Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na botách rozhodně nešetřete!

14. 08. 2011 | Nemoci
Víte, jaké boty kupovat svým dětem nebo pokud jste těhotná? Co všechno může způsobit špatný výběr bot? Proč se na botách nevyplatí šetřit? Nejenom na tyto otázky, ale i další ohledně správného obouvání a příčin pozdějších zdravotních problémů, které jsme si sami způsobili, odpovídá fyzioterapeutka Eva Ištvánková.

Proč bychom neměli šetřit na botách?
Noha je bohatým zdrojem propriocepce (uvědomování si informací z periferních částí těla – z chodidel do centra mozku), proto špatně zvolená obuv může zkreslovat informace z periferie. Tím dochází k ovlivnění nejen samotné nohy, ale i celé postury.

Jak vybrat správnou obuv pro dítě, těhotnou ženu, dospělého člověka?
Obuv pro běžné nošení by měla být z přírodních materiálů, podrážka poddajná, ale ne příliš měkká ani příliš tuhá, neměla by mít podpatek vyšší než 3 cm (široká základna), u sportovních bot spíše šněrovací. Svršek obuvi by měl být prodyšný. Důležitá je i hmotnost obuvi, protože příliš těžká obuv přetěžuje celý pohybový aparát. Kvalitní obuv je zapotřebí v každém věku.

Na botách rozhodně nešetřete!Kde dnešní rodiče dělají největší chybu při nákupu obuvi pro děti? Čemu by se měli vyhnout?
Rodiče často vybírají spíše módní než vhodnou obuv, chyba bývá ve výběru materiálu obuvi, tvaru (úzká špička), nekvalitní vypracování. Naopak často mají některé boty zapracováno příliš mnoho podpory pro dětskou nohu, paradoxně pak dochází k ochabování nohy a k nesprávnému vývoji nohy. Ne všichni odborníci se shodují ve výšce podpatku. Podle jedněch je nejpřirozenější podrážka zcela rovná (rodíme se bez bot), podle jiných výška podpatku do 4 cm neškodí klenbě ani celkové postuře.

Když bude mít dítě od narození špatnou obuv, jak to může ovlivnit jeho nohu? Dá se to v pozdějším věku napravit? Pokud ano, jak?
Zvolíte-li pro dítě špatnou obuv, ovlivní to samozřejmě vývoj nejen nohy, ale celé postury, což vede ke vzniku svalových dysbalancí v celém pohybovém aparátu. Dá se říci, že toto je počátek bolestí zad již v adolescentním i dospělém věku a vzniklé chyby se jen těžko napravují.

Proč by měla i těhotná žena nosit jinou obuv a jakou?
Těhotné ženy mají kvůli změně hormonální činnosti sklon ke zvýšenému uvolnění svalů a vazů (i v pánevní oblasti). Přibývající hmotnost klade zvýšené nároky na pohybový aparát, může způsobit i škody na měkkých tkáních nohou a v okolí páteře. Proto správná obuv poskytující dostatečnou oporu noze je prevencí mnoha pozdějších komplikací (bolestí nohou i zad).

Čeho by se nastávající maminky měly vyvarovat? Jsou nějaká doporučení?  
Dle předchozích odpovědí je nutné zvolit správný typ obuvi a nohy trvale nepřetěžovat sportem ani každodenní činností. Je nutné kontrolovat zvyšování hmotnosti během těhotenství a řídit se pokyny svého gynekologa.

Plochá noha je problémem většiny dospělých. Jak se jí vyhnout?
Názor zdravotnické veřejnosti není jednotný, často se hovoří o tom, že sklony k ploché noze nemusejí být jen výsledkem špatného obouvání nebo nevhodného životního stylu, někdy se může projevit i dědičná dispozice. Proto je nutné zvolit správnou obuv pro sport i každodenní nošení a udržovat si po celý život optimální hmotnost. Při prvních příznacích vzniku plochonoží je Na botách rozhodně nešetřete!vhodné navštívit odborníka – ortopeda nebo fyzioterapeuta a podle jeho pokynů přizpůsobit životní styl a všechny aktivity a provádět cvičení na plochou nohu dle instruktáže. Samozřejmou součástí cvičení je aktivace hlubokého stabilizačního systému trupu i končetin, který zpětnou vazbou ovlivňuje vznik plochonoží.

Máte v Revmatologickém ústavu pacienty, kteří se u vás léčí, jelikož měli celoživotně špatný výběr obuvi?
Tak jako v celé populaci i pacienti v našem ústavu často volí nevhodnou obuv. Naši lékaři a terapeuti se snaží radou a doporučením korigovat tyto chyby a pomáhají odstranit pacientům svalové dysbalance vzniklé tímto způsobem. Pacienti s revmatickými chorobami bývají často postiženi vznikem ploché nohy, a proto se jim snažíme pomoci v preventivním programu a varovat je před výběrem špatné obuvi.

Jaké nemoci to mohou být a jak se léčí?
K nejznámějším revmatickým chorobám ve smyslu postižení nohy patří revmatoidní artritida, spondylartritida a celá skupina systémových onemocnění pojiva. Tyto nemoci léčí revmatologové farmakologicky (pomocí léků) i nefarmakologicky (např. fyzioterapií). Při aplikaci fyzioterapie preferujeme aktivní přístup k léčbě před aplikací pasivních procedur.


Zdroj: Revma.cz

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
naprosty souhlas! na botech se nema setrit a na botech pro deti uz vubec ne! vetsinu obleceni a i hracek pro synka mam z druhe ruky z jednoho oblibeneho internetoveho bazaru- maminky znajiSmajlík. Ale boty bych mu nikdy nekoupila na trznici, to radsi usetrim na necem jinem.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles