Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rady pro šedivé vlasy

22. 02. 2009 | Péče o vlasy
Šedé vlasy mohou být zdravé, vitální a upravené. Nemusí se nutně překrývat barvou, aby působily dobře. Přesto mnoho lidí neví, jak s nimi zacházet. Zde jsou odpovědi na nejčastější otázky.

Co způsobuje šedivění vlasů? A čeká to každého?

Přirozený proces šedivění vlasů je nejvíc očividnou známkou stárnutí. Na vině jsou buňky ve vlasových koříncích, melanocyty, které produkují barvící pigment. Během let začínají pracovat nepravidelně, pomaleji a někdy produkci melaninu úplně zastaví. Svou roli přitom hraje také poškození z UV záření. Vedle pigmentovaných vlasů se tak vynořují stále více ty bílé, bez pigmentu. Nejdříve je to patrné na skráních, nakonec také v zátylku. Jen ve výjimečných případech se někomu původní barva zachová po celý život. Obvykle se první šedivý vlas ukáže mezi 20 až 30 rokem. V ojedinělých případech ale už v patnácti. Na konci dvacítky může mít vlasy sněhobílé. Většina lidí má tak kolem 50 let šedivou polovinu vlasů. Kdy proces začne a jak rychle postupuje, je dáno genetickými předpoklady.

Existuje proti šedivění nějaká prevence?

šedivé vlasyZatím ne, s šedivými vlasy se musíme naučit žít. První výsledky některých výzkumů ale naznačují, že by bylo možné pigmentaci obnovit – v každém případě u vlasů, které zešedivěly v důsledku nemoci. Vědci z Univerzity v Lübecku a Manchesteru však zdůrazňují, že postup musí být teprve otestován na lidech. Přirozená změna barvy vlasů způsobená stárnutím se tímto postupem vrátit nedá.

Jaké jsou rozdíly mezi šedými a bílými vlasy?

Šedá“ je pouze optický dojem. Je to vlastně složená barva, která vzniká z jednotlivých bílých a jednotlivých pigmentovaných buněk. Opravdu šedivé vlasy tedy neexistují, jsou buď bělavé nebo bezbarvé. Teprve když zmizí všechny pigmentované vlasy, působí hlava jako bílá.

Má šedý vlas jinou strukturu než pigmentovaný?

Struktura vlasu nesouvisí ani tak s barvou jako spíše se stárnutím a je individuálně zcela rozdílná. S léty se tloušťka vlasu oslabuje a zpomaluje se průběh dělení buněk. Keratin, hlavní složka vlasu, se stává slabším, což se odráží ve ztenčení vlasu, jeho vysoušení a zvýšené citlivosti. K tomu začíná růst nepravidelně. Ve výsledku vypadají někdy vlasy unavené a bez lesku. Naproti tomu existují i šedivé vlasy, které se zdají být pevnější než dřív a chovají se spíše nepoddajně.

Vyžadují šedivé vlasy zvláštní péči?

Co se týká péče, záleží více na stavu vlasů než na barvě. Protože jsou starší vlasy často citlivější, doporučují se výrobky pro vlasy poškozené. Kdo nemá žádné problémy, může bez obav zůstat u šamponu, na který je zvyklý. Když vlasy působí matně, pomůže lesky na vlasy ve spreji nebo krém.

Bílým vlasům chybí přirozený pigment melanin, který působí také jako filtr slunečního UV záření a chrání před jeho škodlivými účinky. Je proto vhodné používat vlasovou kosmetiku s UV filtrem. Ještě lepé chrání pokrývka hlavy, ať už šátek nebo klobouk.

Může člověk skutečně zešedivět ze dne na den?

Že by někdo z leknutí nebo starostí přes noc úplně zešedivěl, patří spíše do oblasti mýtů. Velmi ojediněle se ale může stát toto: Při určitém onemocnění (difúzní alopecia aresty-vypadávání vlasů) mohou zbylé ještě pigmentované vlasy během několika dnů vypadat. Co zůstane, jsou ty bílé, které nejsou nemocí napadány a díky pigmentovaným vlasům nebyly předtím tak patrné. Tato forma vypadávání vlasů se ale vyskytuje jen velmi zřídka.

Někdy mají bílé vlasy zlatavý nádech. Čím je to způsobeno a dá se proti tomu něco dělat?

Žlutý efekt je zřejmý až tehdy, když zmizí většina pigmentu a vlas úplně zbělá. Příčinou jsou agresivní kyselé molekuly, takzvané volné radikály. Ničí určité aminokyseliny ve vlasech. To může být podpořeno například silným slunečním zářením, ale také chlorovanou vodou, nikotinem nebo kosmetickými produkty, například těmi, ve kterých je obsažen výtažek z heřmánku. Tyto barevné skvrny se dají na čas překrýt speciálním sprejem nebo stříbrným tónováním, které často obsahuje modré pigmenty. Jako komplementární ke žluté odstraní modrá barva nevhodný odstín.

Jaké jsou možnosti při barvení šedivých vlasů?

Úplného překrytí šedin můžeme dosáhnout jen barvou se stupněm trvanlivosti číslo 3. Bílé dorůstající vlasy musí být ale každý čtvrtý až šestý týden dobarvovány. U všech ostatních typů barvy šedá vždy lehce prosvítá, což ale nemusí vypadat špatně a někdy je dokonce jako barevný odstín vítáno. Jako zajímavá moderní volba se nabízí „opačný melír“ – šedivé vlasy melírované tmavšími odstíny. Čím více barevných odstínů, tím přirozeněji vypadá výsledek. Účes tak působí živě a elegantně. V tomto případě je ale nutné svěřit svou hlavu profesionálům.

Pomáhají proti šedivým vlasům také přírodní barvy jako je henna?

Při jenom lehkém zešedivění mohou přírodní barvy bílé vlasy přinejmenším obalit. Úplné zakrytí ale není možné. U hodně bílých vlasů se henna nedoporučuje, může vlasy zbarvit do mrkvového odstínu.

Co si myslet o produktech, které slibují „repigmentaci“?

Tyto přípravky vytváří pomocí kyslíku ze vzduchu pigmenty podobné přirozeným, aby se tak obnovila původní barva. Mohou být alternativou jen v případě lehkého zešedivění, nikoli ale pro původně světlé blond, nebo černé vlasy. Proces změny barvy se může protáhnout na více dnů a musí být opakován. Zamýšlený přirozený barevný tón se ale vždy neuskuteční, často se ve výsledku objeví fialové zabarvení.

Vyblednou šedivé vlasy na slunci ještě o něco víc?

Bílá část vlasu se nestane světlejší, může být ale slunečním zářením poškozena. Naproti tomu vlasy, které mají ještě k dispozici pigment, na slunci vyblednout mohou. Tak vzniká dojem, že šedé vlasy zesvětlaly.

Zdroj: SOS

ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Od 15 let jsem si napřed nechávala světle hnědé vlasy odbarvovat na blond, pak na toto barvit mahagon, poté něco "podobného". Jelikož moje současná kadeřnice má momentálně mateřské povinnosti, zjistila jsem, že na skráních jsem již bílá, a to je mi teprve 47, jen nevím, jak dlouho jsem šedivá Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mé mamince je 83 let, nikdy si vlasy nebarvila a ani dnes není zcela šedivá, jen prošedivělá.
Obrázek uživatelky
profil
Já se barvím od 15 let.Už jsem asi celá šedivá,ale ani to nevím.
Obrázek uživatelky
profil
to je svatá pravdaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Většině chlapů sluší šedivé,nebo prošedivělé vlasy.Ale co my?To je nespravedlnost!!!Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles