Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Alpy - významné evropské pohoří

10. 12. 2010 | Evropa

Alpy jsou významným evropským pohořím. Nejenže zde najdeme nejvyšší horu našeho kontinentu, mají také výrazný vliv na počasí velké části Evropy (včetně České republiky) a jedná se rovněž o pramennou oblast mnoha významných evropských řek. Vytvářejí oblouk široký v nejširším místě 260 kilometrů a dlouhý 1 600 kilometrů. Zasahují na území hned sedmi států – Itálie, Francie, Německa, Švýcarska, Lichtenštejnska, Rakouska a Slovinska.

Díky své rozloze nejsou jednotným systémem – charakter jednotlivých oblastí se velmi liší. Pro turistu skýtají mnoho zajímavých a velmi odlišných typů krajiny na relativně malé ploše – ledovce, horské louky, průsmyky...je opravdu z čeho vybírat! Z biologického hlediska zde najdeme mnoho zajímavých rostlinných i živočišných druhů. Botaniky i laiky určitě zaujmou zdejší rododendrony, pěnišníky, alpská protěž či hořec. Zoologové by mezi typické zástupce alpské fauny zařadili sviště, kamzíky, kozorožce, rysy, zajíce, tetřevy, orly skalní, orlosupy a mnoho dalších. Dříve bývaly Alpy domovem také medvědů a vlků, oba druhy však jsou již na jejich území vyhubeny. Není ovšem vyloučeno, že se sem časem opět vrátí (ať už přirozenou cestou – pravděpodobně z Karpat, nebo s pomocí člověka).

Alpy sehrávaly v životech tamních lidí důležitou roli odpradávna. Již z pravěku máme dochovány důkazy o jejich osídlení nebo alespoň o jejich překročení. Známý je téměř detektivní případ ötziho – mumifikovaného člověka z doby přibližně 3 300 let př. n. l., který byl nalezen na ledovci v italských Alpách poblíž rakousko-italských hranic ve výšce 3 210 m. n. m., a který byl pravděpodobně zavražděn. Známé je rovněž překročení Alp Hanibalem s početnou armádou vybavenou dokonce slony!

Život v Alpách vždy znamenal pro jejich obyvatele tvrdou zkoušku. Teprve v posledních stoletích začali lidé Alpy využívat jako významné turistické centrum. Co vlastně Alpy dnešním návštěvníkům nabízejí? V létě je to zejména turistika, cykloturistika, jízda na kolečkových bruslích, v zimě lyžování sjezdové i na běžkách, freeride, snowboarding ... Celoročně pak termální koupele, horolezectví, speleologie, dále pak doplňkové atrakce jednotlivých center jako zorbing, noc v ledovém iglú, adrenalinové parky, dětské parky a mnohé další. Při návštěvě nesmíte zapomenout ani na ochutnávku místní kuchyně, která je opravdu pestrá – od kvalitních sýrů, přes uzeniny a vynikající pečivo až po alpskou ikonu – čokoládu.

A že jsou Alpy jen pro bohaté? Ale kdepak! Ano, samozřejmě si můžete vybrat lokalitu, kde za jedinou noc utratíte více, než za běžnou týdenní dovolenou. Ale najdou se i místa, kde za kvalitní ubytování v atraktivní oblasti zaplatíte podstatně méně než při návštěvě Krkonoš či Tater. A pokud nejste příliš nároční, spokojíte se s prostým ubytováním, nebo vás pojede více a nevadí vám spát společně na jednom pokoji, může vás taková dovolená vyjít skutečně levně! Alpy jsou pro nás Čechy skutečně co by kamenem dohodil, takže neváhejte a naplánujte si dovolenou!

 

Agrant - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Alpy - významné evropské pohoří:

Alpy - významné evropské pohoří
Alpy - významné evropské pohoří
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Do Alp jezdíme každý rok. Krásná příroda, perfektní služby, nevyjde to o moc dráž než naše hory. Doporučuji!!
Obrázek uživatelky
profil
Proti Tatrám jsou Alpy mnohem levnější a nabízí větší množství sjezdovek a lepší služby. Jezdíme do Alp pravidelně, pokaždé na jiné místo a zatím jsem nebyli zklamáni.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
alpy sú krásne,,ale už netreba cestovať tak....ďaleko...super je aj v Tatrách
Obrázek uživatelky
profil
Je to krásné evropské pohoří. Taky bych Alpy jednou ráda navštívila.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles