8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kostní tkáň

4. 09. 2009 | Nemoci
Kostní tkáň Kost je z jedné třetiny tvořena organickou základní vrstvou – matrix – a ze dvou třetin kostním minerálem.

Kostní matrix se skládá z bílkovin. Hlavní složkou je šroubovitá bílkovina kolagen typu I, další složkou jsou tzv. nekolagenní bílkoviny.
Kostní minerál je tvořen anorganickými látkami – malými krystalky hydroxyapatitu a kalciumfosfátu – a k tomu dalšími minerálními solemi vápníku. Lidské tělo obsahuje průměrně 1 kg vápníku. Drtivá většina vápníku je v kostech, zbylá část v zubech. V případě potřeby nebo při nedostatku se z kostí uvolňuje.

Stavba kostní tkáně


Kost je tvořena kostí fibrilární (vláknitou) a lamelární (vrstevnatou). Úplný povrch kosti tvoří okostice.

Kostní tkáňFibrilární kost je z vláken a tvoří v dospělosti pouze některé hrbolky, výběžky a drsnatiny, na které se upínají svaly.
Lamelární kost je základem převážné části kostry těla. Tvoří ji z 80 % pevná plášťová část kompaktní kost (kompakta), nositelka mechanických vlastností skeletu, a z 20 % houbovitá kost (spongióza), která má za úkol přenos tlaku na kompaktní kost. Je metabolicky mnohem aktivnější než kompaktní kost, probíhá v ní látková výměna a remodelace.

Kompaktní kost pod mikroskopem
Základní stavební jednotkou kompaktní kosti je osteon, což je komplex až dvaceti destiček (lamel), které jsou uspořádány soustředně nebo podélně s osou kosti. Uprostřed osteonu je Haversův kanálek, ve kterém běží cévy a nervy. Ve stěně trámců spongiózy nebo ve stěně lamel kompakty sídlí kostní buňky (osteocyty, osteoblasty a osteoklasty). Celkovému uspořádání průběhu trámců spongiózy a lamel kompakty v kosti říkáme kostní architektura. Při osteoporóze vznikají zlomeniny nejen z nedostatku vápníku nebo po menopauze u žen, ale stejnou měrou i z porušení této architektoniky.

Hlavní úkoly kostních buněk


 -  Osteoklasty – jejich hlavní funkcí je odbourávání kosti.
 -  Osteoblasty – vytvářejí souvislou vrstvu na povrchu kosti. Při růstu kosti některé zarůstají do kosti a transformují se do osteocytů.
 -  Osteocyty – buňky přímo uvnitř kosti.

Každá kost v našem těle je neustále přestavována (remodelována) díky tzv. kostnímu metabolismu. Jedná se o složitý děj, kdy se odbourávají opotřebované staré složky kosti a tvoří se složky nové. Celý proces je v rovnováze a jeho případná odchylka vede k různým poškozením kostí.

Přestavba kosti


Proces kostní přestavby je trvalou součástí životního cyklu každé kosti. V Kostní tkáňdospělém organismu je v „klidovém stavu“ asi 80 % spongiózní a 95 % kompaktní kosti. Zbytek se právě přestavuje pomocí dvou paralelně probíhajících procesů – kostního odbourávání a kostní novotvorby. Na remodelaci kostí se podílí několik typů buněk, zejména však osteoblasty a osteoklasty.

Osteoklast kost odbourává


Předpokládá se, že osteoklasty vznikají z buněk kostní dřeně. Osteoklasty jsou poměrně pohyblivé buňky, které během odbourávání kloužou po povrchu kosti a produkují enzymy rozkládající tzv. kostní kolagen. Další rozklad pak zajišťují osteoblasty.

Osteoblast kost tvoří


Podle posledních údajů vznikají osteoblasty z tzv. kmenových buněk, které jsou v kostní dřeni. Vystýlají celý vnitřní povrch kosti a produkují kolagen, který je základní složkou kostní hmoty. Osteoblasty produkují i ostatní část kosti, která je z bílkovin. Když tloušťka vrstvy bílkovin obklopující osteoblast dosáhne určité hodnoty, začíná jeho mineralizace.

Růst kosti


V průběhu dětství a dospívání rychle narůstá kostní hmota (převládá novotvorba nad odbouráváním). Maximálních hodnot kostní hmoty je dosaženo mezi 20. a 30. rokem věku (poté je rovnováha a později převládá odbourávání nad novotvorbou). Maximální dosažené hodnoty kostní hmoty, stejně jako rychlost úbytku v dalším období, jsou ovlivněny vrozenou predispozicí, dietními návyky (kouření, alkohol), fyzickou aktivitou a především hormonální situací. Snížená produkce estrogenů urychluje úbytek kostní hmoty v jakémkoli věku (především ale po menopauze a ve stáří).

Co způsobuje špatnou přestavbu kosti?


Špatná kostní přestavba má nejčastěji tyto příčiny:
-  nedostatek vápníku v potravě, nedostatek vitaminu D a nedostatek vitaminu K,
-  vrozenou predispozici a sníženou fyzickou aktivitu,
-  kouření a alkohol,
-  nedostatek růstového hormonu, nedostatek pohlavních hormonů,
-  léčbu steroidními hormony, zejména u dívek dlouhodobě léčených kortikosteroidy.

Osteoporóza je důsledkem nevyvážené přestavby kosti


Osteoporóza je Světovou zdravotnickou organizací definována jako absolutní úbytek kostní, provázený poruchou stavby kosti a zvýšeným rizikem zlomenin. Nevyváženost obou procesů, především oslabení novotvorby kosti, je nejčastější příčinou osteoporózy. Detailní znalosti procesů přestavby kostí jsou proto naprosto nezbytné k léčení tohoto onemocnění, jehož různými formami trpí v ČR asi 10 % všech občanů! Osteoporózou jsou postiženy především ženy ve věku padesát a více let. Osteoblasty se totiž vážou na estrogeny, které podporují tvorbu kostních bílkovin. Estrogeny chybí právě v období po klimakteriu.

Zdroj: Osteoporóza.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Že jsme osteoporózou postiženy hlavně my ženy, když máme nedostatek estrogenů v období klimakteria. to jsem skutečně nevěděla. Doufám, že mne tento neduh starších lidí nepostihne.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles