8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lázně Libverda - malé, ale malebné

28. 04. 2012 | Česká republika
Tyhle malé lázně najdete v údolí Jizerských hor, asi 12 km jihovýchodně od Frýdlantu. Stejnojmenná osada byla pojmenovaná podle německého Liebwerder, což znamená líbezný, milý ostrov. A i když existují i další výklady názvu obce, je tu opravdu líbezně…

První zmínka o této obci se datuje k roku 1381. Ke konci 14. století se zejména díky velkému množství poutníků, kteří putovali do poutního kostela v nedalekých Hejnicích, začaly šířit zprávy o léčivých účincích místního pramene. Tento původní minerální pramen byl v té době zvaný Boží voda a věhlas obce díky němu rychle rostl. Malé lázně tu vznikly koncem 16. století, ale ve 30leté válce téměř zanikly. Jejich slávu opět vzkřísila šlechtická rodina Clam-Gallasů, majitelů Frýdlantského panství. Ti dali v roce 1760 vystavět první lázeňský dům. Význam lázní vzrostl po navrtání dalších pramenů v Lázně Libverda - malé, ale malebnéletech 1786 - 1818, pojmenovaných podle členů rodiny Clam-Gallasů (Mariin, Kristiánův, Josefinin, Vilémův a Eduardův). Rodina si postavila empírový letní zámeček, promenádu (zde pořádali promenádní koncerty), vybudovali lázeňský park v anglickém stylu - lázně vzkvétaly.

V roce 1906 byl schválen nový název obce: Lázně Libverda.  Od roku 1910 se minerální voda plnila do lahví a vozila se především do Německa. V roce 1936 byla obec povýšena na státní lázně a zařadila se mezi významné lázně České republiky. Dnes jsou lázně využívané především k léčbě pohybového aparátu, pro pacienty s onemocněním srdce a cév, pro léčbu nervových chorob a stavů vyčerpanosti. Jsou vhodné i pro rehabilitaci a kondiční turistiku. Základem léčby je Libverdská kyselka a hlavními léčebnými prostředky jsou uhličité koupele, rašelinné zábaly a lázně, vodoléčba a pitná kúra. Starý lázeňský park láká k procházkám, sportu (k dispozici jsou tu tenisové kurty a minigolf) nebo příjemnému posezení.  V posledních letech procházejí lázně rozsáhlou rekonstrukcí a opět vzkvétají do krásy.

Lázně Libverda - malé, ale malebnéV těsné blízkosti lázní je také několik lesních stezek a z tras pro výlety si vybere opravdu každý. Vydat se můžete například - pěšky nebo na kole - zhruba kilometr do kopce nad lázněmi, kde najdete jedinečnou výletní restauraci Obří sud. Stojí tu už od roku 1931, kdy sloužil především lázeňským hostům. Dnes je takováto stavba jediná svého druhu u nás. Možná právě proto, pokud si budete chtít v „sudu“ posedět, nelze tak učinit bez předchozí rezervace. Jinak ale občerstvení můžete zakoupit hned vedle. Od Obřího sudu se při pěkném počasí otevírá nádherný výhled na panorama Jizerských hor.

Z dalších míst v okolí stojí za návštěvu například Hejnice s poutním kostelem Nanebevzetí Panny Marie, město a také zdejší státní hrad a zámek Frýdlant, nejvyšší hora Smrk s nově postavenou rozhlednou, Raspenava atd. Na kole, které vám tu i půjčí, se můžete po značených cyklostezkách vydat třeba až do Polska nebo do Německa.   V zimě můžete pro změnu využít řadu běžeckých stop.

Ať už do lázní zavítáte jako lázeňský host nebo jen na výlet, určitě nebudete litovat.

uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jj, malé, klidné pěkné lázničky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
mít korunky,jedu hned,potřebovala bych se nechat rozmazlovatSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Bolo by fajn pobudnúť pár dní na takom peknom mieste a nechať sa rozmaznávať.
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek i fotečky.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles