8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Krásné nohy bez křečových žil - Jak na to?

18. 11. 2007 | Péče o tělo
Křečové žíly jsou jasně viditelné žíly pod kůží, které se kroutí, mají ztenčenou stěnu a jsou rozšířené. Nejčastěji jsou postiženy povrchové žíly dolní končetiny. Jsou postiženy i žilní chlopně, které umožňují krvi, aby tekla směrem k srdci. Při narušených chlopních se krev vrací dolů a může zvyšovat tlak na žilní stěny a přispívat k dalšímu zhoršení.

Základní příčinou je genetická dispozice, která vede k poruše metabolismu kolagenu v žilní stěně.Ví se, že děti, jejichž oba rodiče měli křečové žíly, budou trpět tímto onemocněním s 98% pravděpodobností. Při dědičnosti hraje hlavní roli otec. Jestliže trpěl křečovými žilami pouze on, riziko, že jeho potomci problém zdědí, je až 70%. Podporujícím faktorem dále může být dlouhé stání a sezení, nedostatek pohybu, kouření a obezita. Riziko vzniku křečových žil roste s věkem.

Příčiny a zhoršující vlivy:

- genetická dispozice
- dlouhé stání, sezení
- nedostatek pohybu
- zácpa
- těhotenství
- obezita
- vysoký krevní tlak
- nedostatek vlákniny, rutinu ve stravě

křečové žíly Křečové žíly se zpočátku projevují napětím a tíhou dolních končetin, únavou a bolestí v lýtkách, zejména navečer, po delším stání, sezení nebo po větší námaze. V dalším období dochází k otokům kolem kotníků, nastává svědění a pálení dolních končetin, které ustoupí při chůzi a v chladu. Častým příznakem jsou noční křeče. Odtud název křečové žíly.V posledním stádiu dochází ke kožním změnám .Vytvářejí se tzv. metličky, modročervené rozvětvené obrazce z drobných cév. Mohou vznikat žilní vředy. Kromě nepěkných změn na kůži může nastat i nebezpečná trombóza - ucpání žíly krevní sraženinou. Jestliže proud krve sraženinu dopraví do plic a tam se ucpe důležitá céva, vznikne životu nebezpečná situace - plicní embolie.

Z důvodu předejití popsaných komplikací je vždy potřeba věnovat tomuto onemocnění náležitou pozornost. Důležitá je úprava životního stylu, popřípadě užívání správného doplňku stravy.

Následky a komplikace křečových žil:

- nepěkný vzhled končetin
- chronická žilní nedostatečnost
- trombóza postižené žíly
- zánět žíly a jejího okolí - flebitida
- bércové vředy- vznikají při poranění křečových žil
- plicní embolie


Léčba


Kauzální léčba varixů neexistuje, neboť nelze odstranit genetickou příčinu onemocnění. Při určitém stupni postižení žil je třeba provést chirurgický výkon, který odstraní nemocné cévy a dále pečovat o končetiny pomocí konzervativní terapie a řady preventivních opatření. Vždy je třeba mít na paměti, že žilní městky jsou onemocněním chronickým a proto je třeba věnovat nohám trvalou péči a pozornost.

křečové žíly 1.Strava
Nutno upravit tak, aby obsahovala dostatek vlákniny, vitamínů, rutinu a citrínu. Doporučujeme zvýšenou konzumaci pohanky, bobulovitého ovoce, citrusových plodů, česneku, jablek, otrub, luštěnin, rýže Natural, celozrnných těstovin, celozrnného chleba, ořechů, semínek a listové zeleniny.
Pohanka je nejlepším přírodním zdrojem rutinu, flavonoidu rostlinného původu. Tím, že snižuje propustnost krevních kapilár, zabraňuje tvorbě neestetických křečových žil. Jestliže budete mít v těle dostatek rutinu, zabráníte praskání cév a drobnému krvácení pod kůží. Vyzkoušejte hroznový olej lisovaný za studena ze semen hroznů. Obsahuje velké množství bioaktivních látek (zejména oligomerních proantocyanidinů - OPCs). Klinicky byl prokázán vliv těchto látek na zvýšení elasticity pokožky, zvýšení pevnosti kapilár, tepen a žil, zvýšení vitality krevních buněk. Vykazuje velice silnou antioxidační aktivitu, zejména pak v kombinaci s vitaminem C a E. Redukuje kapilární lomivost. Omezuje vznik křečových žil, otoky a bolesti nohou. Vyniká silnou aktivitou proti volným radikálům, inhibicí enzymatických systémů, které rozvíjejí zánět a omezují tvorbu histaminu.

Šťávy:
Denně 5dcl mrkvové šťávy

Čaje:
Denně 10minutový odvar z pohankových otrub (slupek): 1 lžíce na šálek vody Denně 1 šálek čaje z květu kaštanu koňského: odvar, 1 čajová lžička na 1 šálek. Pokud máte vysoký tlak pijte i čaje na snížení krevního tlaku.

Vitamíny a potravinové doplňky:
- vitamín C s bioflavonoidy 2-3 g denně
- 30 mg zinku (možno nahradit 7 dýňovými semínky denně)-podporuje hojení
- 200mg vitamínu E- podporuje krevní oběh a brání vzniku pocitů tíhy v nohách
- Lecitin - emulgátor tuků, usnadňuje krevní oběh, snižuje hodnotu cholesterolu, preventivně pomáhá při onemocněních kardiovaskulárního systému, chrání játra, tlumí únavu a pocity úzkosti. Zmírňuje bolesti kloubů. Zpomaluje projevy stárnutí.
Omezte rafinované sacharidy, jako jsou sušenky, koláče, dorty apod. Vyhněte se konzervovaným a upravovaným potravinám, smaženým jídlům,tabáku, alkoholu a soli.

2. Cvičení
Cviky které odkrvují přetížené nohy a posilují je nenásilným způsobem: "šlapání na kole", svíčka.
Dopřejte nohám "žilní gymnastiku" - s patami na podlaze zvedejte opakovaně špičky z podlahy nebo zvedněte nohy z podlahy a provádějte krouživý pohyb. Dostatek pohybu - pohyb podporuje cirkulaci krve a svalovou pumpu. Z pohybové terapie se doporučuje obzvlášť jízda na kole, procházky, plavání a cvičení ve vodě. Vhodné nejsou tzv. rychlé míčové sporty jako tenis, squash, fotbal, ani silové sporty typu vzpírání.

křečové žíly 3. Koupele
Každé ráno a večer střídáme studené a teplé koupele, 3 minuty v teplé a 1 minutu ve studené, střídáme 5 krát.
Uvidíte jak vaše nohy doslova pookřejí po pravidelném sprchování nebo koupeli lýtek ve studené vodě. Koupelemi nohou v odvaru z kůry bílého dubu podpoříte krevní oběh.

4. Obecná doporučení
- nepřekřižujte nohy, když sedíte
- nenoste vysoké podpatky - nejlépe s podpatky vysokými 3 - 5 cm
- nenoste příliš upnuté oblečení kolem lýtek a stehen, které by mohlo omezovat cirkulaci
- udělejte si denně 10- 15 minut přestávku, kdy dáte nohy vzhůru nad úroveň srdce (například při lehu na zádech, nechat dolní končetiny odpočívat na třech až čtyřech polštářích)
- zamezte dlouhému stání či sezení
- nevystavujte své nohy vysokým teplotám (koupání, sauna) - ty mají za následek roztahování žil
- neškrábejte si svědící pokožku na křečových žilách, mohli byste způsobit vznik vředů a krvácení
- vyhněte se zvedání těžkých břemen

5. Kompresní léčba
Kompresivní terapie s pomocí elastických obvazů a kvalitních stahovacích punčoch dodnes patří k nejúčinnějším metodám při onemocnění žil. Vyvíjejí zvenku tlak na žilní stěny a působí tak proti hromadění krve v žilách. Při výběru tohoto typu léčby je nutné se řídit závažností postižení a vyhledat odbornou radu lékaře.

křečové žíly 6. Žilní léky (venofarmaka)
Obsahují většinou účinné látky z rostlin, mohou podpořit správnou funkci žil a zmenšení otoků nohou. Jejich působením dochází k obnově správné funkce žil, zvýšení jejich pevnosti, pružnosti a snížení jejich propustnosti.
Velmi vhodné jsou přípravky s obsahem jírovce (kaštanu). Účinnými složkami jsou aescin, flavonoidní glykosidy a třísla. Účinně snižuje otoky. Můžete si vybrat z řady aplikačních aplikační forem.

Vašim nohám uleví také gely s obsahem řepíku - řepík patří mezi osvědčené léčivé byliny. Kromě cévní nedostatečnosti jej používejte na zanícenou kůži, kde má blahodárný vliv.

Poslední nabídnutý možnost bude gely z dubové kůry. Je tvořen komplexem bylin, které léčí nejen cévní nedostatečnost, ale také působí protizánětlivě. Hojí kožní záněty, omrzliny, odřeniny, mokvavé ekzémy a modřiny. S úspěchem se používá při nadměrném pocení nohou. Po jeho použití se výborně vstřebávají otoky.

Náš tip!

Vyzkoušejte Priessnitzův zábal neboli zapářku. Natřete končetinu bylinným gelem a přiložte zábal. Zábal není nikdy teplý, pouze vlažný. Je to textil (ručník) namočený do vody pokojové teploty, tedy asi 18-20 °C teplý a pak vyždímaný. Přes tento vlhký textil se přiloží silnější vrstva suchého textilu (mezi 0 vrstvy je možné vložit igelit). Navrch se dá přikrývka (larisa). Zábal ponecháme asi 1 hodinu.

křečové žíly 7. Invazivní léčba
Dokud jsou malé metličky kosmetickým problémem, dají se odstranit laserem. V těžkých případech přichází v úvahu operační zákrok, což je účinný způsob, jak vyřadit ty žíly, které už neplní svou funkci.

- sklerotizační injekce: účinkuje převážně na malé žíly, účelem je srůst žilních stěn a uzavření žíly
- laser – u výskytu malých metliček
- operační odstranění křečových žil
- onemocnění se bude znovu vracet, pokud se neodstraní příčina

Prognóza:

Při přísném dodržování se křečové žíly ztratí či zlepší za 2-8 měsíců.

Zdroj: www.daryprirody.cz

MVDr.Hana Vyplelová
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Taky mám křečové žíly. Dělám si Priessnitzovy zábaly jak zmiňují v článku a taky to kombinuji s Priessnitz žilní výživou a mazáním, kterou mi poradila magistra v lékárně. Hodně mi to zmírňuje bolesti a taky se mi neobjevují už další. Vyzkoušejte tohle, určitě to zabere.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíktak holky,byla jsem u lékaře na cévním a ten mi řekl že křečové žíly jsou do určité míry součást života ať mladých nebo starších žen...mě je 21 let a mám je dost vyditelné..a co mi na to lékař řekl...že až porodím děti tak pak se semnou bude bavit o tom jak se jich zbavit operativně,teď to prý nemá cenu,protože by se v těhotenství objevily znovu ale předepsal mi léky a ty prý zmírní otoky a bolesti.jsou dostupné na recept (napíše je obvoďák) ciclo3fort..zkus te zkouším taky...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
trpím na toto onemocnění již delší dobu.Nejdřívě jsem chodila do laserového centra,kde jsem si nechala za nemálo peněz provádět sklerotizaci, po určité době se mi z opichů udělaly podlitiny, které se mi nedaří odstranit.Rozhodla jsem se,že udělám zcela něco jiného.Dělám si zábaly z kaštanu,navštěvuji lymfodrenáž,kde si nechávám různé druhy zábalů,výborně mi na moje problémy pomáhá zábal z mořské řasy.Opatřila jsem si také hyrudoid mast a rozhodla jsem se,že žádné léky, které jsou vyrobeny chemickou cestou požívat nebudu.Každý den si už dělám masáž tím, že nohy sprchuji spíše studenou vodou.Nemám to sice tak moc, ale snažím se pro to udělat maximum, protože vzhled a estetika nohy, nevypadá zrovna dvakrát dobře.Přeji Všem hodně úspěchů v léčbě Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkje mi teprve 20 leta a už mám křečové žíly určitě vyzkouším nějakou z metod...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
po přečtení článku budu začínat s vašimi radami.Zatím je nemám ale prevence je prevence.Díky za radySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles