8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Plánujete pořízení chaty? Poradíme vám s financováním.

4. 05. 2012 | Finance
Plánujete pořízení chaty nebo její rekonstrukci?  Nyní je velmi vhodná doba na její pořízení, jelikož ceny nemovitostí jsou výhodné, stejně tak i úrokové sazby.  
Že zrovna nemáte k dispozici dostatek financí, abyste si vysněnou roubenku mohli dovolit? V dnešní době existuje i několik variant výhodných úvěrů ke koupi nemovitosti určené k individuální rekreaci.


Hypoteční úvěr

Jedná se o nejběžnější typ úvěru a některé banky jej nabízejí i pro nemovitosti určené k individuální rekreaci a ne jen pro nemovitosti k trvalému bydlení, jak tomu bylo dříve. Hypotéka je vhodná pro financování pořízení či výstavbu chaty.

chcete kupovat chatku„Výše úvěru se určuje podle hodnoty zastavované nemovitosti. Aktuálně se úrokové sazby pohybují na svém historickém minimu, pod hranicí 4 %, jsou tedy velice výhodné. Když od takové sazby odečteme inflaci (průměrná meziroční míra inflace v roce 2011 byla 1,9%), která peníze znehodnocuje, klient de facto financuje nemovitost s úrokovou sazbou 1,6 – 2,1% ročně. Což z nákupu nemovitostí činí i vhodný typ investice do budoucna,“ vysvětluje Stanislav Krůžela.  

Co musíte pro získání hypotečního úvěru splňovat

-    Musí vám být minimálně 18 let.
-    Musíte mít dostatečné měsíční příjmy pro splácení hypotéky.
-    Musíte mít dostatečnou zástavu (nejčastěji je to kupovaná nemovitost).

Součástí hypotéky je úroková sazba, která se většinou liší dle konkrétního případu (výše jistiny, délka splácení, výše příjmů dlužníka). Úroková sazba může být fixní či variabilní. Fixní sazba je mnohem populárnější, jelikož klient pak ví na několik let (nejčastěji na 3 a 5 let), kolik bude splácet. Také v době nízkých úrokových sazeb je mnohem výhodnější si výši úroku zafixovat. Naproti tomu variabilní úroková sazba je taková, která se mění dle aktuální ceny peněz na mezibankovním trhu.

Nezáleží, zda si kupujete trvalé bydlení nebo chatu, úroky jsou stejné
„Při nákupu nemovitosti určené k individuální rekreaci klient získává stejnou úrokovou sazbu jako např. u koupě bytové jednotky,“ doplňuje Stanislav Krůžela.

V případě nákupu je potřebné pohlídat si, zda- li je rekreační objekt řádně zapsaný na listu vlastnictví, důležitý je také snímek katastrální mapy. V případě rekreačních nemovitostí je také potřeba pečlivě kontrolovat typ pozemku, na kterém se objekt nachází. U rekreačních objektů je totiž daleko vyšší pravděpodobnost, že stavba byla postavena nějakým nestandardním způsobem, popřípadě že jsou nesrovnalosti v dokumentaci k objektu. Velká část nemovitostí určených k individuální rekraci stojí na pronajatých pozemcích, které jsou ve vlastnictví obcí nebo státu.
Z hlediska posuzování hypotéky pro nemovitost určenou k individuální rekreaci je postup stejný jako pro posuzování nemovitosti k trvalému obývání.

Co po nás banka bude vyžadovat?

Vedle standardních dokladů jako jsou doklady totožnosti je potřeba prokázat klientův příjem. Pokud klient žádá o hypotéku ve své bance může se stát, že k doložení příjmu bude bance stačit klientova historie v dané bance. Banka může požadovat potvrzení o příjmu, které vystaví klientovi zaměstnavatel nebo daňové přiznání, je-li klient podnikatel. Další důležité dokumenty se týkají nemovitosti, která bude sloužit ke zřízení zástavního práva. Banka potřebuje danou nemovitost ocenit znalcem. K odhadu je potřeba doložit aktuální list vlastnictví a aktuální nabývací titul (zpravidla kupní smlouvu).

Rekonstrukce s půjčkou na bydlení

Pokud chatu již vlastníte, ale cítíte potřebu ji dále zvelebovat či rekonstruovat, je pro vás vhodnější než hypotéka tzv. půjčka na bydlení. Na rozdíl od hypotéky nepotřebujete k půjčce na lepší bydlení zajištění a získat můžete až 600 000 Kč. Navíc vyřízení půjčky na bydlení trvá mnohem kratší dobu.
Jedná se o určitou formu tzv. spotřebitelských úvěrů. Ale u půjčky na bydlení musíte u většiny čerpaných finančních prostředků doložit, na co jste je použili. Odměnou vám je výhodnější úroková sazba než u klasické půjčky. Tento typ půjčky je vhodný, pokud nepotřebujete příliš vysokou částku. Splátky si můžete rozložit většinou až na 10 let a půjčku můžete splatit kdykoli a většinou i bez poplatků.

Nyní už tedy znáte svoje možnosti a máte představu, která varianta úvěru vám bude více vyhovovat.  Nejdřív navštivte svou banku, kde vám připraví vhodnou nabídku. Určitě si porovnejte i nabídky konkurence. Porovnávat několik nabídek podle úrokové sazby, poplatků za zpracování, doby splatnosti, způsobů splacení, splátkového kalendáře a možnosti čerpání je poněkud zdlouhavé. Rychlejší a pohodlnější je využít nezávislého finančního poradce. Ten za vás porovná podmínky různých bank, připraví podklady a pomůže ve výběru. Ušetří vám tak čas i peníze, jelikož za jeho služby většinou neplatíte.

Zdroj: Poštovní spořitelna / Era

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !