MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 16.05. 2024
Dnes má svátek Přemysl
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nejčastější onemocnění koček a jejich léčba

7. 06. 2010 | Zvířátka

Pravidla udržování koček a péče o kočku je zárukou zdraví zvířete. Dle pravidel se kočka zcela samostatně stará o čistotu svého těla. Dlouho se umývá, důkladně vylizuje svoji srst a všechny úseky těla, ke kterým se může dostat.

Avšak majitel kočičce užitečně pomáhá každodenním vyčesáváním srsti, masírováním kůže a tím jí dodává radost, zábavu a potěšení. Kočka se potom cítí mnohem lépe a s vděčností vaši pomoc přijímá. Výsledkem je srst čistá, lesklá a méně pelichající.

 

Vzteklina u koček

Vzteklina je nejnebezpečnější choroba, je vysoce nakažlivá a přenáší se slinami nakaženého zvířete. Má tři fáze. První fáze je typická změnami chování, stává se nervózní a snaží se ukrýt. Ve druhé fázi bývá kočka agresivnější a rozrušenější. Může se snažit kousat a škrábat každého, kdo se k ní přiblíží. Konečnou fází je paralýza a koma, které končí smrtí.

Léčba - Objeví li se příznaky nemoci, choroba je neléčitelná. V některých zemích je povinné preventivní očkování. A kočky s podezřením na tuto nemoc musí být izolovány. 

 

Zánět střev u koček -

Zánět střev může způsobit pozření kontaminovaného masa. Jen vzácně jsou příčinou choroby salmonely přenosné i na člověka. Příznaky infekce jsou horečka, zvracení, průjem a zvýšená žíznivost.

Léčba - Vyhledat veterináře, protože léčba může vyžadovat antibiotika. Nutná je přísná hygiena, aby člověk nebyl nakažen.

 

Tuberkulóza koček

Tuberkulózou mohou onemocnět nejen kočky, lidé, ale i jiná domácí zvířata. Nemoc se přenáší z nakaženého mléka. Nemoc nejčastěji postihuje plíce a břišní dutinu. 

Příznaky  - horečka, celková ztráta fyzické kondice 

Léčba - Léčba nakažené kočky je sice možná, ale vzhledem k infekci je lepší zvíře utratit.

 

Toxoplazmóza koček

Je to běžná choroba způsobená mikroskopickým střevním parazitem, který napadá nejenom zvířata, ale i lidi. Kočka se nakazí vetšinou kontaminovaními zvířaty nebo syrovým masem. Většina nakažených koček nejeví žádné příznaky. Ale při těžké infekci se objeví horečka, nechutenství, úbytek váhy a dechové obtíže. Lidem hrozý nákaza při uklidu výkalů a syrovým masem.

Léčba - nejlepší prevencí je dávat kočce vařené maso a dbát, aby nejedla odpadky. Pozor, tato nemoc je nebezpečná pro těhotné ženy.

 

Kožní problémy koček

Plísňové infekční choroby kůže jsou přenosné na zvířata i lidi.

Kočce, která je nemocná, se objevuje na hlavě a kolem ušních boltců malé okrouhlé lysiny. U člověka se na pažích a nohách objevují okrouhlé zarudlé skvrny. Blechy, vši a roztoči žijí v kožichu kočky a ty také mohou napadnout člověka. Dochází k podráždění kůže, jež svědí a objevují se na ní červené skvrny.

Léčba - je nutná rychlá navštěva veterináře, který kočku ošetří. A také desinfikovat místo na spaní a potřeby na údržbu kočičí srsti.

 

Kočičí mor

Možnými příznaky kočičího moru je zvracení, průjem, bolesti břicha, apatie, dehydratace a horečka. 

Léčba  - je u většiny případů neúspěšná, nejjistější ochranou před infekcí je očkování.

 

Kočičí rýma

Onemocnění sliznic horních cest dýchacích. Projevuje se slzením až hnisavým výtokem z očí, slepenými nosními dutinami, časté kýchání nebo dýchací potíže. 

Léčba - okamžitě vyhledejte pomoc veterináře. Někdy kočka nemoc zvládne dobře, neboť existují i lehčí formy průběhu nemoci. V mnoha případech však onemocnění končí smrtí zvířete. Proti nejnebezpečnějším virům existuje očkování.

 

Zvracení u koček

Kočky od přírody snadno zvracejí. Dokonce samy požírají trávu a kousky rostlin, aby si zvracení vyvolaly. Perské kočky často zvracejí chlupy, které pozřely při čištění srsti a vyvrhují je v podobě jakýchsi salámů. Dávivé pohyby a zvuky bývají často mylně považovány za kašel. 

Léčba - jestliže zvracení přetrvává po delší dobu a kočka zvrací po každém jídle, jde zřejmě o závažnější onemocnění, proto vyhledejte pomoc veterináře.

 

Zánět dásní

Společně se zubním kamenem, šedobílý až hnědavý povlak se často objevuje také nepříjemný zápach z tlamy a úporný zánět dásní. Dásně mají tmavě červenou barvu a lehce krvácejí. Možnými příčinami je celková náchylnost k zánětům dásní, někdy také vnitřní onemocnění. Co nejdříve vyhledejte pomoc veterináře.

 

Močový písek nebo kameny

Kočka často vyhledává svůj záchod a pokouší se, často s bolestmi, vymočit. Nezřídka bývá v moči přítomna krev. Nesprávná výživa, dědičné dispozice, možný je také infekční původ. Při ucpání močové trubice zvíře umírá na otravu. V tomto případě je nutné navštívit veterináře.

 

Jednou z preventivních metod boje s infekčními nemocemi je vakcinace - očkování, která se doporučuje absolvovat v prvním roce života kočičky. Předběžně je nutné zvíře zbavit roupů. Existují vakcíny jednomocné - monovalentní, které jsou určeny proti jedné nemoci, ale i polyvalentní, které jsou určeny proti několika nemocem. Očkování se provádí ve stáří 1,5 až 4 měsíců. V této době je organizmus připraven k tomu, aby vyrobil imunitu neboli odolnost proti infekcím. Po prvním roce věku koček se očkování provádí každoročně. Hlavní je, aby zvíře bylo v době očkování zdrávo, nelze očkovat oslabené kočky. 


Jessynka - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
moc hezky napsané děkuji....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles