Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Potraviny prospěšné našemu zdraví – pohybový systém

30. 08. 2011 | Péče o tělo

Zdravá strava bohatá na potřebné sacharidy, vitamíny a minerály chrání náš pohybový systém před různými nemocemi, například před osteoporózou a různými kloubními nemocemi. Konzumací syrové zeleniny a ovoce se podstatně zlepšuje hojení různých zánětů a bolesti kloubů.

Potrava pro náš pohybový sytém by měla obsahovat kromě potřebných vitamínů také stopové prvky, vápník, hořčík, fosfor, železo a draslík. Konzumací některých živočišných výrobků dochází ke zhoršení některých nemocí pohybového aparátu. Správná výživa udržuje svaly, klouby a celý pohybový aparát v lepší kondici. Například při nedostatku hořčíku dochází ke svalovým křečím. Aby k nim nedocházelo, potřebuje tělo dostatek hořčíku a vitamíny skupiny B. Nejen správná výživa, ale také dostatečná fyzická aktivita udržuje naše tělo v dobrém stavu. Pohybový systém trpí nejen špatnou výživou, ale také nadváhou. Proto provozujte pravidelný pohyb. Můžete se věnovat nějakému sportu, ale postačí vám také obyčejná chůze.

Účinná pomoc pohybovému ústrojí

Některé potraviny pohybovému aparátu prospívají, a některé mu škodí. Vylučte ze stravy povzbuzující nápoje - alkohol, kávu, tuky, sůl a cukry. Například brukvovitá zelenina je dobrým zdrojem vitamínů a minerálů, zejména vápníku a také vlákniny. Květák patří mezi nejchutnější brukvovitou zeleninu, která obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, které se významně podílejí na pročištění organismu od všech škodlivin. Brokolice poskytuje tělu dostatek vápníku a je jednou z nejbohatších  na proteiny, provitamín A, a vitamín C. Je bohatá na draslík, ale chudá na sodík. Pomáhá při vylučování nadbytečných tekutin zadržovaných v organismu. Zelí obsahuje vysoký podíl vápníku, proto se doporučuje konzumovat zelí při odvápnění kostí. Zelí je bohaté hlavně na betakarotén a vitamín C. Kysané zelí dobře pročišťuje organismus od různých škodlivin. Kapusta patří mezi výživnou brukvovitou zeleninu. Nejcennější je betakarotén, vitamín C a minerály, vápník, draslík a mangan. Kedluben je bohatý na vitamíny a minerály. Nejvýznamnější je z nich betakarotén a hořčík. Hlávkový salát je ceněn pro významné množství draslíků, ale obsahuje také velké množství vápníku a hořčíku.

Také klouby potřebují výživu

Tělu musíme dodávat přiměřené množství minerálů a látek, které jsou nezbytné k tvorbě chrupavčité hmoty. Dopřejte si vápník, luštěniny, celozrnné potraviny a kokosové ořechy.
Při různých revmatických a zánětlivých onemocněních
konzumujte ovoce, luštěniny, sóju, zeleninu, ořechy, celozrnné potraviny, olivový olej, kyselé zelí, vlašské oříšky, pšeničné klíčky, jogurt.
Kloubům a různým zánětlivým nemocem prospívají také. Pórek se svým složením podobá cibuli, ale obsahuje více sacharidů, kyselinu listovou a minerály. Nejvýznamnější je vápník, hořčík a železo. Pór, jahody, maliny a jablka pomáhají při vylučování kyseliny močové. Tuřín je dobrým zdrojem vitamínu C. Z minerálu je nejbohatší na draslík  a má poměrně hodně vlákniny. Patří mezi syté potraviny, které čistí krev od kyseliny močové a dalších odpadních látek. Sója - luštěnina s vynikajícími vlastnostmi. Luštěniny jsou bohaté na vlákninu a další potřebné látky. Sójové boby obsahují hodně proteinů, železa, mnohem více vápníku než mléko, hodně vitamínu B, a to vše bez cholesterolu. Sója je bohatá na fosfor, hořčík, draslík a vápník. Mandle jsou bohaté na všechny základní živiny.  Také jsou jedním  z nejbohatších zdrojů vápníku a fosforu.

Obsahují též významné množství hořčíku, draslíku a železa. Množství  vápníku v mandlích je o hodně vyšší než například v mléku. Jsou ideální potravinou pro lidi, kteří trpí osteoporózou. Lískové oříšky: výživová hodnota lískových oříšků a mandlí je poměrně stejná. Lískové oříšky jsou bohatší na kalorie, tuky a vitaminy skupiny B a kyselinu listovou. Jsou dobrým zdrojem minerálů, zejména vápníku. Vlašské oříšky obsahují málo sacharidů, jsou bohaté na minerály, zejména na železo, draslík, vápník a hořčík. Patří mezi kvalitní zdroje všech stopových prvků. Díky svému složení a vysoké nutriční hodnotě jsou cenným zdrojem a mají široké využití při různých nemocech. Kešú - velmi bohaté na hořčík a vitamíny skupiny B. Kešú se řadí k nejvýživnějším oříškům. Jsou cenným zdrojem vitamínu skupiny B a minerálů, zejména hořčíku. Více ho mají jen slunečnicová semínka. Kokosový ořech je velmi bohatý na hořčík. Dozráváním dřeň ořechu tvrdne, ztrácí vodu a výživné látky se více koncentrují.

Je bohatý na sacharidy, proteiny, minerální látky, zejména hořčík a vápník. Pšeničné klíčky - zásobárna vitamínů a léčivých látek. Jsou bohaté na vitamíny skupiny B a E, kyselinu listovou. Minerály, zejména hořčík - jejich konzumace pomáhá při různých pohybových potížích. Pomeranče obsahují nejen vitamín C, ale také  velký podíl draslíku, vápníku, železa, hořčíku a kyseliny listové. Ulehčují vylučování špatných látek z těla, např. kyseliny močové. Citróny, stejně jako pomeranče, pročišťují a regenerují krev. Pomáhají při vylučování kyseliny močové a odpadních látek, které se v těle neustále tvoří. Grapefruit čistí krev od různých škodlivých látek. Z minerálů se v grepech vyskytuje vápník, hořčík a draslík. Dobře odbourává nahromaděné kyseliny a škodliviny v těle. Slunečnicová semínka jsou velmi bohatá na hořčík, železo, vápník a fosfor. Patří k nejvýznamnějším rostlinným potravinám, poskytují spoustu vitamínů, minerálů, mají vysokou výživnou hodnotu a jsou lehce stravitelná.

Pravidelnou konzumací některých potravin můžete odstranit nepříjemné účinky při některých onemocněních pohybového ústrojí.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata za milé komentáře.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
dám si ho do oblíbených, stojí za opakované přečtení
Obrázek uživatelky
profil
pěkní článekSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Díky za poučný a zajímavý článek.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles