8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pořad Experiment ukáže, jaké to je „vybočovat z davu“ a udeří na xenofobní tendence Čechů

5. 01. 2009 | Televizní tipy

Zkuste si představit následující situaci – jdete po ulici, spěcháte na autobu a před vámi jde člověk se slepeckou holí. U přechodu pro chodce se zastaví. Tápe...  Auta kolem sviští a přestože bychom měli dostat přednost, opak není výjimkou. Co uděláte?

 

Je vám zima… Autobus už stojí na zastávce… Teď můžete přeběhnout přes přechod. Anebo můžete počkat a pomoci přejít tomu člověku s bílou hůlkou, který nikdy nemůže vědět, kdy je pro něj přechod skutečně volný…

 

Dobré duše rády pomohou. Ale ruku na srdce – je mezi námi stále dost těch, kteří jsou vůči lidskému neštěstí imunní. Jakmile vidíme blízko sebe člověka, který se od nás něčím liší (barvou pleti, národností, zdravotním handicapem), znejistíme. Ne vždy cítíme odpor – mnohdy za naši odtažitost může pouhý strach, nedůvěra či typicky české zrnko xenofobie (strach ze všeho cizího, především z cizích lidí).

 

ExperimentNový vzdělávací cyklus Experiment, jehož první díl uvedla Česká televize již 3. ledna 2009, by nám mohl pomoci rozšířit obzory a naučit se více naslouchat druhým. Pořadem, který ČT1 odvysílá vždy v sobotu od 17.20 hodin, provázejí Aleš Cibulka a Richard Samko. Pořad poprvé odvysílala Novozélandská televize a později byl vysílán i v jiných zemích. A v novém roce se s ním konečně můžeme seznámit také my.

 

Experiment se zaměřuje na existující předsudky lidí vůči těm odlišným. Snaží se prozkoumávat příčinu těchto stereotypních postojů a naučit nás předcházet jim. Tento pořad přinese svědectví těch, kteří se v pozici „těch jiných“, jakýmkoli způsobem odlišných lidí, ocitli. V každém díle se najde jeden dobrovolník (často z řad celebrit), který si na vlastní kůži vyzkouší, jaké to je „vybočovat z davu“.

 

Každý dobrovolník projde pod rukama maskérů, dostane nové oblečení a patřičný návod, jak se má chovat – s tímto vybavením se pak vydává do reality, ve které musí po dobu dvou dnů existovat v kůži „outsidera“.

 

ExperimentMy diváci jej budeme sledovat na každém kroku a budeme přitom pozorovat také jeho poradce, kterým bude vždy osoba s daným postižením či odlišností. Naši dobrovolníci i poradci se s námi v průběhu pořadu podělí o své pocity, zkušenosti a odborníci zase řeknou fakta a názory.

 

Pořad Experiment je skutečným ponaučením. Jak jinak se vžít do situace těch, kteří jsou pro nás často terčem posměchu? Nejúčinnějším způsobem je navléci si jejich kůžei. A toho se účastníkům v pořadu Experiment skutečně dostane. Kdo ví, jaký bude jejich názor na „ty ostatní“ po této zkušenosti. Možná by taková výměna neuškodila žádnému z nás…

 

Dalším, v pořadí druhým dílem Experimentu, bude díl s názvem Oči kameramana ve tmě, který odvysílá ČT1 již 10. ledna v 17.20.  Filmový režisér F. A. Brabec si vyzkouší žít jako nevidomý

 

 

Čtěte také: Malá ochutnávka Experimentu - co přinesou další díly?


 

Zdroj: Česká televize

Alena Rašková
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles