Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Liberec - domov nejstarší zoologické zahrady

7. 04. 2010 | Česká republika

Vítejte v mém rodném městě na severu Čech. Město Liberec je domovem cca 165 tisíc obyvatel a má dlouhou historii a několik superlativ. Liberec je domovem nejstarší ZOO v České republice. Můžeme zde obdivovat nespočet zvířat včetně bílých tygrů původem z Indie.

Název Bílí Tygři mají také místní hokejisté. Nedaleko ZOO parku se nachází botanická zahrada pro milovníky rostlin. Jedná se o nejmodernější zahradu v Čechách. V interiérech najdete velké množství tropických a subtropických rostlin, venkovní rostliny nebo masožravé rostliny.

Dominantou města je radnice v novorenesančním stylu z roku 1888. Inspirací pro tuto stavbu byla radnice ve Vídni a projekt pro Libereckou radnici byl od vídeňského architekta. Radnice je sídlem úřadu města, najdeme zde obřadní síň, zdobené fasády a vitráže v oknech. Návštěvníci si mohou prohlídnout interiér a pro odvážnější je v létě otevřena vyhlídková věž.

V přízemí radnice se nachází městské infocentrum, kde si můžete zakoupit pohledy nebo suvenýry. Zároveň jsou zde k dispozici brožury o historii i současnosti města  a informace o projektech do budoucnosti.

Při pohledu na město nelze přehlédnout další symbol města Liberec, Ještěd. Tato stavba byla vybudována na vyhaslé sopce. Ještěd se nachází ve výšce 1012 m n. m. a jedná se o televizní vysílač, hotel a restauraci. Na vrchol se můžete dostat po silnici, která se klikatí kolem stavby, nebo můžete zvolit jízdu lanovkou.

Pro milovníky četby se nachází nedaleko radnice budova knihovny. Knihovna má několik oddělení – pro děti, mládež a dospělé. Kromě knih jsou zde k dispozici také časopisy z různých odvětví, cestopisná DVD, hudební CD, odborná literatura s audio přílohou a čítárna. V této knihovně si přijde každý na své.

Liberec se může pochlubit poměrně novými obchodními středisky jak v centru, tak na okraji města. Mezi největší obchodní centra mohu jmenovat FORUM a MY LIBEREC. NISA a GLOBUS jsou hypermarkety, který se nacházejí na okraji města. Ve všech těchto obchodních domech najdete velké množství butiků s oblečením, obuví, sportovním oblečením, obchody s hračkami, restaurace, prodejny s elektronikou nebo obchůdky s bižuterii či zlatnictví. V žádném středisku nechybí supermarket s potravinami. V obchodním domě NISA je mimo jiné Multikino s obrovským plátnem.

Všechny hypermarkety nabízejí parkoviště s velkou kapacitou, takže se nemůže stát, že byste neměli kam zaparkovat svoje vozidlo.

Pokud chcete zajet do NISI, můžete využít bezplatnou autobusovou linku, která Vás doveze přímo před obchodní dům. Kromě obchodních domů tohoto typu máte v Liberci možnost nakupovat, pokud jste kutilové. OBI, BAUMAX nebo BAUHAUS zde nemůže chybět.

Město Liberec má velmi dobře propracovanou městskou dopravu. Můžete se pohybovat pěšky (v centru potkáte nejednu informační tabuli), autobusy nebo tramvají.

Jako každé větší město, také Liberec je plný nočního života – bary, herny, diskotéky…

Ať už se zajímáte o kulturu, hledáte sportovní zážitek, nebo se chcete pobavit, město Liberec vám toto vše umožní.

Mmysula – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Liberec - domov nejstarší zoologické zahrady:

Liberec - domov nejstarší zoologické zahrady
Liberec - domov nejstarší zoologické zahrady
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ZOO v Liberci doporučuji, byla jsem zde dvakrát a jelikož mám ráda kočkovité šelmy, tak se mi zde nejvíce líbili bílí tygři Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pohybuji se v něm prakticky každý den,v článku je popsán tak, jaký opravdu je, přijeďte se podívat.
Obrázek uživatelky
profil
hezké město,stojí za návštěvuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc hezké!!!SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný město tak pěknej článek..SmajlíkSmajlík povedenéé..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles