajlík Je to nejchytřejší žena zde, že?Smajlík

Obrázek uživatelky
profil
Nevedu tu žádnou kampaň proti nikomu, ale některé čtenářky jsou zřejmě ty nejchytřejší ze všech, jedno jim však schází: lidskost!
Obrázek uživatelky
profil
je jedno co jsem, a nic nepletu, pouze jsem psala, že dvě mé pacientky mají kombinovanou nemoc parkinsona s alzhaimerem dohromady a ono ve většině případů to tak je, že mají pacienti obojí, ty možná né, proto se můj komentář tebe netýkal a jestli jsem se tě nějak dotkla, tak se omlouvám
Obrázek uživatelky
profil
To jste lékařka,či sestřička,či uklízečka?když mícháte jablka s hruškami,tedy parki z alzcha ?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles