Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Oslo - město s jedinečnou polohou

21. 02. 2010 | Evropa
Hlavní město Norska Oslo je zajímavé především svou jedinečnou polohou a blízkým okolím. Původně se ale jmenovalo Christiania a hlavním městem Norska se stalo až v roce 1905 po osamostatnění Norska. Jeho historie sahá do doby Vikingů a leží na břehu Oslofjordu obklopeno kopci a horami. Součástí Osla je navíc ještě čtyřicet ostrovů a třistačtyřicettři jezer.

Historickému centru vévodí Královský palác, který je oficiální rezidencí norské královské rodiny, ale zároveň je zčásti přístupný veřejnosti. Palác byl postaven na počátku 19. století jako sídlo pro švédsko-norského krále Karla XIV. Palác leží na třídě Karl Johans Gate, která údajně patří mezi nejrušnější tepny nejen v Oslu, ale také v celém Norsku. Ještě aby nepatřila, když na ni najdete ještě další významné pamětihodnosti či úřady.

Město s jedinečnou polohouOd Královského paláce tak dojdete k Národnímu divadlu, které bylo postaveno v roce 1825 a na jehož průčelí se tkví bronzová socha nejznámějšího norského dramatika Henrika Ibsena. Opodál stojí norský parlament a radnice, která se rozprostírá na břehu přístaviště. Radnice je nepřehlédnutelná pro dvě cihlové věže, které dosahují výšky 63 a 66 metrů. Další zajímavostí je, že se zde každoročně 10. prosince uděluje Nobelova cena za mír. Nedaleko radnice se nachází nejstarší hrad a pevnost ze 14. století Akershus, který měl za úkol chránit Oslo před útoky z moře.

V Oslu se to přímo hemží muzei všeho druhu, najdete zde od muzea výtvarného umění až po muzeum vikingských lodí. K nejnavštěvovanějším místům dozajista patří Vigeland park, který dostal své jméno po norském sochaři Gustavovi Vigelandovi a jak správně tušíte v parku naleznete přes dvěstě bronzových soch od tohoto umělce.

Co dodat závěrem? Oslo je nádherné město na jehož prohlídku vám nebude stačit jeden nebo dva týdny a pokud zatoužíte po kousku přírody, stačí vám patnáct minut metrem a nacházíte se v panenské přírodě malebného Norska.

Marty
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Oslo je krásne mesto
Obrázek uživatelky
profil
snad jednou..
Obrázek uživatelky
profil
opravdu nádherně popsané !!!SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jistě byblo velmi lákavé navštívit severské státy, již pro jejich nádhernou přírodu, tam o ní skutečně dbají.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles