Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

S cizími lidmi nikam nechoď!

23. 11. 2008 | Výchova

Děti tráví více času na ulicích a častěji se tak mohou dostat do nebezpečných situací. Připravte své dítě na situace, které mohou nastat a vysvětlete mu, jak se má zachovat, aby nebylo ohroženo.


DŮLEŽITÁ PREVENCE

Většina rodičů má pocit, že své děti dostatečně poučili o nebezpečí, které jim hrozí ze strany cizích lidí. Ale málokdy si uvědomíme, že by bylo nejlepší vysvětlit dětem možné případy ohrožení na konkrétních příkladech, protože některé situace po nich vyžadují chování, které je v rozporu s tím, co je učíme. Především je potřeba definovat rizikové prostředí a zároveň je nutné si uvědomit, že v současné době na ně číhá nebezpečí i tam, kde bychom to dříve nečekali, tedy v bezpečí domova. A to nemám na mysli osoby přicházející zvenčí, ale ty, které se k vašim dětem dostanou prostřednictvím internetu.


rodinaJAK SE ZACHOVAJÍ…

Dobré je tedy dětem uvést modelové situace a zjistit, jak by se zachovaly. V případě, že nepostupují správně, nemá smysl je kárat nebo se zlobit, že to nezvládly i přesto, že jste jim to mnohokrát vysvětlovali. V těchto případech je nezbytné obrnit se trpělivostí a vysvětlovat znovu a znovu, vždyť může být v nebezpečí jejich zdraví i život.



CO JE OHROŽUJE?

Ve škole stále přibývá volných dnů a ani sebezodpovědnější rodič nemůže mít 100% přehled o tom, co dělá jeho potomek ve volném čase. A tak tráví děti více času na ulicích a na veřejně přístupných místech a mohou se stát častěji terčem útoku různých individuí. Ale někdy stačí, když se dítě vrací samo ze školy nebo je samo doma či zasurfuje bez vašeho vědomí na internetové stránky s nevhodným obsahem.


ZÁSADNÍ ROZHOVOR

Podstatné je nejen s dítětem možné nebezpečí prodiskutovat, ale zvolit i správný čas a vhodnou metodu tak, aby nebyl náš potomek radám přístupný, přijal je a uvědomil si, že jde o vážnou věc. Samozřejmě jinak budete hovořit se školákem na 1. stupni a jiný přístup bude vyžadovat dítě v pubertě.

Není od věci použít některý z případů, o kterém se děti dozvěděly z médií, samozřejmě není nutné uvádět podrobnosti. Důležité je také zodpovědět dotazy, i když některé z nich budou nepříjemné nebo byste se jim rádi vyhnuli. Ale dítě by mělo vědět i o nebezpečí, jež mu hrozí například od sexuálních deviantů: v pořádku není tedy ani to, když ho někdo cizí hladí.


TAM, KDE SE ZNAJÍ

Dítě má dnes víc příležitostí ke vzdělání a rozvoji, ale na druhé straně je často nuceno postarat se samo sebe. Tím samozřejmě nemyslím, že by se rodiče o děti starali hůře než v minulosti, ale doby, kdy byli z práce doma ve tři odpoledne, jsou zřejmě nenávratně pryč. A tak se děti někdy i v pozdních hodinách vracejí z různých kroužků nebo jiných zájmových činností, a rodič tak nemá možnost je vždy chránit. Stále však přetrvávají velké rozdíly mezi vesnicí a městem. Na vesnici, kde se všichni znají, snáze odhalí cizího vetřelce, naproti tomu ve velkoměstě často nemáte přehled ani o nejbližších sousedech. Ale i na vesnici může být naše ratolest v nebezpečí, třeba při pozdní cestě domů ze vzdálené autobusové zastávky.



Veru

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !