Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Životadárné světlo nejen pro vaše oči

29. 07. 2007 | Péče o tělo

Americký badatel Dr. John Ott začal ve středním věku trpět vážnými kloubními problémy. Protože se již v té době zabýval léčivými účinky slunečního záření, odjel na slunnou Floridu, aby na vlastní kůži vyzkoušel světelnou terapii. Žádné zlepšení se však nedostavilo. Po návratu z dovolené se mu ale rozbily brýle, které nosil od dětství, a on musel strávit dva týdny bez nich. Za tu krátkou dobu, kdy mohlo nefiltrované sluneční světlo volně dopadat do jeho očí, nejenom bolest kloubů prakticky ustala, ale také se mu výrazně zlepšil zrak. V léčbě sluncem pak tímto způsobem pokračoval a nejen, že se kloubní potíže nikdy nevrátily, ale navíc až do vysokého dokázal číst bez brýlí.


Jak je to možné? Naši dávní předkové trávili většinu dne venku, na slunci a jejich organismus se tomu dokonale přizpůsobil. I dnes je proto naše tělo jednou velkou fotobuňkou – i když se na první pohled zdá, že sluneční záření k životu nepotřebujeme, ve skutečnosti má jeho dlouhodobý nedostatek vážné dopady na naše zdraví.


Pusťte slunce dveřmi svých očí

Zdravé oči

Bránu, kterou světlo proniká do našeho těla, představují kromě pokožky především oči. Ty totiž nejsou z mozkem spojeny pouze optickým nervem, který přenáší informace o vzhledu okolního světa, ale i dalšími nervovými spoji, jež vedou do dvou velmi důležitých oblastí – hypothalamu a epifýzy.


Hypothalamus řídí řadu zásadních procesů v organismu – autonomní nervovou soustavu, rovnováhu energie, hospodaření s tekutinami, krevní oběh, či dýchání. Informace z něj se dále dostávají do hypofýzy, která prostřednictvím hormonů ovlivňuje většinu biochemických reakcí v organismu, včetně například vylučování stresových hormonů či inzulinu. Světlem je přímo ovlivňována i epifýza neboli šišinka, která je často nazývána „třetím okem“. Ta vylučuje nejenom „spánkový hormon“ melatonin, ale ovlivňuje i růst, rozmnožování, krevní tlak, motoriku, imunitu či růst nádorových buněk.


Dá se tedy říci, že světlo ovlivňuje celý náš organismus. Řada pokusů tak například prokázala, že opakované vystavování slunci vede ke snížení tepové frekvence, krevního tlaku či obsahu cukru v krvi a naopak zvyšuje příliv energie, výdrž, odolnost vůči stresu a schopnost krve vázat kyslík. A slepice, které mají možnost výběhu pod širým nebem, snášejí dokonce oproti svým „kolegyním“ z velkochovů vejce s nižším obsahem cholesterolu.


Špatné osvětlení může ohrozit zdraví

My ovšem na rozdíl od našich prapředků trávíme většinu dne v uzavřených místnostech s umělým osvětlením, která má naopak na naše zdraví spíše negativní vliv. Nejen, že oproti slunci nemá dostatečnou intenzitu (600-700 luxů oproti 10000 luxům za jasného dne) Běžné žárovky a zářivky navíc produkují světlo s převahou žluté a červené barvy.


Zdravé oči

Výzkumy již zmiňovaného Dr. Otta, ale i dalších badatelů (např. S. V. Krakov, R. Gepard či H. Wolfarth) přitom jednoznačně prokázaly, že právě žluté, oranžové a červené světlo má na organismus stimulační vliv a při dlouhodobém působení nás udržuje v permanentnímu stresu. ten může způsobit např. předčasnou únavu, zvýšení krevního tlaku, agresivitu, hormonální problémy, sexuální dysfunkce a u dětí k hyperaktivitu a poruchy pozornosti a další potíže. Kromě toho nadměrně dráždí oči, přispívají k jejich únavě, pocitu suchosti, pálení a dalším problémům. Zorničky se také trvale rozšiřují, což může vést ke vzniku zeleného zákalu. Zářivky navíc v podstatě nesvítí, ale velice rychle blikají, což zatěžuje nejen oči, ale i celý organismus.


Vsaďte na světlo budoucnosti

Na západ od našich hranic se proto od běžného umělého osvětlení ustupuje (v Německých nemocnicích již byly například obyčejné zářivky zcela zakázány) a stále více institucí i domácností používá tzv. plnospektrální světelné zdroje. Ty se svým barevným složením velice blíží (z více než 90%) přirozenému slunečnímu světlu, a i když pobyt na slunci samozřejmě nikdy zcela nenahradí, přesto mají na naše zdraví řadu pozitivních účinků.
Velkou měrou například ulevuje očím přetěžovaným prací na počítači, čtením apod. – snižuje jejich pálení, zarudnutí a nadměrnou únavu, pomáhá předcházet vzniku zeleného zákalu a přispívá k léčbě řady očních nemocí a vad.


Zvláště efektivně působí na děti. V roce 1973 se například v USA uskutečnila studie, v níž bylo ve dvou učebnách jedné školy nainstalováno plnospektrální osvětlení a v dalších dvou ponechány obyčejné zářivky. Výsledky byly jednoznačné: studenti ve třídách s běžnými zářivkami byli mnohem častěji hyperaktivní, unavení a nepozorní. Naopak u dětí ve třídách s plnoospektrálním osvětlením došlo již po jednom měsíci k výraznému zlepšení chování, výkonnosti a studijních výsledků.


Plnospektrální osvětlení kromě toho:

Zdravé oči - příznivě ovlivňuje produkci stresových hormonů a omezuje tak negativní účinky dlouhodobého vypětí,
- pomáhá oddálit nástup únavy, urychlit regeneraci, zvýšit výkonnost a produktivitu práce a snížit úrazovost na pracovištích,
- podporuje snížení rizika osteoporózy a srdečně cévních chorob,
- má pozitivní vliv na sezónní afektivní poruchu, známou též jako „zimní deprese“,
- pomáhá léčit sexuálních poruchy a zmírnit premenstruační syndrom.


Plnospektrální světelné zdroje navíc už můžete zakoupit i u nás. Žárovky, trubicové i kompaktní zářivky, stolní a stojací lampy a přístroj Happy Lite pro léčbu sezónní afektivní poruchy sem dováží firma Blue Step, s.r.o.


Umožněte slunci vstoupit

I když ale plnospektrální světelné zdroje nemají žádné z negativních účinků, které byly zaznamenány u běžných typů osvětlení, působení přirozeného slunečního záření přesto nahradit nedokáží. Problém je ovšem v tom, že když už se na sluníčku pohybujeme, většina z nás si v dobré víře oči chrání slunečními brýlemi. Ty přitom v našich zeměpisných šířkách nejen že nejsou nezbytné (opodstatnění mají jen při pobytu u moře, na horách apod.), ale jejich stálé nošení může dokonce zdraví poškozovat.


Tmavá skla totiž propouštějí pouze určité vlnové délky světla. A protože jednotlivé barvy mohou naše zdraví ovlivňovat zásadním způsobem, může taková dlouhodobá deformace slunečního spektra způsobit řadu tělesných i duševních obtíží.


Pro naše oči i celý organismus je navíc důležitá i určitá dávka vědci „zatracovaného” UV záření – britský vědec John Marsal například prokázal, že je nezbytné pro správné dělení buněk očních receptorů a jeho nedostatek proto může vést ke vzniku řady degenerativních očních onemocnění.
Pokud se přesto bez slunečních brýlí neobejdete, doporučujeme brýle Ott Sunglasses, které pocházejí z „dílny” již zmiňovaného badatele Johna Otta. Jsou vyráběny speciální patentovanou technologií, která vaše oči ochrání před škodlivými složkami slunečního záření, aniž by měnily spektrální složení přicházejícího světla. Díky tomu můžete nejen vidět barvy okolního světa přesně takové, jaké ve skutečnosti jsou, ale zároveň i využívat léčivých účinků slunečního záření, což běžné sluneční brýle neumožňují.


Zdroj: www.minervazdravi.com

Petra Dítětová
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Velmizajímavý, obsáhlý a poučný článek, teprve tady si uvědomuji, co všecno nevím a měla bych vědět.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles