Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Těžké, bolavé, často nevzhledné nohy? Tomu se dá pomoci!

4. 04. 2011 | Péče o tělo
Nehezké povrchové žilky na nohách. Pohmožděniny, otoky, modřiny. K tomu se přidávají i mravenčení, křeče, nepříjemný pocit napětí v nohách. To vše může vést až ke vzniku křečových žil. Zvláště v létě jde o jev, z něhož nemají radost především ženy. Jenže on se týká i mužů.

Křečovými žilami trpí po třicátém roce života každá druhá žena a také každý čtvrtý muž. My Slované jsme překvapivě na tuto nepříjemnost více hákliví než například Asiaté či Černoši. Ti křečovými žilami trpí jen výjimečně.

Příčiny problémů mohou být různé. Od banálního přetažení sportem či prací až po první příznaky onemocnění. Nejčastěji jsou tyto problémy spojeny s nadváhou, životním stylem a velmi často také se zaměstnáním. Častou příčinou bývají i nevhodné pohybové aktivity, jako je dlouhodobé sezení či stání, časté „tvrdé“ doskoky, zatěžování dolních končetin, zvedání či nošení těžkých břemen. Ve spojení s obezitou jsou tyto faktory pro nohy velmi zrádné.

Jak tedy bojovat za zdraví a krásu nohou,

proti křečovým žilám?

bolavé a těžké nohyPohyb, pohyb, pohyb. To je alfa a omega našeho zdraví. V případě problémů s nohama se věnujte především svižné chůzi, běhání, jízdě na kole, v zimě běhu na lyžích či plavání. Skvělá je například hathajóga. Vynikající a velmi jednoduché je cvičení v lehu se zdviženýma nohama. Stačí jen udělat svíčku, napodobovat jízdu na kole či pravidelně ohýbat prsty na nohou. Pozor ale na zátěžové sporty. Při problémech s nohama se vyvarujte vzpírání, posilování, squashi či sjezdovému lyžování. To našim nohám moc nesvědčí.

Pro náš oběhový systém je skvělá obyčejná voda. Pozor ale na příliš teplou. Zapomeňte na saunu či parní lázně a ani s horkou vodou ve vaně to nepřehánějte. Zato skvělá je na závěr koupele studená sprcha na nohy. Nebo zkuste střídavě studenou a teplou a na závěr malou masáž. Naše nohy budou jako znovuzrozené.

Co to vlastně je chronické žilní onemocnění?
Jednoduše řečeno, je při tomto onemocnění dlouhodobě narušen návrat žilní krve z dolních končetin. Hovoříme tu o narušení mechanismů správného proudění krve, dlouhodobém zvýšení žilního tlaku, o přenosu tlaku na žilní stěny a nedomykavosti chlopní. Důsledkem pak je tlak a pocit tepla v končetinách, křeče, mravenčení a bolesti nohou. Tyto stavy pak doprovází otoky, rozšířené žilky, křečové žíly, kožní změny v podobě ekzémů či bércové vředy.

Nejlépe je pochopitelně problémům předcházet.
A pokud ani prevence nepomáhá, je vhodné se poradit s lékařem.


Své místo v terapii žilních onemocnění má lokální léčba. Ta ovlivňuje nejen hojení poraněných tkání, ale také může zabránit vzniku možných komplikací. V případech, kdy nejde o otevřenou nebo hnisající ránu, často přichází na řadu přípravek obsahující heparin v dostatečné koncentraci (např. 100 000 mezinárodních jednotek na 100g). Přípravek používáme na postižená místa jednou až třikrát denně. Heparin je lidským tělem dobře snášen.

Historie heparinu
Objevitelem heparinu byl v roce 1916 student medicíny McLean. Během svých studií pracoval na Univerzitě J. Hopkinse a řešil zadání prof. W. H. Howella exstrahovat nové tromboplastické substance z různých tkání. Při těchto pokusech objevil zcela náhodně substanci se silným antikoagulačním účinkem. Přesnější chemická charakteristika antikoagulantu byla zveřejněna v roce 1918 Howellem a Holtem. Tato substance byla nazvána heparin. Extrakce zcela čistého heparinu z tkání se podařila Scottovi v roce 1936. První klinické zkoušky v profylaxi trombózy byly provedeny Crafoordem v roce 1937. Přípravky s heparinem k lokálnímu použití se objevily až v roce 1969.

rady na olověné nohy




Lék Liotron® 100 000 Gel obsahuje heparinum natricum. K zevnímu užití. Pozorně si přečtěte příbalový leták.

Rady na olověné nohy:


1. Hlídejte si hmotnost. Nadbytečná kila zvyšují zátěž žil i celého krevního oběhu

2. Pravidelně cvičte, choďte či běhejte. Posílíte svaly a aktivujete svalovou pumpu.

3. Zapomeňte raději na takové povzbuzující látky, jakými jsou alkohol a tabák. A také sůl.

4. Pozor na příliš těsné oblečení, punčochy, ponožky či sexy podvazky.

5. Podpatky musí být tak akorát, ani vysoké, ani nízké. Nejlépe mezi třemi a pěti centimetry.

6. Zkuste spát s podloženýma nohama. Měly by být asi deset centimetrů nad úrovní srdce.

7. Vyvarujte se přílišného slunění. Namísto chytání bronzu se několik minut procházejte ve vodě nebo si běžte zaplavat.

8. Vyvarujte se příliš horkého prostředí, raději zapomeňte na saunu či parní lázně a ani s horkou vodou ve vaně to nepřehánějte.

9. Dámy – ale někdy i pánové – by si měli dát zajít chuť na epilaci horkým voskem.

10. Ani při jízdě autem to s teplem nepřehánějte a často větrejte. Při delší jízdě neuškodí ani malá přestávka s krátkou procházkou a procvičením nohou.


Dr. Jaromín Pohan


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dobra rady,dikySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles