Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bronzově opálená pokožka vás nemusí stát zdraví!

21. 04. 2008 | Péče o tělo
Zatímco v některých asijských zemích je světlá pokožka považována za znak neobyčejné krásy, trend v Evropě je opačný. Bronzově zbarvená pokožka je u nás stále v kurzu a mnoho lidí se jí proto hlavně v jarních a letních měsících snaží docílit prostřednictvím opalování. Ležet na sluníčku sice může být příjemné, následky z toho plynoucí už ale méně. Proč?

Při nadměrném slunění se totiž v organismu tvoří velké množství volných radikálů, které mohou poškodit buňky, oslabit imunitní systém a vést tak ke vzniku řady onemocnění – v neposlední řadě k melanomunejhoršímu typu  kožní rakoviny.

zdravé opalováníSamozřejmě existují látky, které si s volnými radikály dokáží poradit. Tyto látky se jmenují antioxidanty. Patří mezi ně i pro nás známé vitaminy A, E, C či karotenoidy. Posledně jmenované látky dodávají rostlinám žlutou, oranžovou nebo červenou barvu a najdeme je například v mrkvi, rajčatech, paprikách apod. Velké množství karotenoidů je také ve špenátu.

Jelikož jsou tyto látky rozpustné v tucích, je vhodné je přijímat zároveň třeba s trochou za studena lisovaného olivového oleje. Mezi nejznámější karotenoidy patří beta-karoten. Naší pokožce dodává přirozený bronzový odstín a navíc ji chrání před alergií na slunce. Ta se většinou projeví po prvním opalování – pokožka zrudne a svědí, často se na ní objeví také vodnaté puchýřky. Beta-karoten nás rovněž chrání před rakovinou pokožky a vysycháním a přesoušením sliznic. Tím ale výčet přínosů beta-karotenu pro náš organismus rozhodně nekončí. Dostatek tohoto antioxidantu se pozitivně podepisuje i na kvalitě vlasů, zubů, kostí, nehtů a dásní. Důležitý je také pro zdravé srdce a cévy, zdraví ženských reprodukčních orgánů. V neposlední řadě pomáhá zvyšovat obranyschopnost organismu. V zájmu každého z nás by proto mělo být dopřávat tělu beta-karoten v dostatečném množství každý den.


Ale nejsou to jen vitaminy a antioxidanty, které nás v létě před UV zářením mohou ochránit. Abyste si sluníčka během prázdnin užili ve zdraví, vyplatí se dodržovat i pár následujících zásad:

1. Pobyt na sluníčku mezi 11 – 15 hodinou omezte na minimum. Sluneční záření je v této době nejintenzivnější.

2. Zjistěte, jaký jste fototyp (č.1 – 5) -  tzn. jak moc jste náchylní ke spálení. Čím tmavší barvu očí, vlasů a kůže máte, tím je riziko spálení menší.

3. Podle fototypu své pokožky si vyberte ochranné prostředky s UV faktorem. Ani voděodolné krémy nestačí během dne na pokožku nanést pouze jednou. Jejich aplikaci opakujte alespoň každé tři hodiny. Čím blíže jste k rovníku nebo v čím vyšší nadmořské výšce se nacházíte, tím je sluneční záření intenzivnější. Používejte proto krémy s vysokým ochranným faktorem.

4. Kůži před prudkým sluncem chraňte také oblečením. Čím tmavší, tím lépe vás před UV paprsky ochrání.

5. Nezapomínejte ani na svoji hlavu – noste čepice, klobouky apod. Pozor dávejte také na své oči – vyplatí se je chránit kvalitními brýlemi s UV filtrem


6. Pravidelně kontrolujte své pihy a mateřská znaménka, zda nemění tvar, velikost nebo barvu. Pokud ano, může to být známka počínající rakoviny. V takovém případě ihned navštivte lékaře.

7. Dbejte na pravidelný pitný režim. Denně byste měli vypít alespoň 2,5 litru vody.



Zdroj: www.vitar.cz

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jezdím pravidelně na chatu( na hory do Jeseníků), takže opalování je u mne hračka. Není ani nutno ležet na sluníčku, v létě jsem opálená už při pracovní činnosti. V létě má pokožka vypadá tak, jako kdybych přijela od moře. Kromě toho jsem na čerstvém vzduchu a v nádherné přírodě, pracovní činnost v tomto prostředí je pro mě hlavně relaxSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles