Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Při osteoporóze si kromě vápníku hlídejte i kalorie

14. 04. 2009 | Nemoci

Máte osteoporózu? Pak vám lékař kromě léků vysvětlil nutnost určitých změn a opatření v jídelníčku. Jenže pokud budete jíst vše "plnotučné", může se ručička váhy začít nebezpečně vychylovat doprava. I tady tedy platí "všeho s mírou".

Strava při řídnutí kostí, tzv. osteoporóze, má svá specifika. Cílem diety, respektive úpravy jídelníčku za účelem léčby tohoto nepříjemného a nebezpečného onemocnění, je zlepšení mineralizace kostní hmoty. Základem je vyvážený příjem vápníku, hořčíku,vitaminu D a bílkovin tak, aby kosti opět získaly pevnou a správně vystavěnou strukturu.


Chvála zeleniny

hlídejte si kalorie Mezi doporučené potraviny patří kromě mléka a mléčných výrobků kapusta, zelí, brokolice, mák, luštěniny, pomerančová šťáva, olejnatá semena, losos, měkké části mořských ryb. Některé z těchto potravin sice obsahují více kalorií, ale pro dostatečný přísun potřebných látek jich nemusíme spotřebovat kvanta. Z tohoto hlediska se není třeba obávat přílišného přísunu energie (a z toho plynoucího tloustnutí).


 

Kila pod kontrolou

I na osteoporotické dietě se samozřejmě dá zhubnout (obecně se hubnutí a tloustnutí odvíjí od toho, kolik denně zkonzumujeme v poměru k našemu výdeji energie). Přílišné hubnutí se však nedoporučuje, neboť může být spojeno s nedostatkem stavebního materiálu pro kosti. Ideální je stravovat se tak, aby byl příjem a výdej energie vyvážený a abychom netrpěli ani podváhou s rizikem podvýživy, ani nadváhou spojenou často s přetěžováním kloubů a kostí, což ve spojení s osteoporózou zvyšuje riziko poškození kostních struktur.


Bez pohybu to nepůjde

hýbejte se! Pro zlepšení stavu kostní hmoty je kromě úpravy stravování naprosto nezbytný pravidelný pohyb. Jedině díky fyzické aktivitě dochází k žádoucímu zatěžování kostí, které vede ke správné tvorbě kostních trámců. Naopak bez pohybu kosti „nevědí“, jak mají své trámce orientovat, takže samotná dieta nás před osteoporózou nezachrání. Zjistili to dokonce i kosmonauti pobývající ve stavu bez tíže, kdy při absenci zátěže kostí došlo k významnému úbytku kostní hmoty.

Jednoduchá rovnice správná strava + pohyb = zdravé kosti  zkrátka platí vždy a všude.

 

Zdroj: Osteoporóza.cz

Alena Rašková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jasné ...nosiť ťažkú váhu nie je ľahké
Obrázek uživatelky
profil
Při osteeoporoze si muslílme hlídat i svoji váhu, což je logické.
Obrázek uživatelky
profil
Cvičit,cvičit a zase cvičit, nejlepší lék proti osteoporoze.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles