Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čtvrtý ročník akce Noc vědců

20. 08. 2009 | Technika
Po prázdninách ožije Techmania již čtvrtým ročníkem akce Noc vědců. Vědci představují veřejnosti svoji práci v netradičním světle, účastní se kulturních produkcí, spolu s návštěvníky provádějí zábavné pokusy a pozorování. Letošního ročník se uskuteční 25. září 2009 a v jeden den se do akce zapojí 200 měst po celé Evropě!

V Hradci můžete bez obav vyvolat tornádo


Vzrůstá zájem o prohlídky vodních, jaderných a dalších elektráren, které v roce 2008 navštívilo téměř 150 000 lidí. Dokládá to také statistika návštěvnosti informačního centra Obnovitelné zdroje, které ve východočeském Hradci Králové funguje teprve od loňského jara. Za tuto dobu se s energetickými zdroji založenými na využití síly vody, větru, slunce a biomasy přišlo seznámit téměř 15 tisíc lidí.

S jednotlivými druhy obnovitelných zdrojů se mohou děti i dospělí seznámit pomocí interaktivních exponátů. Největší zájem je však o možnost vyvolat si beztrestně tornádo na jediném funkčním modelu v celé ČR.

Čtvrtý ročník akce Noc vědcůMilovníci historie ocení vzácné historické stroje a modely zapůjčené ze sbírek Národního technického muzea, například model pily na dřevo nebo model pojízdného vodního čerpadla s větrnými pohony z předminulého století, skutečnou historickou Kaplanovu a Peltonovu turbínu, originální model natáčení lopatek Kaplanovy turbíny a další exponáty.

Děti zde naleznou řadu interaktivních modelů a počítačových her. V těsné blízkosti informačního centra je v provozu malá vodní elektrárna Hučák. Ideální je tedy spojit prohlídku moderní expozice a stoleté, avšak dodnes funkční vodní elektrárny. Odměnou pro všechny cestovatele je příležitost zakoupit si zde originální turistickou známku.

Vodní elektrárna jedním ze sedmi divů ČR


Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně je citlivě zasazena do Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Pochlubit se může třemi unikáty: provozuje největší reverzní vodní turbínu v Evropě, je elektrárnou s největším spádem v České republice a s největším instalovaným výkonem mezi českými vodními zařízeními. Při návštěvě strojovny ohromí návštěvníky rozměry a mohutnost celé elektrárny ukryté ve skále. Za dobrého počasí je pak největší odměnou prohlídka horní nádrže, která leží v nadmořské výšce 1350 m a v roce 2007 prošla generální rekonstrukcí.

Zdroj: Techmania.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jaksi jsem se nedočetla, v jakém Hradci se to konalo. Což je asi podstatná chyba, ne? Tuším, že v Hradci nad Moravicí, ale tuším správně.
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles