Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

O mléko mají školy zájem

14. 07. 2009 | Finance
Od září budou mít žáci ve školách opět k dispozici levnější mlékárenské výrobky dotované v rámci programu Školní mléko. Vítají to především rodiče žáků, kteří tak budou mít zajištěny levné a zdravé svačiny. Nyní si mléko a mléčné výrobky mohou děti kupovat v některých školách ve speciálních automatech.

Dotované mléko ve školách bylo známé už v dobách komunismu, kdy jsme do tříd dostávali plastové přepravky plné igelitových sáčků s mlékem. Třídní služba rozdávala mléko každému, kdo si jej zaplatil. Bohužel sáčky tekly a často se tak zbytečně mlékem plýtvalo. Někdy sami žáci se bavili tím, že po sobě mléko stříkali. Naštěstí doba se změnila a mléko dnes školy dostávají v kvalitních obalech a tak již nehrozí, že se někde mléko protrhne a nadělá více škody než užitku.

O mléko mají školy zájemPo delší odmlce nakonec mléko za dotované ceny do škol dorazí. Resort zemědělství tak tímto krokem obnovuje podporu školního mléka z národních zdrojů, kterou zrušila předchozí vláda. Po připomínkovém řízení na ministerstvu zemědělství musí ministerstvo financí stanovit výši dotací a pak je třeba přijmout příslušné vládní nařízení. „Celková částka z národních zdrojů na podporu školního mléka bude mezi 40 až 50 miliony korun, podle toho, jaký bude mezi školami o tento projekt zájem,“ uvedl Stanislav Kozák, náměstek ministra zemědělství pro komodity. „Je to krok správným směrem a myslím, že se vracíme k normálu,“ konstatoval i výkonný ředitel Českého svazu mlékárenského Michal Němec.

Čtvrtlitrové balení ochuceného mléka totiž před zrušením národních podpor stálo čtyři koruny, po zrušení na základě cenového výměru ministerstva financí to ale bylo sedm korun. Mlékárny přitom dodávky mléka a mlékárenských výrobků částečně dotovaly ze svého, takže mléko dodávaly do škol za šest korun. I tak vzrostla cena mléka pro školáky o třetinu.

V některých zemích EU se konají různé osvětové kampaně na podporu školního mléka. Jedna z kampaní se konala i na Kypru, kde ji zahajovala evropská komisařka pro zemědělství Mariann Fischer Boelová. Tato kampaň se sloganem „Milk – Drink it up“ („Mléko – na ex“) má za cíl informovat o přínosu spotřeby mléka a o evropských prostředcích, které jsou školám k dispozici.

„Děti si osvojují své stravovací návyky v raném věku a tyto zvyky představují později rozhodující faktory pro jejich zdraví během celého života. Cílem programu distribuce mléka ve školách je podpora dobrého stávajícího a budoucího zdravotního stavu našich dětí tím, že je školám umožněno nabízet mléčné produkty svým žákům a tím, že se děti vedou k dodržování zdravého stravovacího režimu,“ prohlásila Mariann Fischer Boel.

O mléko mají školy zájemAndroulla Vassiliou, evropská komisařka pro zdraví, vyjádřila názor, že možnost přístupu ke zdravým potravinám a nápojům ve škole vytváří pozitivní a nezbytnou etapu na cestě v boji proti obezitě v současné Evropě. „Je to součást integrovaného přístupu k realizaci opatření, která systematicky podporují zdravou stravu a fyzickou činnost. Týká se potravinového odvětví, zemědělství a spotřebitelů, jakož i sportu, vzdělávání a dopravy,“ uzavřela komisařka.

Obezita, nadváha a špatné stravovací návyky jsou problémy, které se v současné době dotýkají mládeže v EU. Na zmíněném Kypru je 20 % dětí ve věku od 7 do 11 let obézních nebo trpí nadváhou. Velká část tohoto problému pramení ze špatných stravovacích návyků a z nedostatečné fyzické činnosti, což může v dlouhodobém horizontu zvýšit riziko srdečních onemocnění, cukrovky, infarktů a jiných zdravotních problémů v pokročilejším věku.

V tomto ohledu je prioritou EU podpora rozvoje dobrých zvyků týkajících se stravy a výživy.

Evropský program distribuce mléka ve školách má za cíl napomoci dětem konzumovat mléčné produkty v rámci vyrovnaného stravovacího režimu a poskytuje dotace pro distribuci mléčných výrobků ve školách a v jiných vzdělávacích ústavech. Nové nařízení stanovuje dotace na celou řadu mléčných produktů jako odpověď na požadavky Evropského parlamentu a Rady. Součástí dotovaných produktů jsou mléko a jeho aromatizované varianty (včetně mléčných nápojů bez laktózy), široký výběr sýrů (včetně nízkotučných sýrů), jogurty a fermentované mléčné produkty, jako je podmáslí nebo kefír.

Druhé stupně základních škol a víceletá gymnázia budou napříště mít jistotu plného přístupu k programu podobně jako mateřské školy a první stupně základních škol. Nová pravidla programu vstoupila v platnost na začátku školního roku 2008–2009. Komise se inspirovala programem distribuce mléka ve školách a nedávno navrhla realizovat v Evropské unii program distribuce ovoce a zeleniny žákům. Kromě bezplatné distribuce ovoce a zeleniny bude program rovněž vyžadovat účast členských států, které by měly vypracovat vnitrostátní strategie včetně výchovných a informačních iniciativ a sdílení osvědčených postupů. Tento program bude realizován v roce 2009 ihned poté, co bude přijat Radou.

O mléko mají školy zájemOba programy přispějí ke zlepšování zdraví a výživy, tak jak to stanoví „Strategie pro Evropu týkající se zdravotních problémů souvisejících s výživou, nadváhou a obezitou“.

Právě kvůli obezitě dětí jsou kritizovány mnohé školní jídelny. Ty se ale snaží držet zásad zdravé výživy a dětem vaří zdravá jídla. Je tedy hlavně na rodičích, jak své děti stravují. „Z hlediska mléčných výrobků jsou doporučené dávky živin skutečně ve školních jídelnách naplňovány dostatečně (dokonce více než dostatečně). Za důležitější považujeme zvýšení podílu potravin s obsahem vitamínů, vlákniny a ochranných látek, tedy ovoce a zeleniny (tím spíše v situaci narůstajícího problému dětské obezity, navíc tyto látky chrání organismus proti civilizačním chorobám). Za tímto účelem byla rovněž vytvořena meziresortní skupina složená ze zástupců MŠMT, MZ, NNO, odborníků na výživu i odborníků z praxe. Jejím úkolem je provést analýzu možností školního stravování směrem do budoucna a připravit podklady pro zlepšení současného stavu. České školní stravování je na dobré úrovni, navýšení rostlinné složky je však potřebné,“ říká Mgr. Helena Millerová z odboru vnějších vztahů a komunikace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Ve školách se nyní můžete setkat s různými automaty na potraviny, některé nabízejí i mléko a mléčné výrobky. O potraviny je velký zájem a vždy je na školách, aby se o instalaci automatů zasazovaly. Například Mlékárna Kunín je zapojena do programu školního mléka, své výrobky dodává do přibližně 400 škol na Moravě i v Čechách. A jak probíhá nákup potravin přes tyto automaty? Děti nakupují tzv. mléčnou kreditkou - funguje jako dobíjení na mobilu, rodiče zaplatí příslušný obnos a kreditka je nabita body,které se při nákupu odečítají. Vývoj automatů trval zhruba rok a mlékárna se podílela na testování speciálně uzpůsobených strojů. Automaty jsou italské výroby a udržují jogurty, smetanové krémy a mléko při teplotě do +8 stupňů.

Elektřina a práce jedné administrativní pracovnice, která musí odběr výrobků sledovat, jsou to, co školy do systému vkládají. Školám Mlékárna Kunín dodala také speciální software, pomocí kterého se evidují „mléčné kreditky“ školáků. Právě díky tomu, jak systém funguje, je o mléčné automaty zatím stále ze strany škol zájem.

Projekt školní mléko byl v ČR zaveden jako speciální dotační titul v roce 1999. V předchozím školním roce se do něj zapojilo zhruba 2 700 škol, přibližně tři čtvrtiny škol v ČR.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !