8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Svět jazyků

23. 10. 2011 | Zajímavosti
Jazyk – řeč – mluva... Dorozumíváme se jí se svým okolím a často ji bereme jako samozřejmost. Teprve když se vydáme za hranice naší malé země, uvědomíme si, jak zvláštní to je věc! Učíme se ji od našich rodičů a vštěpujeme ji dokonce i domácím mazlíčkům ve formě povelů. Jazyky studuje věda zvaná lingvistika, pojďme se tedy na chvíli stát lingvisty a zamyslet se nad nimi...

V současné době existuje na světě necelých 7 000 jazyků. Některými z nich hovoří více než miliarda lidí, jinými pouhé desítky!!! Počet jazyků tedy spíše klesá. Jsou jazyky, kterými se mluví ve více státech. Mezi nejrozšířenější patří čínština, angličtina, španělština, hindština a arabština.

Jazyky řadíme podle příbuznosti do 27 jazykových rodin. Podle čeho se příbuznost určuje? Zejména podle fonetické podobnosti nejužívanějších slov (matka, otec, číslovky 1 – 10, pozdrav, potraviny ...). Naše rodina se nazývá Indoevropská jazyková rodina, ano, čeština je příbuzná s hindštinou používanou v Indii! Tato rodina se dělí na větve, mezi nimi například slovanská (čeština, polština, ruština...), germánská (angličtina, němčina, švédština...), románská (španělština, italština, francouzština...). Kromě toho lingvisté odhalili jazyky, jejichž příbuznost s jinými nebylo možné vystopovat, ty označujeme jako izolované. V Evropě se jedná například akvitánštinu, baskičtinu, etruštinu a iberštinu. Dle příbuznosti jazyků pak můžeme usuzovat na pohyb obyvatelstva. Existují také jazyky umělé. Mezi nejznámější řadíme esperanto a zjednodušenou angličtinu – které vznikly ve snaze o sjednocení mluvy.

I v dnešním vyspělém světě 1/6 obyvatel neumí číst a psát – jsou negramotní. To představuje velký problém nejen ve vzdělání, ale i v naprosto běžném životě. Člověk je schopen naučit se přibližně 7 jazykům dobře, na víc nestačí kapacita mozku. Většina z nás se však dohovoří maximálně 2 – 4. Značnou výhodu mají bilingvinní děti, které vyrůstají v dvojjazyčném prostředí a hovoří tedy oběma jazyky jako rodilí mluvčí. Chcete-li se nějakému jazyku naučit dobře, musíte začít před 15. rokem, později už to nezvládnete tak kvalitně.
Jazyk není jen nástrojem komunikace, ale také uměním! Pomáhá nám vyjadřovat naše emoce, představy, touhy, sdílet myšlenky s blízkými i zaznamenávat je pro budoucnost. Je to úžasný nástroj, jedna z věcí, která nás dělá LIDMI.


Agrant - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hezky ctivy clanek. ozivila jsem si to, co do nasich hlav cestinarka na stredni absolutne nezazivnou formou snazila dostat
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles