Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kobudo - bojové umění z ostrova Okinawa

5. 04. 2011 | Fitness
Kobudo je bojové umění, které vzniklo na ostrově Okinawa. Tento ostrov byl v souostroví Rju-kju, který byl během své existence ovládán Japonskem a Čínou. Do České republiky s tímto uměním poprvé přišel pan Libor Rožnovják, který založil několik škol, které  spolupracují s německou kobudo-kwai a vyučují tento druh bojového umění u nás.

Kobudo zahrnuje techniky ovládání nejrozmanitějších klasických i méně známých zbraní. Slovo kobudo je složené ze tří znaků a v překladu znamená malá bojová umění nebo také malé cesty boje.

Něco z historie kobudo

Ostrov Okinawa byl v roce 1600 okupován Japonskem a byl zde vydán zákon na nošení zbraní. Všem domorodcům byly zabaveny všechny meče a jiné zbraně, v každé vesnici mohl být pouze jeden nůž, který byl ale střežen. Zbraně mohli u sebe mít jen japonští samurajové. A právě tento zákaz vedl k rozvoji dalších bojových technik a ke vzniku kobudo. Lidé vyhledávali k vlastní obraně předměty denního života a proti ozbrojeným bojovníkům používali hospodářská náčiní. Například sedláci používali k sebeobraně rolnické nářadí, které úspěšně ovládali za pomocí pohybů, které jsou velmi podobné karatedo a dnešnímu kobudo. Tehdy se k boji používalo třeba nunchaku, které vzniklo z cepu na mlácení obilí nebo sai, které bylo z vidlí na seno se třemi hroty.

Dnes mezi nejznámější zbraně používané v kobudo patří například kama, což je srpovitá zbraň, sai neboli trojramenná zbraň, bo je dlouhá dřevěná tyč, hanbo je tyč do výše pasu, tessen neboli vějíř, tonfa, nunchaku - dvojramenný cep, naginata - halapartna a další. Například tonfa vznikla z rukojeti na otáčení mlýnským kolem, dnes ji používá většina policejních sborů pod názvem policejní obušek neboli policejní tonfa. Většina zbraní, které se v kobudo používají, mají svoji přímou spojitost se zemědělskými nástroji.

Kobudo má třináct základních směrů umění se zbraněmi. Je výborné jak po fyzické, mentální, tak i duchovní stránce, protože rozvíjí fyzickou kondici a pozitivně ovlivňuje charakter člověka. Naučíte se při něm jak použít předměty denní potřeby jako zbraně osobní sebeobrany. Pod pojmem kobudo se dnes rozumí dovednost zacházet se starými, tradičními zbraněmi, kdy bojovník kolem sebe krouží na svou obranu nebo jimi útočí na protivníka. Postoje i pohyby při kobudu odpovídají zhruba karate, rozdíl je jen v tom, že se jedná o boj se zbraní.

Celý vývoj kobudo šel stejně s vývojem karate a většinou bylo kobudo a karate cvičeno společně jako kompletní systém boje beze zbraně a s improvizovanou zbraní. Dodnes mnoho klasických škol cvičí kombinaci karate a kobudo. Cvičení se zbraněmi dává cvičencům návod, jak zacházet v sebeobraně s různými typy předmětů jako je hůl, klacek, nůž, kámen a jiné. Cvičení se zbraněmi nejen rozšiřuje obzor a posiluje paže, ale hlavně zvyšuje pestrost obranných technik a přináší znalosti o druzích a způsobech možných útoků zbraněmi. Kobudo nelze naučit podle videa nebo knihy, vždy je lepší se přihlásit do kurzů, kde se tohle umění vyučuje. Je vhodné nejen pro muže, ale i ženy a děti.

Markéta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !