Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 23.05. 2024
Dnes má svátek Vladimír
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Něco málo o očkování

18. 12. 2009 | Nemoci

Očkování, očkovací látky, reakce na očkování


Tak jsme úspěšně prošli se synkem rokem a půl a byli jsme objednáni na povinnou lékařskou prohlídku. Součástí naší prohlídky bylo i očkování, a to proti žloutence, tetanu, záškrtu a dávivému kašli.
Také jsme museli donést první moč. Naštěstí byl syn zdravý a i moč byla v pořádku a tak mohla lékařka synka očkovat.

Co je to vlastně očkování a jak se provádí?


Očkování je prevence proti některým zákeřným, obvykle smrtícím infekčním nemocem. Očkuje se buď aktivní látkou - tzn. že do těla se vpravují živé, aktivní složky virů, zde přichází reakce do 24 hodin a to v podobě zvýšené teploty a zarudnutí místa vpichu. Pasivní látka oproti aktivní v sobě nese mrtvé viry a reakce organismu přichází později, třeba i po 10 dnech. Anebo není vůbec. Reakcí může být opět zarudnutí místa vpichu či zvýšená teplota.
Očkování se provádí do svalu a to ideálně u malých děti do nožičky, či do paže. Očkováni proti obrně-polyomyelitidě se provádí podáním očkovací látky per os - tedy ústy, lžičkou.

Kolikrát se vůbec očkuje a je to povinné?


Základní očkování v ČR je povinné. Očkuje se proti tuberkulóze - již v porodnici, dál proti spalničkám, zarděnkám, příušnicím, dávivému kašli, žloutence, záškrtu a tetanu – do dvou let věku dochází k přeočkování, proti obrně se očkuje v jarních měsících celoplošně. Dále se přeočkovává de facto až do dovršení 18 roku života.
Další očkování, jako například proti klíšťové encefalitidě, chřipce a jiným chorobám, jsou nepovinná a zaleží jen na Vás, zda své dítě necháte naočkovat či nikoliv.  Nepovinnou očkovací látku zpravidla pojišťovna nehradí, nebo hradí v rámci svých nadstandardních služeb.

Co je to hexavakcína a můžu si o ni zažádat?


Ano, můžete. Hexavakcína je kombinace 6 očkovacích látek -  tetanu, záškrtu, černému (dávivému) kašli, žloutence a polyomyelitidě-obrně a invazivním onemocněním vyvolaným Haemophilem influenzae b. Všechny tyto viry jsou tzv. mrtvé, takže reakce na látky jsou minimální. Také se tímto očkováním ušetří několik klasických očkování a jejich reakcí. POZOR - hexavakcínu již nelze podat po několika klasických očkováních! Vždy informujte lékaře, nejlépe před prvním očkováním - kolem 3. měsíce věku dítěte, že chcete očkovat hexavakcínou. Tato očkovací látka zatím není plně hrazena pojišťovnami.

Jaké bývají reakce na očkování a jak je zmírnit?


Obyčejně nastoupí zvýšená teplota a zarudnutí místa vpichu. Některé vnímavější děti mohou být neklidné, plačtivé a místo vpichu je může bolet. Některé děti projdou očkováním, aniž byste si něčeho všimli. Na zvýšenou teplotu se podává Paralen a místo vpichu se může chladit.

Jak připravit dítě na očkování?


Obyčejně se vše děje co nejrychleji. Lékařka vše aplikuje s pomocí sestry, která vaše dítě podrží. Vy můžete dítě zabavit, mluvit na něj, hladit… Po aplikaci se setrvává asi 15-20 minut v čekárně a posléze se kontroluje místo vpichu. Na aplikaci obrny mějte připravenou lžičku, dítě si drží matka sama a sestra aplikuje dítěti očkovací látku do úst, již se nemusí čekat.

Co když nechci nechat své dítě očkovat?


Proč? Máte k tomu nějaký důvod? Jestli je důvodem jen to, že dítě bude plakat, že jej to bude bolet, tak věřte, že existuje šetrná vakcína -hexavakcína, o které jsem již psala. A pokud nechcete vůbec, tak věřte, že opravdu není pěkný pohled na dítě osypané pravými neštovicemi, které v naší zeměkouli stále ještě nejsou zcela vymýcené, a to nemluvím o všech těch virech, které jsou i u nás plně aktivní, například tuberkulóza, či zavlečené z jiných zemí.
Raději se budu věnovat prevenci, než léčbě infekční nemoci, která se může na dítěti podepsat jakkoliv.

V současné době se doporučuje očkovat proti nejrůznějším virům a bakteriím, některé jsou vhodně až po dovršení určitého věku. Některé se očkují jen ve vyhrazených měsících, proto je vždy nutné poradit se s lékařkou o možnostech očkování, jeho pozitivitě a očkovací látce. Některé jsou nutností při odletu do cizích zemí, jiné jsou nutné při výkonu zaměstnání.

Diesonne - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dříve bylo povinné, bylo méně nemocí. Dnes na očkování lidé moc nechodí a to je veliká škoda.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles