Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Internetová závislost

6. 12. 2009 | Zajímavosti

Internetová závislost je v současnosti odborníky na duševní zdraví klasifikována jako „utkvělá nutkavá porucha“ (Obsessive Compulsive Disorder) – bouřlivý stav mysli, který nutí zabývat se rituálními myšlenkami, jakými může být třeba častější umývání rukou, a v případě internetové závislosti se jedná o neustálé surfování na webu.


Nejvíce „ohroženi“ internetovou závislostí jsou teenageři a osamělí lidé. Těžko se ale diagnostikuje, kdo už na Internetu závislý je, a kdo nikoli. Dá se to však poznat podle určitých klíčů. Těmi jsou například nespavost, úzkost po dobu, kdy není člověk na Internetu, odcizení od rodiny nebo kolegů, deprese apod.

Dr. Pinhas Dannon věří, že by se dalo s internetovou závislostí mnohem lépe bojovat, kdyby ji lidé a doktoři vnímali stejně jako jiné těžké závislosti. Tím pádem by se na tuto závislost mohly předepisovat léky.

Podle Dannona byla internetová závislost nevyhnutelná s postupem času a vývoje. Stejně, jako lidé se stali závislí na kávě, mobilních telefonech apod., jak se mění svět, tak se mění i naše závislosti.

V minulém století ještě neexistoval, dnes se bez něj pomalu neobejdeme. Řeč je o virtuálním světě, kyberprostoru, světě počítačových her a internetu. S propracovanějšími technologiemi stoupá i nebezpečí, že se nám v něm natolik zalíbí, že ztratíme kontakt s přirozeným světem.


Jste závislí na internetu?

· Zanedbáváte důležité věci ve svém životě

· Došlo k narušení vztahu s významnými lidmi vašeho života

· Bráníte se, nebo jste rozčíleni, když někdo kritizuje váš internetový život

· Cítíte úzkost či vinu při přemýšlení o internetu

· Snažíte se o ukončení závislosti, ale nejde to

· Potřebujete trávit více a více času online, abyste dosáhli úspěchu

· Kontrolovatelnost využívání internetu se vám snížila

· Máte nepokojný pocit, když se máte odpojit od internetu

· Utíkáte od reality (od životních problémů, pocitů, deprese) k počítači

Pokud internet začíná poskytovat pouze uspokojení a neplní funkci pracovní ani žádnou jinou, začíná to být na pováženou. Když člověk není schopen emočního a sociálního kontaktu mimo počítačový svět, vyhýbá se přirozenému světu, tehdy se může začít jednat o počínající závislost.

Postižení jsou svojí myslí neustále nuceni k surfování na internetu, aby jim neunikla žádná důležitá informace. Dá se to přirovnat k psychické poruše, která nutí člověka umývat si neustále ruce.  Internet tak vlastně představuje „pouze“ celý nový svět k uspokojení téměř všech lidských potřeb, které v roce 1943 formuloval Abraham Maslow ve své pyramidální hierarchii.

Velmi k tomu přispívá možnost anonymity, jež otevírá člověku vězení společensky zažitých názorů na jeho osobu – začíná na novo a bez „drbů o dávno minulých špatnostech“.

I vcelku normální člověk může v krizi (traumatu) opustit reálné problémy fixací na počítač a jednoduché slovní chaty. Pokud tato fáze trvá pouze přechodně, nejedná se o nic vážného, ale trvalejší užívání (může být spojeno s úzkostí) nás upozorňuje na skrytou psychickou poruchu (neurózu).

Člověk chorobně uteče od reality k pseudorealitě kybersvěta, kde vše vypadá „přátelštější“, dokonce i on sám sobě ve své změněné podobě připadá „lepší“. Takové uživatele poznáte v komunitě poměrně snadno, za žádných okolností se nezúčastní setkání ve skutečném světě – museli by totiž ukázat své pravé já.

Dá se tedy říci, že neexistuje závislost na internetu jako taková, ale Internet může provázet různé psychické poruchy, např. workoholismus, gamblerství či některé poruchy osobnosti atd. Neodvažovala bych se tvrdit, že internet je původcem těchto problémů. Naopak se ještě může stát „dobrým“ vybitím (lépe je zbavovat se hněvu v internetových fórech než v rodině).

U PC herního gamblerství teenagerů je situace poněkud odlišná, jak nás upozorňují smutné případy vraždících studentů ve školách po vzoru hry DOOM. Internet jako takový nemá s podobnými případy nic společného.


Kulisek - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Taky si serfnu, ale 24 hodin denně u toho rozhodně nesedím.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles