Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaká zdravotní rizika hrozí dětem v létě

31. 05. 2011 | Nemoci
Jistě si před dovolenou kladete otázku, co všechno přibalit do lékárničky, obzvláště pokud cestujete s dětmi do zahraničí. Je dobré nasbírat co nejvíce informací předem a obeznámit se se situací v zemi, kam míříte, abyste byli připraveni na možná zdravotní rizika. Léto je navíc obdobím, kdy se zvyšuje výskyt některých onemocnění, např. klíšťové encefalitidy nebo meningokoka. Praktický lékař MUDr. Martin Čížek odpovídá na nejčastěji kladené dotazy v souvislosti s přípravou na letní dovolenou s dětmi.
 
Dobrý den, pojedeme o prázdninách s dětmi (10 a 12 let) na výlet po cyklostezce, která částečně vede mimo území ČR. Co máme s sebou přibalit do cestovní lékárničky?

Z hlediska prevence úrazů je v současné době samozřejmostí cyklistická přilba. Patří mezi základní ochranné pomůcky cyklisty. V České republice je přilba povinná podle zákona pro děti a mládež do 18 let věku. Není tomu tak ale ve všech zemích, a proto vřele doporučuji jít dětem příkladem a pořídit helmu i vám samotným. Dále bych radil vzít s sebou alespoň základní zdravotnické pomůcky – desinfekční prostředek, náplast, malý obvaz, ale také opalovací krém či přípravek proti hmyzu a klíšťatům.

Jaká zdravotní rizika hrozí dětem v létěVážený pane doktore, co máme dělat, když se na dovolené něco stane a bude třeba s dětmi v zahraničí vyhledat lékařské ošetření?
 

V každém případě si s sebou vezměte průkaz zdravotního pojištění. Pro občany EU platí, že v případě zranění nebo nutnosti akutního ošetření v zahraničí hradí české zdravotnictví pouze náklady do výše, na kterou by přišlo ošetření doma. Je dobré vědět, že v některých zemích se platí spoluúčast za určité zdravotní úkony. V případě nutnosti příjezdu záchranné služby volejte tísňovou linku 112 – tedy stejné číslo jako v ČR, které platí po celé Evropské unii.

Pane doktore, na co bychom především u dětí neměli zapomenout před prázdninami? Existují nějaká sezónní zdravotní rizika, kterým se dá předcházet?

Nejznámějším letním onemocněním je klíšťová encefalitida. Kousnutí klíštětem se téměř nedá vyhnout a navíc se riziko nákazy vyskytuje plošně v celé České republice i okolních zemích. Je třeba vzít v potaz, že očkovány by měly být nejen děti, ale především dospělé osoby. Zrychlené očkování proti klíšťové encefalitidě je ještě možné provést v průběhu května.
Dalším významným původcem letních infekčních onemocnění jsou bezesporu špatné hygienické podmínky, které mohou vést k nákaze virovou hepatitidou typu A neboli nemoci špinavých rukou. Jedinou spolehlivou obranou proti této nemoci stále zůstává očkování, které dokáže vytvořit ochranu již týden po aplikaci.

Mezi velmi obávané bakteriální onemocnění, které se ve zvýšené míře vyskytuje v létě, patří také meningokok. Společný pobyt mladých lidí je ideální příležitostí pro meningokoka, který se přenáší kapénkovou formou. Přestože se nelze chránit proti všem skupinám tohoto onemocnění, již dnes se lze vyvarovat alespoň nákaze vyvolané skupinou C a A. Stačí podat pouze jednu dávku a do 14 dní je očkovaná osoba chráněna.


Zdroj: Elektronická zdravotní knížka

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hrozí pořád něco Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles