Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co se děje v menopauze

15. 10. 2009 | Nemoci
Přechod – už samotný název tohoto období napovídá, o jak významný mezník v životě ženy se jedná. Jaká přináší zdravotní rizika a co od něj čekat?

Porušený cyklus

Až dosud stačilo podívat se do diáře a věděla jste, kdy přijdou měsíčky. Najednou je menstruace nejen nepravidelná, ale i různě dlouhá. Mezi 40. a 50. rokem totiž přestane vysílat hypotalamus – "dirigent" systému žláz s vnitřní sekrecí – signály k pravidelným změnám v tvorbě estrogenu a progesteronu. Důsledkem není jen nepravidelný cyklus a ztráta možnosti otěhotnět. Receptory na estrogen má mnoho dalších orgánů v našem těle.

Pohlavní hormony ovlivňují celé tělo

Pohlavní hormony v pubertě zastaví růst kostí do délky. V plodném věku ženy však brzdí odbourávání kostní tkáně a chrání tak ženu před osteoporózou. Samotné estrogeny by však nestačily. Nutný je dostatek vápníku, vitamínu D a pohybu.

Estrogeny významně zasahují i do metabolismu tuků. Estrogeny zpomalují ukládání tuků v tepnách – aterosklerózu. A právě tukové pláty stojí v pozadí anginy pectoris, infarktů, cévních mozkových příhod (mrtvice) nebo ischemické choroby dolních končetin. Muži mají mnohem vyšší riziko rozvoje těchto nemocí než ženy před menopauzou. Po přechodu žen se rizika oběhových chorob srovnávají.

Konec výhod

Pokud máte nadváhu nebo jste obézní, nadbytečná kila jsou nejspíš vidět na bocích. Jde o ženský typ obezity – tzv. "hrušku". Po menopauze se bude tuk více ukládat na břiše – tedy stejně jako u mužů. Špatné je, že tento typ obezity (tzv. "jablko") je statisticky spjat s vyšším rizikem cukrovky a srdečně-cévních nemocí. Výkyvy v hladinách hormonů jsou provázeny i změnami psychiky. Častěji přichází deprese a změny nálad. Dochází i k ovlivnění termoregulace a návalům horka.

Má se menoupauza – přirozená součást života – léčit? Dnes jsou pohlavní hormony dostupné i v tabletách. Je to ale spásné řešení? Mnohé studie prokázaly vyšší riziko nádoru prsu a gynekologických nádorů při jejich užívání. 


Zdroj: Osteoporoza.cz


Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
I někteří lékaři si menopauzu pletou s nemocemi.
Myslím si, že by větší přístpu lékařů byl výhodou a ne vše svalovat na menopuzu.
Obrázek uživatelky
profil
nic a v pohodě
Obrázek uživatelky
profil
nic neberu,ale když čtu,co se všechno může stát,tak zase budu muset začít.
Obrázek uživatelky
profil
já si asi půjdu ke své gynekoložce pro hormony. Je mi 47, ale už to zlobí Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
já si asi půjdu ke své gynekoložce pro hormony. Je mi 47, ale už to zlobí Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles