Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cigarety by v budoucnu měly být jen na předpis

12. 07. 2009 | Péče o tělo
Výrobce cigaret neovlivňuje negativně pouze krize ekonomiky jako taková. Ve hře je i zvyšování daní z tabáku. A pozadu nezůstává ani omezování reklamy a snižování kouření v důsledku kampaně proti kouření ze strany ministerstva zdravotnictví a Světové zdravotnické organizace. Jejím cílem je mimo jiné zavést cigarety pouze na předpis.

Válka tabákového průmyslu

V rozvojových zemích se spotřeba cigaret mírně zvyšuje, ve vyspělých zemích je tomu ovšem naopak. Spotřeba cigaret zde klesá a kouří zhruba jedna čtvrtina populace. Dá se s nadsázkou říci, že zde tabákový průmysl prochází válkou proti omezování tabákové reklamy a kampaním proti kouření (výstražné nápisy o nebezpečí kouření na obalu krabiček), které snížily spotřebu cigaret.

Tabák na burze

Současnou slabou výkonnost tabákového sektoru odráží akciový index, který ukazuje, že akcie tabákových společností rostou pomaleji než akcie jiných odvětví. Přitom v minulosti byl tabákový průmysl jako jeden z mála velice odolný vůči ekonomickým krizím a v dobách recese. Většímu omezování cigaret brání zatím fakt, že příjem státu z daně z tabákových výrobků je tak vysoký, že téměř pokryje náklady na zdravotní péči spojenou s jejich užíváním.

Cigarety by v budoucnu měly být jen na předpisV Česku jsou cigarety za poloviční ceny

Minimální výše spotřební daně u cigaret je v členských zemích Evropské unie stanovena na 57 % z ceny. Největšími evropskými „kuřáky“ jsou Maďaři a obyvatelé Pobaltí (Estonci, Lotyši a Litevci). Nejméně kouří lidé v Portugalsku nebo na Maltě. Nejvíce stoupá spotřeba cigaret u velmi mladých lidí, což je z hlediska zdraví alarmující. Nejdražší jsou cigarety ve Velké Británii, v Irsku a Dánsku. Nejlevnější pak právě v Pobaltí. Vzhledem k průměru cen cigaret v Evropské unii stojí v České republice cigarety zhruba polovinu. Dá se tedy v budoucnu očekávat nárůst ceny cigaret až na dvojnásobek.

Vyhlídky do budoucna

Podle předpovědí Světové zdravotnické organizace bude situace ohledně kouření ve vyspělých zemích v roce 2020 až 2030 následující:
 -  Cigarety budou k dostání pouze na lékařský předpis.
 -  V každé zemi bude daň z tabáku zvýšena z 57 % na 75 %.
 -  Výrobci se budou podílet na úhradě nákladů za lékařskou péči způsobených aktivním a pasivním kouřením – většina kuřáků tak bude žít v chudých zemích.
  -  Výroba, propagace a prodej tabáku budou nejspíš přísně regulovány vládou

Nekuřáci se tedy snad mohou konečně těšit na zdravější životní prostředí.

Zdroj: Odvykání-kouření.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Že by v budoucnu někdy psali lékaři cigarety na předpis, co je to za hovadinu. Předepisují se snad léky, ale ne věci, které škodí lidskému zdraví. To zase někde seděla nějaká moc přemoudřelá hlavička, která neví, nezná, nebo nemá co dělat. Papír holt unese vše, lidé, kteří takovéto články nechávají tisknout, by měli být také odpovědni za určitou kvalitu a smysluplnost věcí, nejenom se starat, aby někde zaplácli díru. Jsou holt študovaní,
pravděpodobně někde jako v Plzni.
Obrázek uživatelky
profil
to souhlasím,že by se doktoři upsali
Obrázek uživatelky
profil
No to by se doktoři upsali!Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles