8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Alergická rýma může trvat celý rok

21. 05. 2009 | Nemoci
Rýma je jedním z nejběžnějších chronických onemocnění u dětí i dospělých. Ta alergická je její nejčastější podobou. A může trvat od jara do jara…

Alergická rýma postihuje ve vyspělých zemích ročně 10–30 % dospělých a až 40 % dětí. Onemocnění neohrožuje život, proto je často hodně podceňováno. Přesto má toto onemocnění výrazný vliv na kvalitu života pacientů. Zasahuje jak do běžných denních činností, tak do pracovní výkonnosti v zaměstnání nebo ve škole.

Kvůli rýmě přijít o práci?
Při jednom americkém výzkumu 52 % zaměstnanců s alergickou rýmou přiznalo, že příznaky v posledních dvanácti měsících výrazně ovlivnily jejich pracovní výkonnost, nebo dokonce o práci kvůli rýmě přišli.

U dětí může být rýma příčinou problémů s učením. Rýma může snižovat kvalitu spánku a to vede k únavnosti a ospalosti. Také léčba antihistaminiky, tedy léky proti alergii, má někdy vedlejší účinky ospalost a malátnost.

Podle průběhu se alergická rýma dělí na:
 - intermitentní (občasnou),
 - perzistující (trvalou)


Občasná rýma má příznaky méně než 4 dny v týdnu nebo méně než 4 týdny vcelku po sobě. Pokud je tato hranice překročena, hovoříme o rýmě trvalé.

Podle závažnosti příznaků může být rýma:
 - lehká – nenarušuje spánek ani denní aktivity a nevyvolává problémy ve škole nebo v práci,
 - středně těžká až těžká – příznaky narušují spánek i běžné denní aktivity a pacient má obtíže v zaměstnání nebo ve škole.

Alergeny vyvolávající trvalou rýmu jsou v okolí pacienta přítomny stále. Často jde o alergeny domácího prostředí, jako jsou roztoči, zvířecí chlupy a plísně. Pokud je trvalá rýma vyvolána pyly, je to většinou u pacientů, kteří mají tzv. mnohočetnou pylovou senzibilizaci. Na jaře začínají reagovat na jehnědovité a břízovité stromy, v létě pokračují alergií na trávy a na podzim to mohou být plevele. Problémem mohou být i alergeny profesní, například latex ve zdravotnictví.

Léčba rýmy je podobná jako u jiných alergií: důležité je snažit se vyhýbat alergenům, užívat léky buď celkové, nebo místní na sliznici a také alergenová desenzibiliza.

Zdroj: Bez alergie

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mám celoroční rýmu,ale když je to blbost,tak nevím tedy co mám
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles