8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rady pro výběr digitálních kamer

13. 08. 2009 | Technika
Nechali jste se strhnout boomem zvaným vysoké rozlišení a považujete standardní digitální videokameru za přežitou? Neukvapujte se – v mnoha bodech se kromě rozlišení nic nezlepšilo a především audio je stále stejnou slabinou. Kvalita obrazu je bezpochyby lepší u HD – ovšem je-li na to televizor přizpůsoben.

Vysoké rozlišení za každou cenu?


Není důvod k panice, nečelíme žádné technologické tsunami a klasické digitální videokamery ještě zdaleka nepatří do šrotu. Je to jako srovnávat běžný automobil s luxusním vozidlem – luxusní vůz oplývá řadou nadstandardních funkcí, ovšem sotva je na obyčejné vozovce uplatníte. Totéž platí o videokameře s vysokým rozlišením – tuto její kvalitu plně využijete pouze tehdy, máte-li možnost promítat nahrané filmy na televizoru, který dokáže vysoké rozlišení zachovat (HD Ready, Full HD). Na standardní televizi se však vysoké rozlišení záznamu zcela ztratí.

Rady pro výběr digitálních kamerKopírování není vždy jednoduché


Videokamery jsou schopné zapsat záznam na různé nosiče: od DVD přes mini DV kazety až po harddisky, paměťové karty či integrované paměti. Je přitom jasné, že kapacita těchto médií je omezená. Například v případě harddisků a integrovaných pamětí je nutné čas od času přesunout nahrávky na vnější disk, abychom paměť uvolnili. Proces kopírování se však liší v závislosti na formátu nahrávky, na typu nosiče i na propojení mezi videokamerou a PC.

Harddisk, paměťová karta, integrovaná paměť


Zálohování filmových nahrávek je poněkud složitá operace. Většinou je potřeba vlastnit software, který vytvoření kopie umožňuje a který bývá dodáván s videokamerou. V případě kamer s vysokým rozlišením se film kopíruje na DVD disk ve formátu AVCHD, ovšem pak je možné jej shlédnout pouze ve čtečce Blu-ray. Navíc, dodaný software mnohdy moc neposlouží a musíte si pořídit ještě speciální program.

DVD disk a Blu-ray


Co se týče DVD disků, ihned po nahrání filmu (což může trvat 2-5 minut) je možné disk spustit v jakékoli čtečce DVD nebo příslušně vybaveném počítači. Nejběžnějším softwarem pro přehrávání je Windows Media Player, ovšem existuje řada dalších stejného typu.

Pokud videokamera umí nahrávat ve vysokém rozlišení, ve většině případů jde o formát AVCHD, více méně kompatibilní se všemi novými modely přehrávačů Blue-ray a HD-DVD, ovšem pro reprodukci v počítači je nutné mít speciální software.

Jestliže se rozhodnete záznam uložit rovnou na Blue-ray disk, můžete jej Rady pro výběr digitálních kamerpřehrát v čtečce Blu-ray, ale ne v DVD mechanice.

Kazety mini DV


Modely přizpůsobené k nahrávání na mini DV kazety bývají vybaveny vstupem FireWire, zvaným také DV. Ten umožňuje přenést film do počítače (tedy pokud rovněž disponuje vstupem FireWire), a to prostřednictvím programu typu Windows Movie Maker (dostupný jak pro Windows XP, tak pro Windows Vista). Záznam, který do počítače přesunete ve formátu AVI, můžete archivovat na DVD či na vnějším pevném disku.

V případě několika málo modelů, které umožňují nahrávat na kazetu ve vysokém rozlišení, lze filmy kopírovat pouze pomocí speciálních programů (zpravidla bývají dodávány s videokamerou).

Co od digitálních kamer čekat?


Obchody doslova praskají ve švech pod tíhou nejrůznějších modelů. Pojďme si připomenout základní charakteristiky a různé možnosti videokamer:

Váha - Kamery zpravidla váží od 190 do 610 gramů, což je poněkud podstatný rozdíl, který má velký vliv na jednu stranu na to, jak snadno se s kamerou zachází, ovšem na druhou stranu ovlivňuje stabilitu obrazu. To znamená, že s kamerou jako pírko se vám bude natáčet sice pohodlněji, ale o to víc se budete muset soustředit, aby obraz nebyl roztřesený. Některé modely jsou vybaveny stabilizátorem obrazu, ten však funguje dobře jen u videokamer s vysokým rozlišením, zatímco u těch standardních výsledek není nijak oslnivý.

Přenos záznamu - Pouze modely s vysokým rozlišením jsou vybaveny připojeními Component a HDMI, která umožňují překopírovat do televize nahrávku v HD rozlišení. Obecně je lepší používat HDMI, protože kromě toho, že jde o video připojení, umí přenášet i audio – na rozdíl od Component, kdy je nutné použít ještě audio kabel.


Rady pro výběr digitálních kamerPřipojení k počítači - Přenos nahrávek do počítače probíhá většinou přes port USB nebo FireWire (DV). Pokud máte k dispozici oba, vězte, že FireWire je sice poněkud jednodušší, ovšem pomalejší. Se vstupem USB se doba přenosu drasticky snižuje a v mnohých případech je možné přesunout hodinový film během pár minut.

U videokamer, které nahrávají na paměťovou kartu či DVD disk, stačí vložit dané záznamové médium do příslušné čtečky.

Rozlišení - Mezi kamerami s vysokým rozlišením a těmi standardními opravdu panuje velký rozdíl v kvalitě obrazu Modely HD mají schopnost dosáhnout takové ostrosti obrazu a věrnosti barev, na jakou mohou standardní videokamery zapomenout.

Externí mikrofon - Jen málo modelů nabízí možnost připojit vnější mikrofon, který dokáže násobně zvýšit kvalitu zvuku. Navíc když už to jde, ve většině případů je možné ke kameře připojit pouze mikrofon od stejného výrobce. Vzhledem k obecně nízké kvalitě audia u videokamer se jedná o vážný nedostatek, protože bez externího mikrofonu je nahrávka příliš zatížená šumem.

Fotografie - Fotografovat lze téměř se všemi modely (s výjimkou níže uvedeného typu Flip Video), ovšem snímky se svou kvalitou ani vzdáleně nevyrovnají fotkám z klasického fotoaparátu.

Kapacita baterií - Výrobci mají tendenci snižovat kapacitu baterií, aby tak snížili hmotnost videokamery. Zpravidla je možné dokoupit dodatečně náhradní baterii, která vydrží déle. S bateriemi dodávanými výrobcem kamery lze nahrávat průměrně hodinu a půl, u lepších modelů je to až dvě hodiny.

Všestrannost - Ze zkoušek týkajících se velikosti paměti, možnosti připojit vnější mikrofon, celkové výbavy kamery (HDMI kabely), editace nahrávek, funkce webkamery apod. vyšlo najevo, že standardní modely jsou v tomto méně univerzální.

Videokamery Flip Video - Flip Video je nový typ videokamer, které se snadno ovládají a jsou zamýšleny především pro ty, kdo chtějí záznam rovnou umístit na web (například na stránky YouTube a podobné). Po velkém boomu v Americe tyto videokamery postupně zaplavují i náš trh. Jako svou hlavní přednost prezentují snadnost použití a možnost sdílet nahrávky, a to vše za přijatelnou cenu.

Italové nový model zařadili do svého testu videokamer a došli k závěru, že jeho jediným pozitivem je právě možnost jednoduše umístit záznam na web. O zbylých kvalitách lze pochybovat, počínaje rozlišením obrazu, které je u záběrů v pohybu srovnatelné s rozlišením obyčejného fotoaparátu (přičemž kamera Flip Video neumí ani pořizovat fotografie). Pokud jde o předměty či osoby více méně stabilní (anebo jen lehce se pohybující), kvalita záběru je ve srovnání s fotoaparáty dokonce horší – rozlišení obrazu je nízké a detaily jsou jakoby roztřesené. Nicméně je pravda, že v počítači je pak sekvence o něco plynulejší.

Velkou nevýhodou kamer Flip Video je fakt, že natočený záznam je možné přehrát pouze v malé velikosti a nelze jej nijak zvětšit.

Abyste mohli film zhlédnout (a to i v případě, že jej máte překopírovaný na harddisk), je nutné mít kameru připojenou k počítači – program, který promítání umožňuje, je totiž integrovaný v samotné kameře. Je tedy absurdní, že si záznam stáhnete do počítače a nemůžete jej přehrát, zatímco když ho umístíte třeba na již zmíněné YouTube, můžete si ho pouštět, kdykoli si vzpomenete. Na druhou stranu takový záznam lze zase spustit na jakémkoli počítači (opět ale za podmínky, že je k němu připojena kamera Flip Video), aniž byste potřebovali další speciální program. I to je důkazem snahy specializovat tuto kameru na rychlé pořízení záznamu a jeho snadné umístění na internet, ať už se nacházíte kdekoli na světě.

Když to tedy shrneme, jedná se spíše o lepší přenosnou webkameru, která je svými kvalitami dostatečná pro internetové nadšence.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dobré rady
Obrázek uživatelky
profil
Nemám kameru ani po ni netoužím. Snad je to pro ty kdo mají dost peněz.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Vzdyt natacet by se mohlo cokoli a kdekoli? proste je tovyborna prilezitost natocit ruzne dokumenty
Obrázek uživatelky
profil
Tak tohle je věc, kterou vůbec mít nemusím a je dobrá pouze pro ty, kteří nevědí kam s penězi. Jistě je hezké se po letech podívat, jací jsme byli, ale nic důležitého to není. Opět zbytečně obsáhlý článek, který zajímá minimum lidí.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles