Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Potraviny prospěšné našemu zdraví – péče o trávicí soustavu

19. 08. 2011 | Péče o tělo
Trávicí trakt je soustava orgánů, která se podílí na příjmu, zpracování a vylučování potravy. Právě potíže se zažíváním patří mezi nejčastější onemocnění dnešní doby. Aby nám zažívací trakt dobře fungoval, potřebuje spoustu vitamínů, minerálů, které se ve stravě nacházejí a které mu prospívají. Nedostatek potřebných látek a různé vedlejší vlivy mohou zažívání poškodit. Například velmi teplá nebo studená jídla mohou poškodit jeho sliznici.
 
Tvrdé potraviny, když se v ústech dobře nerozmělní, mohou podráždit nejen jícen, ale také žaludek. Zdravá strava bohatá na vitamíny a minerály trávicí trakt regeneruje a posiluje imunitní systém. Zatímco alkohol, káva, pálivé koření, sůl, cukr, živočišné tuky a bílkoviny jej mohou ohrozit. 

Potrava, která usnadňuje trávení
Paprika povzbuzuje organismus a pomáhá při poruchách trávení. Působí proti plynatosti a jako mírné projímadlo. Obsahuje dva cenné vitamíny A a C. Červená paprika má více vitamínu C než pomeranče a citróny. Kedlubny jsou bohaté na vitamíny a minerály, nejvýznamnější z nich je betakarotén a hořčík. Pomáhají při trávení.
 
Květák je pro naše zdraví nejprospěšnější. Patří mezi nejstravitelnější a nejchutnější brukvovitou zeleninu. U některých osob může způsobit nadýmání. Je výborným zdrojem vitamínů, cenný je betakarotén, vitamín B a E. Z minerálů obsahuje nejvíce draslíku. Působí dobře na celý trávicí trakt. Společně s mrkví a chřestem je vhodný při různých onemocněních žaludku a střev. Cuketa zklidňuje trávicí soustavu, je lehce stravitelná. Pomáhá při poruchách trávení. Olivy, pochoutka ze Středomoří. Obsahují významné množství provitaminu A a vitamínu B a E. Z minerálů obsahuje nejvíce vápníku. Zlepšují trávení a zvyšují chuť k jídlu. Díky vysokému obsahu oleje olivy působí jako mírné projímadlo.

Žlučník
Salátová čekanka pomáhá při problémech se žlučníkem. Je jedním z nejlepších zdrojů kyseliny listové a vitamínu skupiny B. Ředkvičky mají ostrou a pikantní chuť, obsahují hodně vitamínu C a z minerálů draslík. Také olivy, rebarbora a artyčoky zvyšují vylučování žluče a zlepšují její odtok do střev. 

Žaludek
Ananas - přítel žaludku - je velmi chutné a šťavnaté ovoce, které je bohaté na vitamíny a minerály. Pomáhá při žaludečních potížích. Zelí léčí žaludeční vředy. Je bohaté zejména na betakarotén a vitamín C, kterého má přibližně stejně jako pomeranče. Velké množství draslíku a vápníku. Zelí je bohaté na vlákninu, působí jako mírné projímadlo. Kvašené zelí čistí krev. Čínské zelí obsahuje mnoho betakaroténu a vitamínu C. Brambory - nejlepší přítel žaludku. Jsou dobrým zdrojem vitamínu C. Mají vysoký obsah draslíku a vlákniny. Patří mezi  plnohodnotnou potravinu, která obsahuje sacharidy a proteiny. Nejstravitelnější jsou brambory jako bramborová kaše, která se uplatňuje zejména při žaludečních obtížích. 

Střeva
Jablka jsou pro naše zdraví cenným ovocem, protože organismus je dobře snáší. Léčí průjem i zácpu. Jsou nejbohatší na látky, které mají protizánětlivé účinky. Při průjmu můžete jíst jablečnou stravu, která se skládá z pečených a vařených jablek a také přesnídávek. Při zácpě se doporučuje sníst dvě jablka na lačno. Upravují funkci střev. Slívy jsou projímadlo, které chrání střeva. Používá se při zácpě. Můžeme je použít čerstvé i sušené, které se mají přes noc namočit do vody. Slívy pročišťují organismus. Kukuřice zklidňuje střeva. Obsahuje hodně draslíku a je dobrým zdrojem vlákniny, používá se při střevních obtížích. Čerstvou kukuřici můžete vařit ve vodě nebo péct na ohni přímo z klasu. 


Játra
Játra působí jako filtr, přes který jde většina jedů a nebezpečných látek. Zdravá strava pomáhá játra regenerovat. Některé druhy ovoce a zeleniny játra pročišťují. Jako například hroznové víno, artyčoky, cibule a jiné. Játrům prospívají také ředkvičky, třešně, banány, jablka, jahody, listová zelenina, kysané zelí, med a olivový olej. Alkohol, živočišné bílkoviny a tuky je velmi ohrožují. 

Rostlinná strava trávicí trakt regeneruje a posiluje.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.
Obrázek uživatelky
profil
Velice pěkný a zajímavý článek. Už vím jak pomáhá mému zdraví ananas.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jen ta paprika mě trochu zarazila - co vím, tak se tráví dlouho a neměla by se např. jíst na noc. Ananas taky nesnese každý a neměl by se jíst ve větším množství najednou.
Obrázek uživatelky
profil
Díky za pěkně napsaný a poučný článek.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles