8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ostrov – město památek

7. 12. 2012 | Vaše tipy
Ráda bych vás pozvala do našeho města, plného kulturních a historických památek, které leží na úpatí mezi dvěma západočeskými  lázeňskými městy – Karlovými Vary a Jáchymovem. Při příjezdu k našemu městu budete ohromeni nádherným panoramatem Krušných hor, jemuž vévodí nejvyšší hora – Klínovec.

Zaparkujte na Starém náměstí, kde se tyčí krásný Mariánský sloup, naprosto unikátní památka s plastikou Madony, podávající Ježíškovi hrozen vína. Naproti uvidíte Starou radnici, původně gotická stavba, což dokládají mohutná zdiva s podloubími. Dnes se tam nachází obřadní síň, která se pyšní dochovaným fragmentem původní renesanční malby. Po pár krocích se dostaneme k farnímu kostelu svatého Archanděla Michaela, kde k největším vzácnostem patří dochované renesanční náhrobky, z nichž obzvláště cenný je šlikovský epitaf. Jen dalších pár kroků nás přivede do Zámeckého parku, který prošel několika etapami vývoje a ve své vrcholné podobě byl označován jako „osmý div světa“. V roce 2007 mu byla částečně navrácená jeho slavná podoba. Z vyprávění starousedlíků zde bylo letní kino, konaly se zde také Dny horníků s tanečním programem. Jednou z významných budov je raně barokní Letohrádek,  postavený v letech 1674-1683. Původně sloužil jako místo pro zábavu vévodů sasko-lauenburských a markrabat bádenských.

Město OstrovDnes v něm sídlí Galerie umění. Dále vás uchvátí Palác Princů, kde v rámci rekonstrukce v letech 2009-2011 byl učiněn unikátní nález Dianiny Lázně, která je nejstarší zachovalou zámeckou lázní v českých zemích. Dnes je v těchto rekonstruovaných prostorách Městská knihovna. Vyjdeme z parku a jdeme poznávat další památky a seznámit se s jejich historií. Hned za bránou parku je Klášterní areál, který je vrcholem církevní architektury v Ostrově. Jako první byla postavena pohřební kaple sv. Anny, která patří mezi nejstarší raně barokní víceboké centrální stavby v českých zemích. Dále byl postaven klášterní kostel Zvěstování Panny Marie, piaristické gymnázium, kde také studovala nedávno zesnulá herečka Zita Kabátová. Pak se zde nachází kaple sv. Floriána a unikátní Einsiedelnská kaple. Součástí areálu je také klášterní zahrada s Ekocentrem, kde je k vidění na 200 zvířat. V těchto prostorách za totalitního režimu byly kasárna a  klášterní areál byl zcela zdevastován. Dnes je to veliká chlouba našeho města. Doporučovala bych při návštěvě těchto našich kulturních skvostů absolvovat prohlídku s výkladem, což je možné si domluvit.

Jste-li plni kulturních a historických dojmů, můžete se jen malý kousek vrátit na Staré náměstí, kde se nachází nejlepší cukrárna v našem městě a dopřát si kávičku s dortíkem. Než naše město opustíte, zajeďte se podívat na Mírové náměstí, kde je dominantou Kulturní dům, který je z architektonického hlediska vrcholným představitelem stavebního slohu padesátých let 20. století a nejvýraznější stavbou celého nového Ostrova. Věřím, že až do našich končin zavítáte, určitě si nenecháte ujít velice bohaté kulturní a historické zážitky. Přeji si, aby se vám v našem městě líbilo.

Konatovka - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkná pozvánka Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tam by mhlo být hezky na výletě, škoda že je to odná dál.
Obrázek uživatelky
profil
cukrárna na 1 a vynikající zákusky moje nejoblíbenější ovocné košíčky se šlehačkou
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek a lákavá pozvánka do míst, kde jsem ještě nebyla. A je to docela škoda, tak snad se tam někdy podívám..
Obrázek uživatelky
profil
mesto.....nemame to daleko, obcas zajedem.V blizkosti jsou zapomenute LAZNE KYSELKA a pramenita mineralni voda KYSELKA...... skoda, velika skoda, jak chatraji.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles