Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

S endoskopií bez jizev

25. 01. 2010 | Krása

O endoskopii coby diagnostické metodě už většina lidí někdy slyšela. Mnohé jímá hrůza při představě, že jim lékař bude některým z tělních otvorů zavádět hadičku, aby tak mohl prohlédnout některý z vnitřních orgánů. Již méně známá je skutečnost, že se endoskopie využívá také jako operační metoda v chirurgii, a jen málokdo ví, že výrazné uplatnění má tato metoda v chirurgii plastické.


Podle Karla Urbana - lékaře, lze endoskopii v plastické chirurgii považovat za téměř revoluční metodu. „Endoskopie umožňuje provádět v podstatě miniinvazivní zákroky tam, kde při jiných postupech zůstávají pacientům jizvy, a kde je pak nutná oproti endoskopickému zákroku nepoměrně delší doba rekonvalescence,“ upřesňuje Urban. Endoskopie se od svého počátku využívala k neinvazivnímu a velice efektnímu typu chirurgie. „Až teprve postupem doby a díky vyspělosti technologie se začala tato metoda používat v moderním odvětví, jakým je plastická a estetická chirurgie, a to zejména v oblasti obličeje,“ říká MUDr. Karel Urban.


lekarNejvětší výhodou tohoto zákroku je podle Urbana skutečnost, že po něm nezůstávají žádné, respektive jen nepatrné jizvičky, které se navíc dají poměrně úspěšně směřovat do málo exponovaných míst, jako jsou vlasy, kožní záhyby nebo vrásky. „Nejčastějším zákrokem, kdy se v plastické chirurgii  endoskopie využívá, je například endoskopická elevace čela a obočí, endoskopický minilifting obličeje nebo jen jeho malých částí,“ vysvětluje Urban. Konkrétně vypadá zákrok tak, že operatér drží endoskop v jedné ruce a v druhé ruce má chirurgický nástroj. Endoskop, což je vlastně taková malá kamera, chirurgovi umožňuje sledovat detaily operačního pole ve velkém zvětšení, vysokém rozlišení a s neuvěřitelně věrným obrazem.


Tento postup však vyžaduje velmi vysokou odbornost a hlavně zkušenost plastického chirurga,“ upozorňuje MUDr. Urban. Pokud si myslíte, že obor endoskopie se v estetické chirurgii využívá v hojné míře, pak jste na omylu. Ba dokonce má poměrně limitované využití. Není to jen tím, že na světě existuje jen velmi omezené množství plastických chirurgů, kteří tento velice náročný chirurgický zákrok mohou provést, je to především kvůli náročnosti celého zákroku a všech přístrojů a pomůcek k tomuto zákroku potřebných. MUDr. Karel Urban,  je primářem na Klinice plastické chirurgie Fakultní nemocnice Na Bulovce a patří právě k těm chirurgům, kteří mají s touto metodou mnohaleté zkušenosti. Jak sám říká, s endoskopií se seznámil již před patnácti lety při chirurgické praxi, ale v estetické chirurgii endoskopii provádí již téměř sedm let a během nich touto metodou odoperoval více než sto pacientů.


Jak již zde bylo řečeno, endoskopie je velmi náročný zákrok, který vyžaduje nejen vynikající znalost, ale především zkušenost v provádění daného zákroku. Já sám jsem začal provádět endoskopické operace v estetické chirurgii po stáži v Londýně a postupně se zdokonaloval v této metodě i lehce inovoval některé postupy,“ uvádí Urban. Je pravda, že v České republice se endoskopické operace v estetické chirurgii provádějí pouze na několika vybraných klinikách. Důvodem toho, že endoskopické operace v plastické chirurgii u nás zatím nejsou příliš rozšířené, je skutečnost, že kompletní endoskopická výbava, jako jsou různé nástroje, kamera, různé další přístroje a endoskopické pomůcky, jsou velice nákladnou záležitostí, kterou si v České republice mohou dovolit jen opravdu přední kliniky.


Endoskopie jako vyšetřovací metoda:


urbanVe stručnosti se jedná o poměrně velmi moderní metodu, která umožňuje prohlédnutí dutin či vnitřních dutých orgánů. Endoskop, což je nástroj podobný hadici, se do těchto dutin zavádí přirozenými, nebo uměle vytvořenými otvory. Nejenže endoskopie umožňuje prohlédnutí orgánů, ale během vyšetření je také možné odebrat vzorky k histologickému vyšetření, nebo dokonce provést léčebný zákrok, jako odstranění polypů, odsátí hlenů, zástavu krvácení, apod. Zavedením endoskopické techniky do praxe se značně usnadnila některá vyšetření a léčba jak pro lékaře, tak pro pacienta.


Endoskopická plastická a chirurgická operace:


Při operaci pomocí endoskopu provede chirurg několik drobných vstupních řezů.  Endoskop, což je tenké kamerové zařízení spojené s monitorem, je jedním řezem zaveden dovnitř a umožňuje tak chirurgovi jasný pohled na tkáně pod kůží. Použitím jiného nástroje zavedeného druhým řezem, je kůže na čele zvednuta a svaly či jiné tkáňové struktury jsou bezpečně pod zrakovou kontrolou upraveny dle dané potřeby.


 

Zdroj:  Esthé-plastika.cz


Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
fajn , že už je to bez jaziev
Obrázek uživatelky
profil
Je to pravda, nezůstávají žádné jizvy. Je to velice štrná metoda vůči pacientovi. Nepotřebuje
se téměř žádná rekonvalescence.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles