Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léčivé plody z naší zahrádky aneb o meruňce a mrkvi

28. 06. 2009 | Péče o tělo

Meruňka

Meruňka obecná je menší stromek, který může dorůstat až do výšky pěti metrů. Plodem je kulatá peckovice, která je plstnatá, žlutě oranžová až načervenalá.  Pěstuje se v teplejších oblastech stejně tak jako vinná réva.  Používanou části jsou zralé plody.

Dužina obsahuje především cukry, vitamíny skupiny A, B C, a také minerální látky především železo.

Čerstvé meruňky  pro svou výbornou chuť povzbuzují chuť k jídlu, používáme především při nechutenství.

Velice dobře působí na cévy  a srdíčko a především na krvetvorbu. Mají dobrý vliv na játra, především na pročištění organismu. Také snižují krevní tlak.

Léčivé plody z naší zahrádky (2. díl) aneb o meruňce a mrkvi Sušením meruněk  se zvyšuje obsah některých prvků, především železa. Sušené meruňky můžeme zařadit k nejlepším zdrojům železa. Kdo trpí nedostatkem železa, měl by do svého jídelníčku tyto sušené plody zařadit.  Meruňky však musí být čerstvě sušené, aby obsahovaly, i dostatek vitamínu C.
 
Meruňka se dále využívá v péči o pleť. Čistou meruňkovou šťávu dáváme na půl hodiny na pleť, pro její zjemnění a zvláčnění. Můžeme použít i meruňkovou drť.

Listy meruněk pak používáme do koupelí, především na hemeroidy.

Nejlepší je jíst meruňky v syrovém stavu, pro jejich velký obsah vitamínů. Dále mají uplatnění v kuchyni, při   pečení, koláče, bublaniny, kynuté knedlíky, kompoty, marmelády, džemy, džusy, ovocné dřeně, koktejly a mnohé jiné. Meruňky můžeme pro svou lahodnou chuť a léčivé účinky, zařadit do skupiny léčivých rostlin, které působí blahodárně na náš organismus.

Mrkev

Mrkev je rostlina dnes pěstovaná v mnoha variantách. Rostlinky jsou jedno až dvouleté. Z rostliny užíváme především kořen.

Mrkev obsahuje cenné vitamíny především betakaroten, který zlepšuje vidění  a pomáhá při šerosleposti. Dále v ní najdeme vitamíny ze skupiny B, C, D, E a K, lecitin, draslík, vápník, hořčík, jód, selen  a další.

Pro její  vysoký obsah vitamínů a minerálních látek jí můžeme zařadit do skupiny potravin, které zastavují proces stárnutí.

Mrkev zvyšuje odolnost organismu proti infekci. Využívá se také při léčbě srdečních a krevních nemocí.

Neměla by chybět v jídelníčku těhotných a kojících matek. Pro tvorbu mléka je dobrá ohřátá mrkvová šťáva s troškou smetany.

Tato tradiční kulturní rostlina je v kuchyni zpracována několika různými způsoby. V kuchyni používáme především mrkev syrovou do různých salátů, polévek, teplých a studených omáček. Děláme z ní různé mrkvové šťávy, přidáváme do sterilovaných zeleninových salátů.

Nejvhodnější je příprava mrkvové šťávy, kterou tělo velice dobře snáší. 

Čerstvou šťávu z mrkve, přislazenou medem, můžeme použít při nachlazení a léčbě chřipky. Mrkvová šťáva obsahuje velké množství vápníku, užitečného pro zuby a kosti. Dále se používá při průjmových onemocněních.

Čerstvá šťáva z mrkve je výbornou maskou na pleť. Působí na napínání pleti a proti vráskám. Jemně nastrouhaná mrkev velice dobře hojí kožní problém, rány, spáleniny a jiné.

Málokdo ví, že mrkev patří mezi léčivou zeleninu, která by neměla chybět v kuchyni žádné hospodyňky, pro svůj vysoký obsah vitamínu a minerálních látek. 

Čtěte také: Léčivé plody z naší zahrádky aneb o jahodách a malinách

Léčivé plody z naší zahrádky aneb o okurce a majoránce

Marta – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mrkvička i merunka jsou superSmajlík jsou chutné a zdravéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Prý tké hojí spáleniny, ale nikdo nikdy neuvede, že hlavním léčením spálenin je med.
Obrázek uživatelky
profil
to jsem ani nevěděla, že meruňka by ve spojení s medem byla proti nachlazení
Obrázek uživatelky
profil
hezky napsánoSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles