8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co je Parkinsonova nemoc

16. 04. 2010 | Nemoci

Parkinsonova nemoc je chronické pomalu se rozvíjející onemocnění mozku. Poprvé jej v roce 1817 popsal londýnský lékař James Parkinson, podle jehož jména nese název. Parkinsonovu nemoc doposud neumíme vyléčit, lze ji však úspěšně léčit, tj. dlouhodobě potlačit či omezit její příznaky.

 

Základní příčinou vzniku Parkinsonovy nemoci je nedostatek dopaminu (přenašeče nervových vzruchů) v určitých strukturách mozku, v tzv. bazálních gangliích. Důvodem nedostatku této látky je odumírání buněk, které mají za úkol ji vyrábět. Proč tyto buňky odumírají, se bohužel doposud nepodařilo zjistit.

 

S nedostatkem dopaminu souvisí relativní nadbytek jiných látek (přenašečů nervových vzruchů) v těchto částech mozku, což se odráží na porušené funkci bazálních ganglií. Jakmile totiž porušíme rovnováhu složitého systému, byť jen v jedné jeho části, je celý systém narušen.


KDO JE NEMOCÍ NEJVÍCE OHROŽEN

Výskyt Parkinsonovy nemoci v populaci se pohybuje mezi 84 -187 případy na 100 tisíc obyvatel. Parkinsonovou nemocí trpí tedy přibližně každý tisící člověk. Budeme-li sledovat Parkinsonovu nemoc pouze u osob starších 60 let, zjistíme, že se vyskytuje u 1 – 2 procent lidí v této věkové skupině. Jedná se tedy o nemoc poměrně častou. Odhaduje se, že v České republice trpí Parkinsonovou nemocí asi 12 až 15 tisíc pacientů.

 

Parkinsonova nemoc obvykle začíná ve středním věku. Průměrný věk pacientů při počátku onemocnění se pohybuje okolo 50 - 60 let, nebývá však vzácností ani u starších věkových skupin. Počátek nemoci před 40. rokem věku je poměrně vzácný (tvoří přibližně 10 % všech případů). Existuje však skupina pacientů s Parkinsonovou nemocí již v tomto věku, u nichž se onemocnění v některých aspektech liší od průběhu choroby u pacientů s pozdějším počátkem.

 

Nebylo dosud prokázáno, že by výskyt Parkinsonovy nemoci u jednoho z členů rodiny výrazně zvyšoval pravděpodobnost onemocnění u dalších generací. Riziko dědičnosti však existuje u osob, u kterých se nemoc projevila již v mladém věku (do 40 let věku) a kteří mají více než jednoho obdobně nemocného příbuzného.

 

Zdroj: Společnost Parkinson

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
moje mamka má Alzheimra, je to děs. Někdy už si nevíme rady.
Jessynko, můžu se zeptat kde pracuješ?Smajlík
Jo a ještě chci dodat, že od jessynky jsme se dozvěděly víc než z článku.
Obrázek uživatelky
profil
s touto i s Alzheimerovou chorobou se bohužel setkávám každý den v práci, můžu říct, nic příjemného, hlavně pro rodiny těchto mých pacientů. Ale i tak, jsou to mí zlatíčka a do práce se na ně každý den moc těším, jsou hodní, ovšem, když se o chvíli opozdíme s léky, někteří jsou až agresivní a dokázali by i ublížit. Ptáte se jak se to projevuje, jsou zmatení, mluví nesmysly, mají třes, něco řeknou, do vteřiny o tom neví, žádná věta nedává smysl, ale mají občas i světlé chvilky, kdy poznám, že jim to zrovna trošku myslelo. Například včera, jedna naše pacientka řekla druhé sestřičce, když vylezla z postele - učeš se, vypadáš jak strašidloSmajlík to jí to asi zrovna myslelo, protože měla pravduSmajlíkSmajlík Další projevy těchto nemocí je inkontinence, takže celodenně plínky nebo ink.kajhotky, dále se bez pomocí nenají, netrefí se do pusy, takže někteřé musím krmit atd
Obrázek uživatelky
profil
Zemřel na ni můj tchán a není to nic hezkého,ke konci ho tchýně musela holit,krmit,mýt,oblékat,byla to hrůza,strašně se klepal a končí to demencí a to mu 67let. SmajlíkOn prý to měl ze psychického přetížení,byl hrozně chytrý a pracoval s elektronikou / televize,rádia a tak/.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles