Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Judo - japonské bojové umění

12. 03. 2011 | Fitness
Judo je japonské bojové umění a velmi rozšířený úpolový sport u nás. Celým názvem je Kodokan Judo, které vzniklo z několika škol džiu-džitsu, které vyučovaly sebeobranu neozbrojeného člověka.

Judo je japonského původu, jeho zakladatelem je profesor Jigoro Kano, vzniklo v roce 1882 a cílem je mít možnost volby, jestli při úspěšně provedené obraně útočníka poraníte, nebo nad ním pouze získáte kontrolu a vysvětlíte mu marnost jeho počínání. Tomuto odpovídá i skladba technik juda, tzv. waza.

Kolébkou juda je Japonsko, kde sebeobrana řešila skutečné bojové situace, které vznikaly při boji muže proti muži. V roce 1964 se stalo judo olympijským sportem a v České republice se vznik juda datuje k roku 1919, kdy tento sport zahájil první kurzy a na ně navázala armáda s kurzy sebeobrany.

Judo je měkká technika boje, kde proti síle útoku nejde síla obránce, ale obránce se snaží útoku vyhnout nebo jej odvést stranou. Hlavním principem juda je minimální úsilí a maximální účinnost.  Obránce využívá co nejúčinněji svou sílu a umožňuje porazit i fyzicky silnějšího soupeře. Judo vás také naučí vzájemnému respektu mezi lidmi. U juda je řada průpravných cvičení, především pády a tři hlavní skupiny technik waza, kterými jsou - techniky hodů, techniky znehybnění a techniky úderů.

Judo zaujalo tisíce lidí na celém světě, protože přináší uspokojení nejen těm, kteří ho provozují, ale také divákům. V tomto sportu najde uplatnění nejen mládež, ale také lidé v pokročilém věku, a to bez ohledu na tělesnou výšku a váhu. Judo v překladu  znamená jemná cesta, proto je sportem, který je z hlediska tělesné zdatnosti a obratnosti velmi všestranný a na rozdíl od jiných sportů se nezaměřuje pouze na sílu nebo rychlost.

Tohle bojové umění se nazývá sportem bez hranic, protože věk, pohlaví ani váha v něm nerozhodují. Judem se může plně zabývat jak 6leté dítě, tak třeba 70letý důchodce a to jak muž, tak i žena. Výuka se většinou skládá z technických stupňů tak, aby probíhal rozvoj jedince kontrolovaně a postupně. Stupně výuky prezentují odlišné barvy pásků, čím vyšší stupeň, tím úměrně i náročnější chvaty a jejich provádění. U juda spočívá krása v tom, že i ten sebelepší judista podlehne správně provedeným jednoduchým chvatům a vítězem se může stát ten menší, slabší, mladší a nezkušený.

Markéta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ahoj holky neva že se kvam zapojil kluk?

JUDO je krasny sport delam ho spoustu let i dokonce z velkou pauzou ale v te pauze jsem ho mel stale v srdci!V tomto sportu a je malo holek a žen, škoda tet v ostrave na krajskem jsem tam zahled dve,co se praly. JUDO uš aspon u kluku neni jemna cesta to bylo tak před 20 lety ale (tet tato era JUDA )to je- jen ukrutna sila 16 lety kluk co boucha v posilovne 100kg na benč jen proto aby chvat URVAL SYLOVE a neudelal ho technycky tak o je špatne v tomto sportu ,, vždit KANO byl maly a slaby ,toto by se mu určite nelibilo.Ach jo,,,, ahoj Radek 1 KYU
Obrázek uživatelky
profil
pěkně si nám přiblížila japonské bojové umění.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
je to naozaj umenie
Obrázek uživatelky
profil
Mnoho lidí si pod tímto sportem představuje kopance, rány a podobné údery. Spojují si totiž karate a judo nebo si myslí, že to je skoro to samé. To ale opravdu není. V Judu objevujete stále něco nového. Jaktu píšou Judo=jemná cesta. Je tomu zkutečně tak. Sama tento sport už cvičím osmým rokem proto, vím o čem mluvím. Samozřejmě že modřinám se občas nevyhneme ale to u žádného sportu.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles