MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Stáří cti netratí, ale na rozumu nepřidá

27. 01. 2012 | Vaše příběhy
Nedávno jsem se svými rodiči debatovala o pověstné moudrosti ve stáří, a dostali jsme se až k uvězněným jitrnicím…

Starší člověk má většinou spoustu zkušeností, ale jak je známo, tak zkušenost je na dítě nepřenosná. Musí si za každou cenu natlouci čenich samo, i když tuší, že mají rodiče pravdu. Byla jsem taková já a dnes už mě o platnosti tohoto tvrzení začínají přesvědčovat i mé dcery.

Na druhou stranu však ráda vyhledávám společnost starých lidí, kteří mají co říci. Nasávám jejich vyprávění jako houba, když zajímavě mluví třeba o starých časech, o své profesi, filozofii, umění… Moc mě mrzí, že když zemřel můj dědeček, byla jsem teprve šestnáctileté trdlo a nestačila jsem se ho zeptat, jak to bylo, když bojoval za 1. světové války v Itálii a na spoustu dalších věcí.

Nicméně když je někdo, s odpuštěním, blbej celý život, těžko předpokládat, že by se mohlo dostavit moudré stáří. Moje maminka hned jmenovala pár aktuálních příkladů ze svého okolí. Pak mě se smíchem upozornila, že s nimi to také nebudu mít časem jednoduché a svěřila se mi, jak v sobotu s dědou vařili. Prý Vám to klidně můžu popsat.

Koupili si dvě krásné „domácí“ jitrničky. Doma uvařili brambory a jitrnice dali opéct na pánev. Byly nádherné, zlaťoučké a voněly na celý dům. Děda je trošku (dost) puntičkář, tak trvá na tom, že se musí obědvat přesně ve dvanáct hodin. Tentokrát se mu to však vymstilo. Bylo teprve tři čtvrtě, tak dali na pánev skleněnou poklici a čekali na poledne. Zvony začaly vyzvánět a naši nadávat, protože poklice "přirostla" a nešla odklopit.

"Musí se to ochladit," prohlásil děda a začal napouštět do dřezu ledovou vodu.

Ponořil tam uvězněnou dobrotu a chvíli čekal. Potom se znovu marně snažil poklici uvolnit. Jitrnice se pod sklem smály a naši nad nimi jen naprázdno polykali. Chvíli s pánví ještě lomcovali, pak se děda rozčílil, zaběhl do dílny pro kladivo a milou poklici tím kladivem rozmlátil. Jitrnice byly volné, ale plné střepů, tudíž nepoživatelné.

"Asi jsme měli tu pánvičku spíš nahřát, ona by se roztáhla,"
konstatovala moje maminka smutně, když později zapíjeli samotné brambory mlékem.


"Dokud žiješ, uč se! Nečekej, že moudrost s sebou přinese stáří."
(Solón)



Kob - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
no nedá se nic dělat...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
I u nás bylo veselo.Děda koupil mražené ovocné knedlíky.Dal je ohřát do mikrovlnky,posyoal tvarohem a jedl.Moc mu to nechutnalo a tak mi nechal jeden ochutnat.Co dělat ony byly syrové.
Obrázek uživatelky
profil
vidím, že i jinde je veselo Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
No je na tom kúsok pravdy, že človek sa celý život učí a nakoniec aj tak umrie "sprostý".
Ani starší a skúsený človek nemôže vedieť všetko a často si nevieme dať rady s tými najjednoduchšími vecami.
Obrázek uživatelky
profil
Opravdu se nádoba musí trochu nahřát, stává se to u moderního nádobí,u smalťáků by se to nestalo.
Malá perlička. Můj tchán byl hodně let vdovcem, vařil si sám. Jednou jsem k němu přišla za 5min.12hod. Ležel na gauči. S obavou jsem se zeptala, zda není nemocný, když v poledne leží, ale on opáčil - kdepak, mám hlad a čekám až hodiny odbijí 12tou hodinu.
SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles