Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Teplo & Chlad - protiklady, které léčí

15. 11. 2008 | Nemoci

Máte rádi teplo, nebo dáváte přednost chladu? Jezdíte na dovolenou za jižním sluncem, nebo jsou cílem vašich prázdninových cest severské země? Ať tak či onak, uvědomujete si, že kromě příjemných či naopak nepříjemných pocitů mohou mít teplo i chlad také léčebný účinek na váš organismus?
Léčení teplem je jedna z nejstarších přírodních terapií, účinky tepla jsou včeobecně známy odnepaměti. Terapie spočívá v různých způsobech působení tepla na postižené části těla, případně na celý organismus.


CO SE PŘI LÉČBĚ V ORGANISMU DĚJE?

1/ rozšiřují se cévy v postiženém nebo bolestivém místě
2/ prokrvuje se postižené místo a urychluje regenerace nemocných tkání
3/ zrychluje se metabolismus a odvádění toxických látek z těla
4/ uvolňuje se ztuhlé svalstvo

teplo a chladAplikaci tepla si pochvalují především pacienti s migrénami, záněty dutin, kloubním revmatismem, neurózami a degenerativní artrózou. Také u zdravých lidí teplo uleví bolavým svalům a má zklidňující účinky. Termoterapie je obvykle dobře snášena, ovšem existuje několik onemocnění, při nichž by měla být používána obezřetně. Lékaři nedoporučují léčbu teplem především u nemocných trpících vředovou chorobou žaludku, zvýšenou funkcí štítné žlázy, vnitřním krvácením, hemofilií ( krvácivost při poruše srážlivosti krve ), nedostatečnou činností krevního oběhu, vysokým krevním tlakem, nádorovým onemocněním a křečovými žilami. Termoterapii také není vhodné podstupovat v době těhotenství. Každopádně nic nepokazíte, když se před plánovanou léčbou poradíte o její vhodnosti se svým praktickým lékařem, a to i v případě, že vás nesužuje žádná z výše uvedených chorob. Léčba teplem bývá obvykle dobře snášena. Měli byste ji vška okamžitě přerušit, pokud se začnete cítit nepříjemně, točí se vám hlava nebo pociťujete nevolnost.


NEJROZŠÍŘENĚJŠÍ TEPELNÉ PROCEDURY

balneoterapie, léčba rašelinou a bahnem (peloidoterapie)
termominerální zábaly a tepelné obklady
parafínové zábaly a tepelné obklady
Priessnitzova metoda
saunování
léčba negativním teplem (kryoterapie)


ZÁKLADNÍ METODY

- tepla je možné využít mnoha různými způsoby


BALNEOTERAPIE - balneoterapií nazýváme použití teplé vody nebo bahna při léčení. Teplou minerální vodu je možné užívat buď vnitřně, nebo ke koupelím, bahno či rašelinu používáme ke koupelím a obkladům. Terapie tohoto typu jsou součástí především lázeňské léčby. Jste unavení a trpíte stresovými poruchami? Máte problémy se srdcem a ledvinami? Bolí vás kloouby a páteř? Trpíte opary, ekzémy či lupénkou? Zkuste si dát termominerální koupele s vysokým obsahem oxidu uhličitého, minerálních solí a huminových kyselin. Teplota lázně se obvykle pohybuje mezi 28-34 stupňů. Koupel vám prohřeje celý povrch těla a prokrví pokožku.


BAHENNÍ TERAPIE SE ÚSPĚŠNĚ POUŽÍVÁ PŘI: celulitidě, svalovém přetížení, degenerativních změnách pohybového ústrojí, kožních problémech, poruchách látkové výměny


teplo a chladBAHENNÍ ZÁBALY A RAŠELINOVÉ KOUPELE - pro slatinné a rašelinové zeminy a bahna se vžilo označení peloidy. Aplikují se v podobě zábalů a bahenních koupelí. Navzdory tomu, jak nevábně vypadá tělo ošetřené bahnem, těší se tato procedura velké oblibě. Bahno má vedle níže zmíněných účinků také blahodárný vliv na kvalitu pleti, proto si tuto léčebnou metodu zamilovaly především ženy. Rašelinové přípravky nacházejí uplatnění při odstraňování mnoha chorob, sportovních zranění a problémů v nejrůznějších oblastech. Rozšíření možností přinesly dermatologii a kosmetickému průmyslu. Humáty obsažené v rašelině působí proti bakteriím a virům a výrazná je také jejich protizánětlivá a protinádorová aktivita. Jejich předností je schopnost chránit organismus před volnými radikály a před UV zářením. Huminové látky patří mimo jiné k nejúčinnějším posilovačům imunity.


FANGO A PARAFANGO - fango je léčivé bahno vulkanického původu, obsahující velké množství minerálů. Jeho léčivé účinky zmiňují již písemné zprávy starých Římanů a Egypťanů. Fango se nanáší horké v silné vrstvě na problémová místa, kde pozvolna předává tělu svou léčivou energii. Parafango je ideální kombinace léčebného účinku parafínu a od pravěku ztvrdlého mořského bahna a parafínu. Bahno i parafín fungují jako ideální nosiče tepla. Mořské bahno podporuje rozšiřování cév a vylučování potu, má zklidňující a protizánětlivý účinek. napomáhá vylučování toxických látek z kůže a jejímu hlubokému čištění. Má vysokou schopnost zadržovat teplo, aktivuje mikrocirkulaci, urychluje regeneraci buněk a revitalizuje kůži. Parafín jako ropný produkt má rovněž vynikající termoregulační schopnosti. Jeho aplikaci na kůži vzniká " skleníkový efekt", protože zadržuje teplo i vlhkost. Svým tepelným účinkem napomáhá vylučování zplodin látkové výměny a umožňuje lepší vstřebávání účinných látek. Použití se doporučuje při bolestivých stavech pohybového aparátu samostatně nebo jako předehřátí před masáží.


PRIESSNITZOVA METODA - známý neprodyšný obklad z mokrého ručníku, igelitu a teplé šály používaly hojně naše babičky při léčbě bolesti krku. "Priessnitz" je ovšem historicky prověřená metoda používaná ke zlepšení prokrvení dolních končetin a horní poloviny těla. Jde o složitou metodu kombinující vodoléčbu, zábaly, polévání a kartáčování kůže.


Dosud jsme si v souvislosti s vlivem na lidský organismus psali pouze o teple. Co však takzvané negativní teplo? Jak působí na tělo chlad?


Má vedle toho, že dokáže vyvolat nepříjemné omrzliny, také nějaké přednosti? Odpověď je pro mnohé jistě překvapující: ANO! Fakt, že chlad může působit na organismus blahodárně, zpozorovali lidé už v dávných dobách. Léčení prostřednictvím nízkých teplot praktikovali staří Egypťané už kolem r. 2500 př.n.l., pro analgetický účinek se této metody využivalo i později, například v průběhu napoleonských válek. Mnohá těžká zranění musela být řešena amputacemi, a právě obklady ze sněhu nebo ledu sloužily ke znecitlivění poraněných končetin. Dnes se léčebného účinku chladného vzduchu využívá v zařízeních nazývaná polaria. Je to několik uzavřených místností, v nichž je tělo pacienta po dobu tří minut pod pečlivým dohledem odborníků postupně vystaveno působení studeného vzduchu. V prvních dvou předkomorách je teplota minus 10st. až minus 60st., velký pokles teploty je ve třetí komoře až minus 150st. Celková kryoterapie má dvě fáze - asi tříminutový pobyt v komorách s extrémně nízkou teplotou, a dále asi 15 min. fyzické zátěže a cvičení, například na kolech, běžících pásech a podobně. Pro dlouhodobý efekt léčby se doporučuje absolvování deseti vstupů do polaria, pozititvní účinky se dostaví už při čtvrtém až pátem pobytu v kryokomoře.


CO SE DĚJE S TĚLEM V MRAZU?

Stres v podobě krátkého, ale intenzivního vlivu velmi nízkých teplot uvádí do pohybu hormony. V krevním séru se zvyšuje hladina endorfinů vyznačujících se výrazným bolestivým účinkem, ale také hladina kortikoidů a testosteronu. Prostřednictvím chladu dochází ke svalovému uvolnění, cévy se stahují. Krev je kapilár, které jsou v kontaktu s nízkou teplotou, vedena do vnitřního oběhu, kde proudí a filtruje se pod vyšším tlakem, což podporuje vylučování toxinů.


KDY NAVŠTÍVIT POLARIUM...

o trápí-li vás bolest zapříčiněná zánětlivým onemocněním pohybového aparátu
o pokud vás bolí ploténky
o máte-li lupénku
o při osteroporóze
o jestliže trpíte potížemi souvisejícími s klimakteriem


... A KDY SE MU NAOPAK VYHNOUT
o nesnášenslivost chladu či alergie na něj
o klaustrofobie
o krevní sraženiny
o slabá funkce štítné žlázy
o rozsáhlé rány
o onkologická a infekční onemocnění
o těhotenství
o velká citová labilita


Veru
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
asi je to zřejmě o imunitě protože máam artrozu snad v každém kloubu velké bolesti a celkem mě to pěkně niči hlavně po psichické stránce
Obrázek uživatelky
profil
je to určite aj o podpore imunity
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles