Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Běhejte – snížíte si cholesterol

4. 07. 2009 | Fitness
Patříte mezi vyznavače utužování zdraví pomocí fitness aktivit? Pak si nejen zvyšujete kondici, ale chráníte i své srdce.

Nový výzkum totiž ukazuje, že muži tímto způsobem mohou snížit svoje šance na smrt z nemocného srdce na polovinu. A přitom to zabere stejně času jako zhlédnutí celovečerního filmu.

„Stačí taková forma sportu, které se člověk dokáže věnovat 130 minut týdně. Takto lze riziko smrti z onemocnění srdce snížit o polovinu. Platí to dokonce i u mužů s vysokým cholesterolem.“ Alespoň to tvrdí autor výzkumu Peter Katzmarzyk, Ph.D., z Americké společnosti pro srdce. Jeho poznatky dokládá obsáhlý výzkum, který zahrnoval skoro dvacet tisíc dobrovolníků mužského pohlaví po dobu více než patnáct let. Byli mezi nimi jedinci jak s nízkou, tak s vysokou hladinou „špatného“ LDL cholesterolu, kteří potřebovali změnu životního stylu nebo léky.

Tito muži docházeli na kliniku v Dallasu, kde vyplnili dotazník o svém zdravotním stavu, byli vyšetřeni a absolvovali test fyzické kondice. Za deset let zemřelo na nemocné srdce 179 z nich. Podle očekávání pacienti s vysokým LDL cholesterolem umírali daleko více. Ale zapojení sportu s konečnými výsledky trochu zamíchalo.

Běhání je důležitější než dieta

Běhejte - snížíte si cholesterolMuži, kteří byli fyzicky zdatní, měli poloviční šanci na úmrtí než lenoši s podobnými hladinami cholesterolu. A jak moc se sportu museli věnovat? Výzkum ukázal, že opravdu stačí 30 minut 4–5× týdně například běhat. Trénink se ukázal být důležitý pro všechny muže nezávisle na jejich hladinách cholesterolu. Proto je fyzická aktivita všemožně doporučována jako základ zdravého životního stylu.

Pravěký fitness

Naše tělo a jeho metabolismus je stavěno pro neustálé běhání za kořistí nebo útěk před silnějšími v kombinaci s občasným hladověním. Na neustálé sezení v práci, doma a autě a trvalý přísun tučného jídla naopak připraveno není vůbec. A proto je třeba provozovat tělesnou aktivitu střední intenzity o délce 30 minut alespoň pětkrát týdně nebo dvacetiminutové usilovné cvičení třikrát týdně. Jedině tak udržíme naše tělo a srdce v optimální kondici.

Zdroj: Kardiochirurgie.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
radšej by som volila bicykel
Obrázek uživatelky
profil
NIKDY MA NELAKAL, AJ V SKOLE SOM VTEDY NEMALA RADA TELOCVIK, AK BOLO TREBA BEHAT VIAC AKO 1000 M
Obrázek uživatelky
profil
Může se také snižovat pohybem, takže hurá na běhání.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles