Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jazykové kurzy nejen pro studenty

5. 06. 2011 | Praktické rady
Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem. Toto okřídlené přísloví známe všichni. Jen málo z nás se jím ale řídí. S odchodem ze školy pro nás většinou výuka jazyků zcela končí. A to je škoda, zejména pro nás samotné. V dnešní době si totiž jazykovými znalostmi můžete polepšit svůj profesní životopis.

Mnoho zaměstnavatelů dnes vyžaduje od svých pracovníků ovládnutí nejméně jednoho světového jazyka, a to nejen kvůli obchodním vztahům, ale často i proto, že samotné vedení firem je cizojazyčné. A tak je v současné době jazykové vzdělávání běžnou součástí vzdělávacích programů menších či větších firem. Ve většině z nich patří výuka k zaměstnaneckým benefitům. Aktivní používání řeči poslouží všem při obchodních jednáních, uzavírání mezinárodních smluv, elektronické korespondenci v cizím jazyce i při běžné komunikaci v zahraničí. Navíc vám rozšíří obecný přehled a mnohdy pomůže v kariérním růstu.

ck-intact-london-skylineFiremní vzdělávání prošlo v několika letech vývojem. Zefektivnění jazykového vzdělávání a přesně vymezené cíle za podpory dalších motivačních faktorů přinášejí zhodnocení zaměstnavateli i samotnému zaměstnanci. "Většina firem dnes již ví, co od výuky očekává – aby byli jejich zaměstnanci schopni se dorozumět v oblastech a situacích, se kterými se ve své praxi setkávají. Výuka se více zakládá přímo na materiálech, se kterými se zaměstnanci denně setkávají, více reflektuje individuální potřeby klienta, tedy firem," říká Karel Klusák. V poslední době jsou populární různé specializace výuky využívající konkrétní oborovou terminologii, přičemž důraz se klade především na obchodní slovní zásobu, simulaci prezentací a nácvik obchodních jednání a vyjednávání.

Manažerské kurzy
Účinný způsob jak se zdokonalit v cizím jazyce, je absolvování studijního jazykového pobytu v zahraničí. Řada zahraničních jazykových škol se orientuje výhradně na manažerskou klientelu, nenajdete v nich studenty mladší 25 let. Průměrný věk studentů se v takové škole pohybuje kolem 40 let, výuka probíhá v malých skupinách, nejvíce 4 - 6 studentů ve třídě a lze ji doplnit individuálními lekcemi. Učitelé v takových školách mají vzdělání v ekonomických nebo obchodních oborech a mají mnohaleté zkušenosti s výukou angličtiny v nejrůznějších zemích světa. Manažerské školy nabízejí kvalitní technické vybavení, nabízejí zajímavý program pro volný čas a ubytování v kvalitních hostitelských rodinách typu Executive nebo v hotelu.

Za odměnu do USA nebo Kanady
Nejideálnější je, pokud se řeč učíte v zemi, kde je rodným jazykem. Toho využívají i některé firmy, které své zaměstnance za dobrou práci odmění či motivují zpravidla dvoutýdenními jazykovými kurzy angličtiny, většinou v Británii, na Maltě nebo v Irsku. "Pro své manažery také některé firmy využívají delší, třeba i měsíční pobyty ve vzdálenějších zemích, například v USA nebo v Kanadě, zvlášť když mají v těchto zemích obchodní partnery. A navíc je možné je takovuto investici zahrnout do firemních nákladů," říká Karel Klusák.

Angličtina stále vede
"Největší zájem je o kurzy angličtiny, hlavně v Británii a na Maltě. Populární je také Irsko, Kanada, USA a Nový Zéland. Nabízíme také kurzy v Austrálii a v Jihoafrické republice," říká Karel Klusák. "Zvyšuje se zájem o němčinu a španělštinu (nejen ve Španělsku, ale také v Kostarice, Ekvádoru, Mexiku a Argentině). Řada klientů, kteří se naučili slušně anglicky, si uvědomuje, že pro úspěšnou kariéru je nutné zvládnout dobře dva západní jazyky, případně jeden jazyk exotický", doplňuje Karel Klusák. V nabídce kurzů se objevuje i portugalština, čínština, arabština, ruština, japonština.

Kam a za kolik?
Místo, délku a průběh konání kurzů si zájemce o výuku vybírá z nabídky agentur ck-intact-universal-studiospodle jazyka, kterému se chce věnovat, a podle svých finančních možností. Účastníci kurzů bydlí nejčastěji v místních rodinách, ale výjimkou není ani požadavek na luxusní ubytování a stravování. Ceny jazykových pobytů se liší podle destinace. Ve vyspělých zemích pořídíte jeden týden studia s ubytováním zpravidla za částku od 10 000 Kč výše, zatímco měsíční kurz španělštiny v Ekvádoru v místní kvalitní jazykové škole s ubytováním v rodině Vás vyjde na cca. 16 000 Kč.   "Kvalitní a spolehlivé agentury poskytují kompletní servis, který začíná kvalitním poradenstvím a pokračuje zajištěním všech formalit spojených s výjezdem. Zabezpečí nákup letenek, jízdenek, vyřizování víz, pojištění a podobně," uvádí Karel Klusák.

Proč jazykový pobyt v zahraničí?

Vyšší plat prý není to hlavní, proč studovat jazyky v zahraničí. Lidé na vyšších pracovních pozicích hledají kromě finančního ohodnocení také nové zkušenosti, chtějí poznat jinou kulturu a metody řízení. Získat práci v zahraniční pobočce velké firmy můžete jen tehdy, pokud kvalitně ovládáte jazyk, jímž se v dané zemi hovoří. Důležitou motivací pro zahraniční pracovní pobyty je i postup v kariérním žebříčku. Každý manažer, který takový pobyt absolvoval, je automaticky pro firmu cennější, protože si přivezl mnoho těžce sdělitelných zkušeností. Manažeři se shodují v tom, že díky pracovnímu pobytu v zahraničí získali nadhled, umí se na problémy podívat z různých stran. Návrat domů z vyspělé země je také zajímavý pro srovnání odlišného způsobu života.

Volno místo výpovědi

Pracujete bez přestávky už několik let a chtěli byste pár měsíců odpočívat? Některé firmy umožňují svým dlouhodobým zaměstnancům tzv. „career break“. Jedná se o neplacené volno, kdy zaměstnanec nedostává žádnou mzdu a musí si ze svého uhradit i povinné odvody na zdravotní pojištění. Tuto přestávku v kariéře pak zaměstnanec využije, aby si odpočinul od dlouhodobého stresu, věnoval se rodině, vzdělával se nebo cestoval po světě. Zůstat celý rok bez stálého příjmu vyžaduje dostatečnou finanční rezervu.

Počet společností, které svým pracovníkům nabízejí kromě platu i další benefity, stoupá. A jejich personální ředitelé shodně tvrdí: Vyplatí se to. Zaměstnanci jsou spokojenější, loajálnější a také méně odcházejí ke konkurenci.

Zdroj + foto: CK Intact

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles