Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Šlápnutí do psího hovínka vám štěstí nepřinese. Právě naopak

21. 04. 2010 | Zvířátka

Také jste si všimli spousty zmrzlých exkrementů, které se objevily v našich ulicích po březnové sněhové oblevě? Naši domácí mazlíčkové nám pod sněhem nechali hezké překvapení a není to zrovna ono pověstné štěstí, do kterého můžete šlápnout na každém kroku. Zvýšená koncentrace těchto dárečků po zimě však znamená velké nebezpečí, i když už po nich není v tuto chvíli na první pohled ani památky. 


V každém takovém exkrementu totiž mohou být statisíce vajíček známého parazita, který vydrží v hlíně trávníku i několik let a lehce se nanese na obuv,  tlapky zvířete nebo i na ručičky lezoucího dítěte.  Součástí vaší domácnosti se může stát škrkavka! Přesně tak. Čím neuvěřitelněji nebo i kuriózněji to zní, tím spíše to může být pravda. Možná jste se o téhle pravdě už několikrát v životě přesvědčili.


zvirataMůžeme být vzornými majiteli psů a koček a pravidelně je odčervovat, ale za druhé ručit nemůžeme. A protože doma si obvykle ten pořádek a čistotu ohlídáme, největší nebezpečí na nás čeká právě venku. A kde jinde se setkat s vajíčky škrkavek, než v trusu, který mnozí nedůslední páníčkové zvířat stále nechávají ležet na ulicích (nemluvě o parcích a třeba i hřištích, kam chodíme na procházky s našimi dětmi)?


Škrkavky patří mezi nejčastější parazity psů a koček. Samci jsou velcí 4 - 10 cm, samičky 5 – 18 cm. Dospělé škrkavky se nacházejí v tenkém střevě a jejich potravou je krev a střevní sliznice hostitele. Dospělá samice škrkavky vylučuje denně až 200 000 vajíček. Vajíčka škrkavek se do prostředí dostávají s trusem, ale infekčními se stávají zhruba za 14 dní. Čerstvý trus tedy neobsahuje infekce schopná vajíčka, takže se nemusíte bát uklidit po vašem zvířecím miláčkovi. Naopak, vajíčka škrkavek jsou ve vnějším prostředí extrémně odolná, tedy i v mrazech, a jsou infekce schopná dokonce několik let.


A proč že se tedy pořád o tom sběru trusu hovoří? Co na nějaké té škrkavce sejde? Odpověď je poměrně jednoduchá. Infekce nemusí být bez následků a člověk může onemocnět tzv.: toxokarózou. Podle postižení jednotlivých orgánů a tkání se rozlišují tři formy onemocnění: forma orgánová, forma oční, která může přivodit až oslepnutí, a forma smíšená. Z vajíček škrkavek se ve střevě člověka vylíhnou larvy, které proniknou střevní stěnou do cév.


pes-a-kockaPutují nejdříve do jater, dále do plic a pak prakticky do celého těla s nejčastějším výskytem larev v mozku, svalech a v oku. Onemocnění se projevuje především zvracením, nechutenstvím, průjmem či únavou kloubů a svalů nebo také kožní vyrážkou. Tyto příznaky můžou trvat různě dlouho. Závažnost onemocnění závisí na počtu pozřených vajíček a imunitním stavu postiženého jedince. Většina nakažených osob však netrpí vážnými problémy a o tom, že jsou infikovány, se mohou dozvědět náhodně.


Není třeba přemýšlet nad tím, jaké prášky nám pomohou, abychom se toxokarózou nenakazili. V tom ten zakopaný pes skutečně není. Důležité je jít přímo ke zdroji. Tedy zaměřit se právě na naše psy a kočky. Účinnou ochranou před vajíčky škrkavek je pravidelné odčervování aspoň jednou za 3 měsíce, u štěňat a koťat ještě častěji. Kvalitní odčervovadla dnes pořídíte v každé dobré lékárně. Pokud stále patříte mezi ty chovatele psa nebo kočky, kteří odčervování ve své mysli odsunuli jako zbytečný luxus, zkuste se zamyslet nad tím, že nejde jen o zdraví těch němých tváří, ale také o zdraví vaše a vašich dětí.


Zdroj: Drontal.com


Zdeničkaa
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
TO MĚ TAKY
Obrázek uživatelky
profil
docela by mě zajímalo, jestli je nějaké vyšetření,jak zjistím,jestli se nenakazily děti
Obrázek uživatelky
profil
Poslední dobou mám čím dál tím silnější pocit, že lidé, pořizující si domů "mazlíčka" by měli dostat návod, co s ním...

Bohužel den co den vidím starostivé "chovatele", kteří nechají udělat svého miláčka exkrement, kde se jim zlíbí - ať je to něčí zahrádka, chodník nebo jiné podobné místo - ale ohýbat pro to svá záda nebudou. A věřte mi, moc mne to štve.

Minule jsem měla takhle hovínko přesně uprostřed branky a co můžete... Musíte si to uklidit sami.
Obrázek uživatelky
profil
U nás v ulici je na chodníku taky spousta exkrementů. Rozčiluje mě to. Několikrát jsem sledovala sousedy se psy a chtěla jsem je, pokud uvidím po psech nepořádek, napomenout.
Moje překvapení bylo, že takové typy, do kterých bych to neřekla, tak uklízeli!
Obrázek uživatelky
profil
je to přímo strašné. Dříve tu jezdila také služba, která odklízela.., ale už dlouho ne. Páníčci pejsků po nich zpravidla neuklízí a že tu psa má kde kdo. Byly tu umístěné i cedule s nápisem SEM NESMÍM, - u hřišť apod., které do 14dnů všechny zmizely. ZÁVĚREM VÁM PŘIDÁM PERLIČKU, KTEROU JSEM KDYSI ČETLA V ČASOPISE VLASTA, I KDYŽ JE TO ZPÁTKY PŘES DVACET LET. Psala tam paní, co se jí přihodilo. Byla venkou s dvouletou dcerou a dávala ji vyčůrat na trávník. Kolemjdoucí stará paní se psem na ni začala křičet, co si to dovoluje..., paní se ohradila, že to říká zrovna ona a přitom po svém psu neuklidila. Ta stará paní na ni začala křičet znovu, že prý co má být, že ona za toho psa musí platit, kdežto ona na dítě peníze ještě dostane!!!!!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles