Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Umění žít v dnešní době

27. 12. 2009 | Finance
Velmi obdivuji ženy, které dokáží vyjít s málem a postarat se, aby rodině nic potřebného nescházelo.

 

Ono se lehko nakupuje a nepřemýšlí o tom, kolik co stojí, hůře se pak zvyká na mnohem nižší příjmy, kdy nakonec nezbývá nic jiného, než si vzít tužku a napsat cifru, kterou mám k dispozici. Pak si napíšeme vše, co jsme museli platit, i to, co jsme kupovali.

A nyní dochází ke škrtání položek, bez kterých se můžeme obejít, aby se z nás nestali bezdomovci, otrhanci a věčně hladovějící a zadlužení lidé, protože cesta půjček je cestou do pekel.

Po důkladném zvažování pro a proti zjistíme, že víc než polovinu položek vůbec nepotřebujeme nutně k životu.

Je jasné, že zaplatit bydlení musíme za každou cenu, nakoupit potraviny je nutné taky. Tady už přemýšlíme, které věci jsou zbytečně předražené, ale zdravou výživu zase moc šidit nesmíme. Zvláště děti ve vývinu a lidé postižení různými zdravotními problémy nemohou být ošizeni. V případě možnosti vařit doma se ušetří hodně. Jednak stravování po jídelnách a restauracích není vždy zdravé, a často pěkně otvírá naši peněženku dokořán.

Jak se oblékat? Není třeba chodit nutně nemoderně a ošuntěle, ale značkové oblečení určitě nepotřebujeme, nejsem sice příznivkyní různých bazarů, ale mnohé ženy svou šikovností jsou schopné stvořit zázraky, my ostatní se občas musíme spolehnout na pomoc šikovných kamarádek.

Boty se dají často opravit, pokud se tedy oprava vyplatí, jen děti nelze odbýt nekvalitní obuví, aby nedocházelo k různým anomáliím, které později již nejdou napravit.

Na hygieně se dá ušetřit, ale je pravda, že ne vždy to nejlevnější je taky to nejlepší, tady rozhoduje osobní zkušenost stejně jako u čistících prostředků.

Dětem do školy se pomůcky nedají nepořídit, ale opět nemusí být luxusní, musíme umět vysvětit dětem, že nemohou mít všechno in.

Platba za léky a poplatky u lékaře se bohužel ze zákona nedají nijak obejít, životní minima a štrapáce s chozením kolem žádostí jsou tak akorát k zlosti, pokud tohle zanedbáme, těžce se nám to vrátí.

Řeknete si, té se to píše, ale kde jsou rady, co nutně nepotřebujeme? Určitě si nekoupíme dva televizory, není důležité si kupovat nejmodernější mobily a už vůbec si zbytečně telefonovat blbosti, které si klidně můžeme povědět osobně nebo poslat SMS-ku, pokud je to nutné. Kupovat si bulvární časopisy je úplná zbytečnost, knihy si můžeme půjčit v knihovně či u přátel, pokud máme rádi hudbu, tak velmi pečlivě vybírat, zbytečnosti počkají na lepší časy.

Co je smutné, tak určitě kulturní akce si dopřávat snad pouze za odměnu, i ty dárky k svátkům, narozeninám i Vánocům pouze velmi malé.

Internet většinou rodina potřebuje, ale pokud to nejde, v nouzi je internet dostupný v informačních střediscích, kávu si uděláme doma.

Často taky zjistíme, že nám již vůbec nezbývá na honosné návštěvy, ale kdo nás má rád, ten nás neopustí ani v nouzi.

Pokud chceme auto, na nové se můžeme akorát podívat. Platí: žádné leasingy, protože jimi zaplatíme dvakrát tolik.

Platíte si různá spoření, tady je to nejhorší, zrušením přijdeme často o značné sumy, pokud je to možné, zredukujme je na nejvmenší možnou částku.

Hlavní je odhánět všechny dealery, kteří slibují modré z nebe.

Pokud ani tyto úspory nestačí, musíme všechny položky ještě jednou přehodnotit. Nevynechávejte pokud možno pojištění domácnosti ani proti úrazům, vždyť znáte to úsloví: “Na podělaného i záchod spadne!“

Věřme, že krize pomine a jednou bude lépe! Musí, nemůže se pořád dařit jen jedněm a těm samým.

  

Zdenka58 - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
dobre rady
Obrázek uživatelky
profil
to tak, že člověk je nucen zapomenout na jakoukoli sociální podporu státu. Jako matka samoživitelka vím, na co tak sociální dávky stačí. Ne, na pojistky rozhodně ne. Být odkázán na pomoc státu delší dobu znamená pomalu tolik jako lehnout si na koleje a čekat... Co si sám člověk neurve vlastní pílí, i třeba prací na černo, to nemá. Nikdy jsem na černo nepracovala, ale znám moc lidí, kteří díky tomu aspoň žijí. Dnes musí ale šetřit i tzv. střední třída, a to je smutné.
Obrázek uživatelky
profil
Je vidět, že milá dáma nebyla nikdy v krizi. To by jí na nějaké pojištění nezbylo. Hlavně, že s chutí radí. Jsou to předváděčky, jako cokoli jiného.
Obrázek uživatelky
profil
Jsem vdaná 40 let a nikdy jsme neměli půjčku.Manžel vždy říkal koupíme jen to na co máme.Chceš auto,tak si našetři.Peníze dáváme dohromady a já hospodařím.Doufám že o moc lépe než naše vláda.
Obrázek uživatelky
profil
Je mi dvacet, studuju na VŠ a marně se snažím už několik měsíců sehnat alespoň brigádu. Je to těžké, jsem v prváku a nemám zrovna vysněný rozvrh,ale práci potřebuju,jsem z chudé rodiny,matka je nezaměstnaná a táta ... má rakovinu. Aby toho nebylo málo, o prázdninách u mého mladšího bratra diagnostikovali taktéž rakovinu. Je mi úzko,mám pocit,že to nezvládnu.Každý den dojíždím cca 40 km do školy,ale nic jiného mi nezbývá,pokud nechci zkončit "na podpoře", tedy (z pohledu pracujících) jako příživník.Nejhorší je pohled na mé spolužáky,kteří evidentně žádným hmotným strádáním netrpí.Těžko říct,jestli se z tohohle začarovaného kruhu vymotám,mám pocit,že najít poctivou práci,při které by člověk nemusel "vyplivnout duši" a zároveň za ni pobíral mzdu,která jej alespoň udrží při životě,je nemožné.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles