8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozor při změně osoby věřitele

4. 10. 2009 | Finance

V posledních týdnech se SOS setkává s žádostmi spotřebitelů o radu v případech, kdy jim byla oznámena změna v osobě věřitele u jejich dluhu (půjčce, spotřebitelského úvěru apod.). Po právní stránce se tento krok nazývá postoupení pohledávky. Jde o jednoduchou změnu v osobě věřitele, upravenou občanským zákoníkem. Důvody pro tuto změnu mohou být různé a věřitel není povinen tyto důvody dlužníkovi sdělovat. Původní věřitel se pak v případě této změny nazývá postupitel a subjekt, který nastupuje na místo dosavadního věřitele postupník.

S ohledem na nárůst počtu úvěrů od nebankovních společností a mírou jejich rizik, se zvyšuje i počet postoupených úvěrů jiným společnostem. Zejména pro banky a další instituce je výhodnější „prodat“ balík pohledávek společnosti specializující se na vymáhání pohledávek, než případně každou jednotlivou pohledávku vymáhat samostatně.

Co je důležité vědět, pokud Vám dojde oznámení, že Váš dluh byl postoupen jinému subjektu?

Nejdůležitější je na celé věci to, že je právem věřitele postoupit pohledávku vůči dlužníkovi jinému subjektu, a to i proti vůli dlužníka. Výjimku tvoří pohledávky, které zanikají nejpozději smrtí věřitele, nebo jejíž obsah by se změnou věřitele změnil a dále pohledávky, které nemohou být stiženy výkonem rozhodnutí. Nemožnost postoupení pohledávky lze také dohodnout ve smlouvě. Ve všech ostatních případech může věřitel pohledávku postoupit jinému subjektu. S postoupenou pohledávkou přechází i její příslušenství (zejména úroky) a všechna práva s ní spojená na nového věřitele.

Vzhledem k tomu, že pro dlužníka je nejdůležitější vědět, kdo je jeho věřitelem a komu má dluh plnit, stanoví občanský zákoník povinnost pro původního nebo nového věřitele oznámit tuto změnu dlužníkovi. Pokud postoupení pohledávky oznámí původní věřitel, není dlužník oprávněn se domáhat prokázání této skutečnosti a musí plnit nově oznámenému věřiteli.

Postoupení pohledávky však může dlužníkovi oznámit i jeho nový věřitel. V tomto případě však nestačí pouhé oznámení, byť by mohlo být písemné, ale spolu s oznámením je povinností nového věřitele postoupení pohledávky prokázat smlouvou o postoupení pohledávky uzavřenou s původním věřitelem.

Do doby, než je dlužníkovi oznámeno (původním věřitelem), či prokázáno (novým věřitelem) postoupení pohledávky, musí dlužník plnit dluh původnímu věřiteli. Jakmile nastanou shora uvedené skutečnosti (oznámení či prokázání), je povinností dlužníka plnit novému věřiteli.

Jestliže tedy obdržíte pouhé oznámení od nového věřitele (např. dopisem), že mu byl váš dluh postoupen, trvejte na tom, aby vám tuto skutečnost prokázal smlouvou o postoupení pohledávky s původním věřitelem. Do doby než Vám postoupení nepotvrdí původní věřitel, vyčkejte se splátkou.

Mohlo by se totiž dost dobře stát, že byste se stali obětí podvodu a platili podvodníkovi, což by na snížení Vašeho dluhu u „pravého“ věřitele nemělo naprosto žádný vliv.


Zdroj: SOS

Mangovka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Toho se snad bát nemusím
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles